Το ελληνικό νησί Τήλος των Δωδεκανήσων δεν είναι η πρώτη φορά που αποτελεί είδηση για καλό σκοπό. Είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου και έχει πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο, στοχεύοντας να μετατραπεί στο πρώτο «πράσινο» νησί παγκοσμίως, με μηδενικάοικιακά απόβλητα. Με άλλα λόγια, όλα τα απόβλητα διαχωρίζονται και ανακυκλώνονται. Εδώ και λίγους μήνες, έχει μοιραστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός στους κατοίκους ώστε να διαχωρίζουν το κάθε τι ανάλογα. Κι αφού έτυχαν ενημέρωσης με επισκέψεις από πόρτα σε πόρτα, τέθηκε σε πράξη το  Just Go Zero Tilos, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα (Το μέλλον ξεκινάει από το μηδέν, είναι το σλόγκαν της εταιρείας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα). 

Στη συνέχεια, τρεις φορές τη βδομάδα τα απόβλητα συλλέγονται και μεταφέρονται με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στον χώρο διαλογής, όπου το προσωπικό (όλοι κάτοικοι του νησιού) προβαίνουν σε διαχωρισμό. Κάποια αντικείμενα, ρουχισμός και παλιές συσκευές, μεταφέρονται στο Κέντρο Δημιουργικής Αξιοποίησης Υλικών για να επισκευαστούν ή να γίνουν πρώτη ύλη για καλλιτεχνικές δημιουργίες, άλλα πάνε για κομποστοποίηση κι άλλα για αξιοποίηση με άλλους τρόπους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε δειλά με τη συμμετοχή 10 μόνο σπιτιών και έφτασε γρήγορα στα 355, καλύπτοντας το 86% του νησιού. 

Εύκολο μπορεί να πει κάποιος για ένα νησί 1.000 μόνο κατοίκων. Κι είναι αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Θα μπορούσαμε όμως να ξεκινήσουμε και εμείς από κάπου, από κάτι μικρό. Ας κάνουμε πιλοτικά ένα παρόμοιο πρόγραμμα σε ένα χωριό ή ακόμα καλύτερα σε ένα σύμπλεγμα χωριών ή σε μια πόλη. Με στόχο σταδιακά να επεκταθεί παντού σε όλο το νησί. Έστω και σε ένα μεγάλο ποσοστό. Αρκετά χρησιμοποιήσαμε τους όρους κυκλική οικονομία, βιωσιμότητα, αειφορία. Ας μάθουμε και στην πράξη τι σημαίνουν. 

Στην Τήλο χρειάστηκε αρχικά ένας μόνο άνθρωπος για να δείξει τον δρόμο. Ο δήμαρχος, Τάσος Αλιφέρη, τον οποίο μετά τον θάνατο του διαδέχτηκε η σύζυγος του –με την ψήφο των συντοπιτών της– και η οποία συνεχίζει το έργο του. Οι δυο τους, με τις προοδευτικές έως και ριζοσπαστικές απόψεις τους, κατάφεραν την καθολική αναμόρφωση και ανάπτυξη του νησιού, αλλάζοντας την ιστορία και την εικόνα του, χαρίζοντάς του έναν εναλλακτικό χαρακτήρα.

Στην Κύπρο των 35 δήμων, των δεκάδων δημοτικών συμβουλίων και εκατοντάδων κοινοταρχών, δεν υπάρχει κανείς που να σκέφτεται με ανάλογο τρόπο και να μπορεί να κινητοποιήσει τους δημότες ώστε να αλλάξουμε κουλτούρα και αντίληψη ζωής; 

[email protected]