Τρία κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα πήραν το πράσινο φως σε εθνικό επίπεδο για κατοχύρωση τους ως προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον τίθενται για ένα μήνα σε διαδικασία υποβολής ενστάσεων στο Τμήμα Γεωργίας, οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται με πλήρη αποδεικτικά στοιχεία. Πρόκειται για το ροδόσταγμα Αγρού, τα μακαρόνια της σμίλας και τα τερτζιελλούθκια. Η αίτηση για το ροδόσταγμα υποβλήθηκε από τη Συνεργατική Εταιρεία Τριανταφυλλοπαραγωγών Αγρού λτδ, ενώ για τα δύο είδη ζυμαρικών η αίτηση υποβλήθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.

Το ροδόσταγμα Αγρού είναι αρωματικό νερό (υδατικό απόσταγμα), το οποίο παράγεται με απόσταξη ολόκληρου του άνθους της αρωματικής τριανταφυλλιάς του είδους Rosa damascena σε πόσιμο νερό. Είναι προϊόν αποκλειστικά πρώτης απόσταξης που δεν υφίσταται αραίωση με νερό και στο οποίο δε γίνεται προσθήκη οποιασδήποτε πρόσθετης αρωματικής ουσίας ή συντηρητικού. 

Τα μακαρόνια της σμίλας/ μακαρόνια του σκλινιτζιού είναι αποξηραμένα ζυμαρικά τα οποία παρασκευάζονται από την ανάμειξη νερού με αλεύρι από σκληρό σιτάρι. Χαρακτηρίζονται από μια μικρή οπή (τρύπα) η οποία διαπερνά το μακαρόνι σε οριζόντια τομή ενώ είναι, επίσης, εμφανής μια ανομοιομορφία στο σχήμα, με κύριο στοιχείο τα λεπτότερα άκρα του αποξηραμένου ζυμαριού (μακαρόνι) σε σχέση με το ενδιάμεσο μέρος του.

Τα τερτζιελλούθκια είναι αποξηραμένα ζυμαρικά τα οποία παρασκευάζονται με την ανάμειξη αλεύρου από σκληρό σιτάρι και νερού και με την προσθήκη ελάχιστου αλατιού. Παίρνουν το όνομα τους από το σχήμα, το οποίο διαμορφώνεται αποκλειστικά με το χέρι και το οποίο μοιάζει με μικρούς κρίκους αλλιώς κρικέλια και κατ’ επέκταση στην κυπριακή διάλεκτο «τερτζέλλια» ή «τερτζελλούθκια» (λόγω του μικρού τους μεγέθους). 

Η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής των ζυμαρικών με την ονομασία «τερτζιελλούθκια» συνεχίζει μέχρι και τις μέρες μας από γυναίκες στα χωριά οι οποίες μεταφέρουν στις νεότερες την εμπειρογνωμοσύνη του ζυμώματος και της διαμόρφωσης ζυμαρικών σε κρίκους με την ονομασία «τερζιελλούθκια» τα οποία προτείνονται όπως ψηθούν σε χαρουπόμελο. Αρκετές από τις γυναίκες έχουν διαμορφώσει μικρά εργαστήρια παρασκευής των ζυμαρικών, διατηρώντας όμως την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής που βασίζεται στη χειρωνακτική εργασία και σε φυσικές μεθόδους ξήρανσης.