Όλοι γνωρίζουμε ότι το διαδίκτυο και η τεχνολογία έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν επιφέρει αρκετά θετικά στους ανθρώπους. Δεν θα ξεχάσω περί το 2004 όταν σπούδαζα, το κόστος που είχε μια τηλεφωνική κλήση στην Ελλάδα. Όπως επίσης, εκείνο το τηλεφώνημα από τους δικούς μου, που πάντα ήταν τόσο σύντομο. Τότε που δεν είχαμε κινητό με βιντεοκλήσεις, μηνύματα μέσω διαφόρων κοινωνικών δικτύων και μαθαίναμε τα νέα από εφημερίδες και τηλεοράσεις, αφού τα διαδικτυακά portal που υπήρχαν ήταν ελάχιστα.

Η τεχνολογία, όμως, μέσα από το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε ραγδαία. Πλέον ζούμε διαβάζοντας μέσα από ένα κινητό και μια οθόνη. Ενημερωνόμαστε για ειδήσεις, έκτακτα περιστατικά, διάφορες αναλύσεις κτλ. Από την άλλη, καθημερινώς βομβαρδιζόμαστε από ένα σωρό ανούσιες στην πλειοψηφία αναρτήσεις και σχόλια κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλοι κάτι έχουν να πουν. Όλοι κάτι έχουν να σχολιάσουν. Δηλώνουν έτοιμοι να ξεσηκωθούν και να επαναστατήσουν. Άλλοι πάλι βγάζουν τα εσώψυχά τους, τον πόνο τους, νομίζοντας ότι αναρτώντας το δημόσια, θα μπορούν να βρουν απαντήσεις σε ό,τι τους προβληματίζει. Πρόσφατα πέρασε από μπροστά μου η ανάρτηση μιας γυναίκας, η οποία είχε δημοσιεύσει ένα τεστ εγκυμοσύνης και ρωτούσε εάν είναι θετικό! Κάτω από την ανάρτηση, 181 + σχόλια άλλων γυναικών. Όλες κάτι είχαν να πουν, όλες κάτι είχαν να τη συμβουλεύσουν αλλά στο τέλος… δεν έβγαζε κανείς άκρη.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε διάφορα άλλα θέματα, είτε αυτά είναι πολιτικά, οικονομικά, είτε ένα θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Ακόμη και για τα μέτρα κατά της πανδημίας. Απ’ όλα έχει ο μπαξές που λέμε! Ο κάθε χρήστης κάνει τη δική του επανάσταση, κρίνοντας τους πάντες και τα πάντα. Εκφέρει τη δική του άποψη, ασκεί κριτική ενώ τις περισσότερες φορές είναι και παντογνώστης! Εάν από την άλλη βρεθεί και κάποιος να μη συμμερίζεται την άποψή του, τότε εκεί αρχίζει να τον πυροβολεί.

Πέραν από τους πολίτες, οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων έχουν μετατραπεί σε επαναστάτες του πληκτρολογίου, έχουμε και πιο μεγάλα αστέρια. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολιτικά πρόσωπα, γνωστά πρόσωπα της κοινωνίας αλλά και οι λεγόμενοι influencers, αναρτούν ότι τους κατέβει στο κεφάλι, αγνοώντας τη δύναμη του διαδικτύου. Οι περισσότεροι επιδίδονται σε έναν αγώνα ποιος θα επιδείξει περισσότερη “εξυπνάδα”, βγάζοντας τη γλώσσα τους περίπατο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και πολιτικοί ξεκατινιάστηκαν μέσω twitter ρίχνοντας το επίπεδο της πολιτικής στο χαμηλότερο υπόβαθρο.  

Οι επαναστάτες του πληκτρολογίου και των κοινωνικών δικτύων είναι πολλοί και στις πλείστες των περιπτώσεων με ανούσιες τοποθετήσεις. Άνθρωποι χωρίς ρόλο, που επικρίνουν χωρίς όμως να τολμούν για αλλαγή στις οποιεσδήποτε καταστάσεις βιώνουν. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει ούτε να υποτιμώνται, ούτε και να υπερεκτιμώνται. Ωραίες οι επαναστατικές αναρτήσεις, ωραίες και οι βαρύγδουπες τοποθετήσεις πολιτικών και άλλων. Ας μη χρησιμοποιούν, όμως, τα μέσα αυτά για εκτόνωση!