Στη μη ανανέωση των συμφωνιών εκμίσθωσης κτηρίων που χρησιμοποιούν κρατικές υπηρεσίες και τμήματα για τις ανάγκες στέγασής τους προχωρούν τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών, στις περιπτώσεις που δεν διαθέτουν ή που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες τους τις απαραίτητες κατά τον Νόμο άδειες και πιστοποιητικά. 
Πρόκειται για περιπτώσεις κτηρίων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης λόγω παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την έκδοση άδειας οικοδομής και πολεοδομικής άδειας. Συνεπώς, εξαρχής δεν θα έπρεπε το κράτος να προχωρούσε με την εκμίσθωσή τους καθώς αυτές οι οικοδομές και εγκαταστάσεις είναι παράνομες. Έστω και αργά αποφασίστηκε η συμμόρφωση με τη νομοθεσία. 
Προς αυτή την κατεύθυνση, ασκούνται έντονες πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων κτηρίων για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών και πιστοποιητικών, καθώς η νομιμοποίησή τους άπτεται και της ασφάλειας των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών που τα χρησιμοποιούν. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε δεν ανανεώνεται η σύμβαση εκμίσθωσης. Για τα νέα κτήρια που νοικιάζει το κράτος, τίθεται ως προϋπόθεση η εξασφάλιση εκ των προτέρων όλων των απαιτούμενων αδειών και πιστοποιητικών.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών στις 20/2/2019 με στόχο την αποδέσμευση ποσού ύψους €21 εκατ. περίπου για κάλυψη των ενοικίων από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, τα παρακάτω κτήρια που νοικιάζει και χρησιμοποιεί το κράτος δεν κατέχουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης: 
* Επιστημονικό Ανθρωπολογικό Εργαστήρι.
* Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
* Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.
* Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
* Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
* Τμήμα Γεωργίας (κλάδος εξουσιοδότησης πληρωμών).
* Τμήμα Εργασίας.
* Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. 
* Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων (επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας). 
* Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (κεντρικά γραφεία). 
* Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας). 
* Στατιστική Υπηρεσία (επαρχιακό γραφείο Λάρνακας). 
* Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Πελένδρι. 
* Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στη Λάρνακα (λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού). 
* Κέντρο Τέχνης Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης (κτήριο – αποθήκη). 
* Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. 
* Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (κεντρικά γραφεία). 
* Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας – Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων. 
* Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Λάρνακας – Αμμοχώστου.
* Υπουργείο Υγείας – Τομέας Προμηθειών Φαρμάκων. 
* Κέντρο Υγείας Στροβόλου. 
Στους ιδιοκτήτες των παραπάνω κτηρίων δόθηκε χρόνος για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιητικά για τα κτήριά τους. Υποδεικνύοντάς τους, παράλληλα, πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπογραφούν νέα συμβόλαια. 
Σε ενοικιαζόμενα κτήρια που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης στεγάζονται ή στεγάζονταν για αρκετά χρόνια και υπηρεσίες της Αστυνομίας. Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της ανέγερσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, τον περασμένο Ιανουάριο, αποδεσμεύτηκαν τρία ενοικιαζόμενα κτήρια που δεν διέθεταν τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιητικά. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ενημέρωσε πρόσφατα τη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, διαδικασία εξεύρεσης άλλου χώρου για μεταστέγαση των αστυνομικών σταθμών Κλήρου και Δερύνειας που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια χωρίς πιστοποιητικό έγκρισης.
 
 
Επίσης, αναμένεται η ολοκλήρωση του αστυνομικού σταθμού Παναγιάς ώστε να αποδεσμευτεί το ενοικιαζόμενο κτήριο, το οποίο δεν διαθέτει πιστοποιητικό εγκρίσεως. Αναμένεται, πρόσθετα, η μεταστέγαση του ΓΕΕΦ από το κτήριο που στεγάζεται σήμερα στον χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας, το οποίο ακολούθως θα ανακαινισθεί με σκοπό την εγκατάσταση σε αυτό διαφόρων υπηρεσιών και τμημάτων της Αστυνομίας που σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, κτήρια που νοικιάζει το κράτος για χρόνια περιήλθαν πρόσφατα στην κατοχή τραπεζών και, πλέον, οι όποιες διαπραγματεύσεις για το ύψος των ενοικίων θα γίνονται μαζί τους μέχρι να αποκτήσουν νέους ιδιοκτήτες μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Μεταξύ άλλων, πέρασε στην κυριότητα της Τράπεζας Κύπρου το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και στην κυριότητα της Alpha Bank το κτήριο που στεγάζει το Τμήμα Γεωργίας (κλάδος εξουσιοδότησης πληρωμών). Πρόσθετα, για το ενοίκιο του κτηρίου της οικίας Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου στο κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο μετατράπηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Εθνογραφικό Μουσείο, οι διαπραγματεύσεις για το ύψος του ενοικίου γίνονται απευθείας με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος είναι ο καταπιστευματοδόχος του κτηρίου. 
 
Μεταστέγαση Τριών Υπουργείων 
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε προ μηνών τη μεταστέγαση των υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας και Μεταφορών. Επί τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την επιλογή Συμβούλου, ο οποίος θα υποδείξει ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση για το Kράτος: Ανέγερση ιδιόκτητων κτηρίων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ή μετακόμιση σε άλλα νέα σύγχρονα κτήρια με ενοίκιο.  
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα που κατατέθηκε στο Υπουργικό, επείγεται η μεταστέγαση των τριών υπουργείων για τους ακόλουθους λόγους: 
* Στεγάζονται σε παλαιά κτήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την κάλυψη σύγχρονων αναγκών, όπως αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνίες και υπηρεσίες φύλαξης κτηρίων. 
* Λόγω της παλαιότητάς τους, τα κτήρια είναι ενεργοβόρα με αποτέλεσμα να δαπανώνται υψηλά ποσά για τη λειτουργία τους και να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για φωτισμό, θέρμανση και καύσιμα τα τρία υπουργεία δαπανούν ποσό €1,2 εκατ. περίπου ετησίως. 
* Το Κράτος επιβαρύνεται με τεράστιο κόστος σε ενοίκια για στέγαση των γραφείων, υπηρεσιών και τμημάτων των τριών υπουργείων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα ενοίκια που καταβλήθηκαν το 2018 για τη στέγαση τμημάτων και υπηρεσιών τους πλησιάζουν τα €4 εκατ.  
 
Ανέγερση ιδιόκτητων κτηρίων
 
Πέραν από τις διαπραγματεύσεις στις οποίες προβαίνει το υπουργείο Οικονομικών με τους ιδιοκτήτες των κτηρίων για μείωση του ύψους των ενοικίων, η Κυβέρνηση προχωρεί σταδιακά στην απόκτηση ιδιόκτητων κτηρίων για να περιορίσει τα υπέρογκα ποσά που καταβάλλονται κάθε χρόνο σε ενοίκια.
 
Αρκεί να αναφέρουμε, ότι τα τελευταία εννέα χρόνια η Δημοκρατία κατέβαλε σε ενοίκια για στέγαση υπουργείων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών το συνολικό ποσό των €235 εκατ. περίπου. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Όπως μας λέχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Κτηματολογίου θα ανεγερθούν σε χαλίτικη γη στην Αγλατζιά πλησίον του Αρχηγείου Αστυνομίας και του ΡΙΚ.
 
Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα €11,5 εκατ. Για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το έτος 2019 το ποσό του €1,3 εκατ. Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2022. 
Οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης θα ανεγερθούν σε κρατική γη πλησίον του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου. Πρόκειται για την ίδια κρατική γη που ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης πρότεινε για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής, το οποίο εντέλει θα κατασκευαστεί στον λόφο της ΠΑΣΥΔΥ με κόστος που πλησιάζει τα €75 εκατ. περίπου.
 
Το συνολικό κόστος για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού εκτιμήθηκε στα €11 εκατ. Για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το έτος 2019 το ποσό του €1,4 εκατ. Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021.