Νέα ποινική ανάκριση αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 στο γεφύρι της Άλασσας, διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σε σημερινές δηλώσεις του ανάφερε ότι μετά από αξιολόγηση όλων των στοιχείων, η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και ως εκ τούτου διόρισε ως ποινικούς ανακριτές τους δικηγόρους Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

«Τα τρία αυτά πρόσωπα διορίστηκαν αφού λάβαμε και τις απόψεις της οικογένειας, η οποία με επιστολή του δικηγόρου της κ. Λουκή Λουκαΐδη προς το Γραφείο μου στις 27 Αυγούστου 2021, ζητά τον διορισμό των πιο πάνω προσώπων ως ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών», είπε ο κ. Σαββίδης.

«Ο κος Αιμιλιανίδης είναι διακεκριμένος δικηγόρος και κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Κύπρο. Ο κος Μάτσας επίσης γνωστός δικηγόρος διετέλεσε Εισαγγελέας της Δημοκρατίας,  Επικεφαλής του Ποινικού Τομέα για δέκα χρόνια και ο κος Αλεξόπουλος υπεύθυνος του Δικαστηριακού Τμήματος δικηγορικού οίκου στην Κύπρο με γραφεία στο εξωτερικό. Έχει διδάξει επίσης σε Κολλέγιο στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι οφείλαμε στη μνήμη αυτού του παιδιού να προχωρήσουμε ξανά με τον διορισμό ποινικών ανακριτών, διότι, όπως είπα και παλαιότερα, ενδιαφέρει και εμάς και την κοινωνία όλη να ρίξουμε φως στο πώς το παιδί αυτό δυστυχώς κατέληξε. Δεν είναι μόνον απαίτηση της οικογένειας. Είναι απαίτηση της κοινωνίας ολόκληρης και υποχρέωση του κράτους. Η ευχή μας είναι να υπάρξει κατάληξη με ασφαλή συμπεράσματα, όποια κι αν είναι αυτά, και η ψυχή του άτυχου Θανάση να αναπαυθεί».

Εξάλλου ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι θεωρεί δυστύχημα η οποιαδήποτε οικογένεια που έχασε είτε το παιδί της είτε κάποιο άλλο μέλος της από αφύσικο θάνατο, να διέρχεται, για τόσα χρόνια, μια τέτοια ψυχοφθόρα και συναισθηματική διαδικασία. Ευχήθηκε με το τέλος αυτής της διαδικασίας, η οικογένεια του Θανάση να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει και που για 16 χρόνια την βασανίζουν.

Από τη δική μας την πλευρά, πρόσθεσε, η προσπάθειά μας ήταν και είναι να βοηθήσουμε στην εξεύρεση της αλήθειας, όποια κι αν είναι αυτή, ώστε και η οικογένεια αλλά και η Πολιτεία να νοιώθουν ότι υπάρχει ξεκάθαρη κατάληξη στην τραγική αυτή υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για νέες έρευνες και τη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου του 26χρονου Θανάση, άνοιξε μετά και τις εξελίξεις που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δύο παθολογοανατόμων στο υοειδές οστό, με βάση τα οποία φαίνεται πλέον ότι ο θάνατός του οφείλεται σε στραγγαλισμό.