Καθημερινά, ήδη από την περίοδο της πανδημίας, το υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό του δήμου δίνει μάχη με την άγρια βλάστηση. Ο καθαρισμός της άγριας βλάστησης είναι ψηλά στις προτεραιότητες του δήμου. Από τη μία έχουμε μεγάλο αριθμό οικοπέδων ιδιωτικών και δημόσιων που πρέπει να καθαριστούν από τα ξερά χόρτα, και από την άλλη έχουμε τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων χρόνων να οξύνουν το πρόβλημα. Ως γνωστό, ο Δήμος Στροβόλου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Κύπρου και διαθέτει 100 πάρκα και οργανωμένους χώρους πρασίνου. 

Λαμβάνουμε καθημερινά παράπονα από δημότες για θέματα καθαριότητας και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε επαρκώς, το συντομότερο, κατά το μέτρο του δυνατού. Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» που εκδόθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου αναφερόταν σε συγκεκριμένο χώρο πρασίνου στην οδό Πανταίνου. Όντως, ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει καθαριστεί ακόμα, όμως βρίσκεται στο πρόγραμμα της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, μαζί με ακόμα δύο γειτνιάζοντες χώρους πρασίνου της περιοχής, οι οποίοι εξυπηρετούν κυρίως τους κατοίκους της περιοχής. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη των δημοτών μας, ιδιαίτερα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, να απολαύσουν τα πάρκα μας, ωστόσο, και οι υπηρεσίες του δήμου πιέζονται ασφυκτικά. Μάλιστα, αρκετά συνεργεία του δήμου μας εργάζονται εκτός ωραρίου για να προλάβουν να διεκπεραιώσουν τις απαραίτητες εργασίες. 

Μας λυπεί όμως το ότι γίνεται διόγκωση του προβλήματος και δεν επιδεικνύεται η δέουσα κατανόηση. Υπενθυμίζουμε ότι οι υπηρεσίες του δήμου για περίοδο τριών μηνών λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία. Μέχρι στιγμής, όσον αφορά στα πάρκα και τους οργανωμένους χώρους πρασίνου, έχουν ολοκληρωθεί βάσει προγράμματος οι εργασίες στα 73 από τα 100 που διαθέτει ο δήμος. Προτεραιότητα έχει δοθεί στα μεγάλα πάρκα και τους χώρους με παιδικές χαρές, τα οποία εξυπηρετούν μεγαλύτερο αριθμό δημοτών. Τώρα, απομένουν τα μικρότερα πάρκα και οργανωμένοι χώροι πρασίνου, με το πρόγραμμα καθαρισμού τους να αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Ιουλίου. Στην ιστοσελίδα του δήμου, μπορεί το κοινό να βρει σχετικό κατάλογο, ο οποίος ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τα πάρκα για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού τους στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://www.strovolos.org.cy/parka-gia-chrisi-apo-to-koino/

*Δήμαρχος Στροβόλου.