Είναι καλά γνωστό ότι εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε κεντρική οικονομική δραστηριότητα τους. Ο λόγος για τους Δήμους Πάφου και Πέγειας και την βιομηχανία της τέλεσης πολιτικών γάμων από την οποία καταγράφουν πολύ μεγάλα έσοδα. Η φετινή έκτακτη κατάσταση με την πανδημία ωστόσο έχει προκαλέσει ένα ασυνήθιστο σκηνικό, με τις απώλειες να εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αθροιστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κύπρος περιμένει Ρώσους τουρίστες και νέα συμφωνία

Πλέον οι αρμόδιοι των δύο δημοτικών αρχών μελετούν τα επόμενα βήματα τους προκειμένου να επανέλθουν σε φουλ ρυθμούς με το νέο χρόνο, αφού εκτιμούν ότι το υπόλοιπο του 2020 θα είναι ούτως ή άλλως ανύπαρκτης δραστηριοποίησης στον τομέα της τέλεσης πολιτικών γάμων λόγω των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε άλλες χώρες με τον ιό, αλλά και τις δυσλειτουργίες στις αερομεταφορές.

Η επαναφορά στην ομαλότητα στον κλάδο αυτό, κρίνεται από τους αρμόδιους των δύο Δήμων ως ζωτικής σημασίας λόγω των πολύ μεγάλων εσόδων που έχουν από την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως δήλωσε στον «Φ» η αρμόδια λειτουργός για τους πολιτικούς γάμους στον Δήμο Πέγειας, Μαρία Γιάγκου, ότι μόνο την προηγούμενη χρονιά στα δημοτικά ταμεία εισέρευσαν πέραν των 300 χιλιάδων ευρώ έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή.

« Καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο», διευκρίνισε. « Η Πέγεια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την τέλεση πολιτικών γάμων στη Βρετανία κυρίως, αλλά και σε χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, αλλά και ο Λίβανος».

Περιοχές της Πέγειας όπως η φημισμένη Βρύση της, ο Κόλπος των Κοραλλίων, το προσαραγμένο πλοίο Edro II ή οι Θαλασσινές Σπηλιές, έχουν μετατραπεί πλέον σε φημισμένα σημεία στον τομέα της οργάνωσης πολιτικών γάμων επεσήμανε η κ. Γιάγκου.

Αντίστοιχες “υψηλές πτήσεις” καταγράφονταν προ της πανδημίας και στον Δήμο Πάφου, ο οποίος κατά το 2019 σημείωσε βάσει των επίσημων στοιχείων του, ρεκόρ στις απολαβές από την εν λόγω δραστηριότητα.

Η πρωτοφανής κατάσταση που δημιούργησε ο κορωνοιός ωστόσο, έχει εκμηδενίσει τα ωφέλη των προηγούμενων χρόνων στον τομέα αυτό, με τις δύο τοπικές αρχές να αναζητούν πλέον εναλλακτικές πηγές κάλυψης μέρους της τεράστιας τρύπας που δημιουργούνται στα οικονομικά τους.

 

                                                                                ΝΤΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ