Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αλλάξει σε αρνητικές από σταθερές προηγουμένως, αναφέρει η Moody’s Investors Service σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.  
Ο οίκος εκτιμά ότι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κερδοφορίας και της ποιότητας των δανείων των τραπεζών.  Όπως σημειώνει, το outlook για τις τράπεζες της ευρωζώνης είναι αρνητικό, καθώς η οικονομική επιβράδυνση και η συνεχιζόμενη διευκολυντική νομισματική πολιτική θα διαβρώσουν την ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών.  
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το outlook για τις τράπεζες είναι επίσης αρνητικό καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. θα αποδυναμώσει το λειτουργικό περιβάλλον και θα επιβραδύνει τη ζήτηση για νέα δάνεια, εκτιμά ο οίκος.  Στις σκανδιναβικές χώρες, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών το outlook για τις τράπεζες παραμένει σταθερό καθώς το λειτουργικό περιβάλλον αναμένεται να παραμένει υποστηρικτικό.  “Το βρετανικό και το γερμανικό τραπεζικό σύστημα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην περιοχή και οδηγεί στο συνολικό αρνητικό outlook”, αναφέρει η Carola Schuler, Managing Director – Banking Group της Moody’s.  
Στην Ευρωζώνη, η πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη θα επιβαρύνει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και εάν οι εμπορικές εντάσεις κλιμακωθούν – μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. – θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, προειδοποιεί ο οίκος στην ανάλυση του.  
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο έντονος ανταγωνισμός και τα χαμηλά επιτόκια επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών, ωστόσο η ισχυρή κεφαλαιακή βάση και η άφθονη ρευστότητα μετριάζουν τους κινδύνους.  
Στις σκανδιναβικές χώρες, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει ωστόσο θα παραμείνει υποστηρικτική. Η ποιότητα των δανείων και τα κεφάλαια των τραπεζών θα παραμένουν ισχυρά, ωστόσο η κερδοφορία αναμένεται να γνωρίσει πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια και το αυξημένο κόστος συμμόρφωσης.  
Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει αν και θα συνεχίσει να ξεπερνά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προωθώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες. Η ισχυρή αύξηση του δανεισμού αναμένεται να αποδυναμώσει τα υγιή κεφαλαιακά αποθέματα και αποθέματα ρευστότητας.  
Τέλος, στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών ο οίκος εκτιμά ότι το λειτουργικό περιβάλλον θα παραμείνει σταθερό παρά την οικονομική επιβράδυνση. Τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσουν να υποχωρούν και η κερδοφορία των τραπεζών θα ωφεληθεί από τις μειωμένες ανάγκες για προβλέψεις έναντι ζημιών. 
ΠΗΓΗ: Capital.gr