Υποθέσεις που καθυστερούν μέχρι και το 2015 φέρνει στο προσκήνιο το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε με τάχιστες διαδικασίες να ολοκληρωθούν και να εκδοθεί απόφαση. 
 
Πρόκειται για εκκρεμούσες Αναθεωρητικές Εφέσεις που έχουν καταχωρηθεί μέχρι την 31.12.2015 και το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να τις προωθήσει προς εκδίκαση. Όπως αναφέρεται, κρίνεται πως είναι εφικτή η εκδίκασή τους μέσα στην περίοδο που ισχύουν οι οδηγίες λόγω κορονωϊού, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παραγόντων της δίκης, του προσωπικού του δικαστηρίου και του κοινού. Ως εκ τούτου, οι δικηγόροι όλων των μερών θα συμπληρώσουν ειδικό έντυπο και θα το διαβιβάσουν στον πρωτοκολλητή. Με την παραλαβή του, θα ορίζεται για ακρόαση και όλα τα μέρη στη διαδικασία θα ειδοποιούνται για την ημερομηνία και ώρα της δίκης.
 
 
Κατά την ημερομηνία και ώρα της δίκης και εφόσον ουδείς εμφανιστεί, το δικαστήριο θα προχωρεί στην εκδίκασή της μόνο εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχουν καταχωρημένα στον φάκελο της υπόθεσης τα σχετικά έντυπα από όλα τα μέρη στη διαδικασία δεόντως συμπληρωμένα και με τη σχετική βεβαίωση του πρωτοκολλητή. Κατά την ακρόαση δεν θα χρειάζεται η παρουσία των δύο μερών, ενώ για την απόφαση θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά.
 
Στο μεταξύ, χθες, η Επιτροπή Νομικών εξέτασε μέσω τηλεδιάσκεψης, δύο προτάσεις νόμου που αφορούν:
  • Η πρώτη, στην τροποποίηση του άρθρου 11 του Περί Δικηγόρων Νόμου ώστε να επιτρέπεται η καταβολή του δικαιώματος έκδοσης της ετήσιας άδειας άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου του 2020, καθώς και αναστολή των διατάξεων που αφορούν την επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη καταβολής του δικαιώματος αυτού σε τρεις μήνες από τη λήξη της ετήσιας άδειας.  
  • Η δεύτερη πρόταση νόμου, αφορά τροπολογία που εκπηγάζει από τον κίνδυνο να διαγραφούν αγώγιμα δικαιώματα, παρά τις εξαιρέσεις που υπάρχουν για καταχώρηση αγωγών, αιτήσεων που έχουν χρόνο προθεσμίας. Θα ανασταλούν δηλαδή οι προθεσμίες που υπάρχουν σε νομοθετήματα ή κανονισμούς για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι δύο προτάσεις νόμου θα προωθηθούν σύντομα στη Βουλή για ψήφιση.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος