Με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο και το πάθος για την ανθρώπινη ζωή, μια ομάδα ανθρώπων δημιούργησε πριν από αρκετά χρόνια τον πυρήνα «Search and Rescue Team» που γρήγορα μετονομάστηκε σε «Εθελοντικό Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών» (ΕΤΕΑ).

Πρόκειται για τη μοναδική εθελοντική ομάδα που είναι εκπαιδευμένη και εντεταγμένη στο κέντρο υπηρεσιών, πλάι στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Τμήμα Δασών, στην Πολιτική Άμυνα και στο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Η ομάδα εθελοντών, που εκπαιδεύτηκε από τις υπηρεσίες, πραγματοποίησε πρωτοποριακές ανάγκες για την Κύπρο, όπως ανασύρσεις από μεγάλα βάθη, διάσωση στο ναυάγιο Ζηνοβία κ.α.

Ξεκίνησε σε μια πιο ελαφριά μορφή, ωστόσο το 2008 κλήθηκε να στεγαστεί στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων από τον πρόεδρο Μάκη Οικονομίδη. Όπερ και εγένετο. Στις 11 Φεβρουαρίου 2009 λαμβάνει χώρα η πρώτη καταστατική συνέλευση του ΕΤΕΑ, το οποίο τίθεται υπό τη στέγη των εφέδρων καταδρομέων.

Μιλώντας στο Philenews, ο επικεφαλής του ΕΤΕΑ κύριος Τάσος Κυριακίδης, σημείωσε ότι μετά από την παραπάνω εξέλιξη και υπό το βαρύ όνομα των καταδρομών, οι ασκήσεις ανέβηκαν σε άλλο επίπεδο.

Το ΕΤΕΑ κατέστη θεσμός ανάμεσα στις υπηρεσίες ορεινής έρευνας και διάσωσης, θέτοντας τους βασικούς πυλώνες δράσης του:

  • ΦΩΤΙΕΣ
  • ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ
  • ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Εξ ανάγκης δε, το ΕΤΕΑ συμμετείχε και σε υποθέσεις ανεύρεσης ελλειπόντων προσώπων, με την πρόσφατη επιτυχία της ανεύρεσης δύο προσώπων μέσα σε μια ώρα.

Όπως εξήγησε στο Philenews, το μέλος της ομάδας, Ανδρέας Συμεωνίδης, το ΕΤΕΑ καλείται από τις υπηρεσίες όποτε υπάρξει ανάγκη, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις μεγάλες πυρκαγιές στον Ακάμα και τις πλημμύρες του προηγούμενου μηνός.

Στενή ομάδα εθελοντών

Τα μέλη του Εθελοντικού Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών δεν ξεπερνούν τα 30-35. Όπως μας επεξηγήθηκε, το Τμήμα είναι για ορισμένα άτομα, λόγω της σκληρής εκπαίδευσης, αλλά κυρίως λόγω της επικινδυνότητας των καταστάσεων που αντιμετωπίζει.

«Κάθε 500 άτομα, μένει μόνο ένας», δήλωσε ο κ. Κυριακίδης, καθιστώντας σαφές ότι πολλοί θέλουν αλλά δεν μπορούν, ενώ πολλοί μπορούν αλλά δεν θέλουν.

Ο κ. Συμεωνίδης σημείωσε δε πως τα άτομα είναι λίγα, καθώς αποτρεπτικός παράγοντας είναι η εθελοντική βάση, σ’ ότι αφορά τους πόρους που έχει διαθέσιμους το ΕΤΕΑ για τις στολές, τον εξοπλισμό και άλλες ανάγκες των ανθρώπων που το στελεχώνουν.

Το πρόβλημα με τις χορηγίες

Επί το πλείστον, η αξιοσέβαστη αυτή ομάδα (ΕΤΕΑ) λειτουργεί με δικά της έξοδα. Οι εθελοντές βάζουν από το υστέρημά τους για να συντηρούν στολές και εξοπλισμό, ενώ οι χορηγίες είναι πενιχρές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής κ. Κυριακίδη, κάποιες χορηγίες φθάνουν από εκτιμητές του έργου του ΕΤΕΑ, ενώ μόνη βοήθεια, όπως δήλωσε ο κ. Συμεωνίδης, είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Πέραν τούτου, τα κονδύλια δεν φθάνουν εύκολα στους εθελοντές και είναι υπό την αίρεση εταιρειών ή επιχειρηματιών που αντιλαμβάνονται το έργο της ομάδας.

Εκείνο που σημειώνεται είναι ότι οι μεγάλες υπηρεσίες (ΚΣΕΔ, Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα, Πυροσβεστική, Αστυνομία) επειδή ξοδεύουν χρόνο για την εκπαίδευση των εθελοντών του «ΕΤΕΑ», αναζητούν και την ανταπόδοση, την οποία σαφώς λαμβάνουν.

«Στεκόμαστε δίπλα στ’ αδέρφια μας»

Ο κ. Τάσος Κυριακίδης επέμεινε ιδιαίτερα στη βοήθεια προς τις υπηρεσίες λέγοντας «επαγγελματίες δεν θα γίνουμε, αλλά στεκόμαστε δίπλα στ’ αδέρφια μας» της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασών.

Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα μαθηματικά είναι αμείλικτα, τόνισε ότι για να υπάρχει η δύναμη κρούσης, πρέπει η ομάδα του ΕΤΕΑ να φθάσει στα 50 περίπου άτομα. Και όταν γνωρίζει κανείς πως για κάθε διασώστη χρειάζονται 1.000 ευρώ για ατομική ασφάλεια, συμπεραίνει κανείς ότι δεν φθάνουν οι χορηγίες των φαρμακευτικών ή άλλων εταιρειών.

Η σοβαρότητα δε του ζητήματος γίνεται αντιληπτή από τον καθένα που μαθαίνει πως το «Εθελοντικό Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών» ήταν στον Ακάμα, στη Σολιά, στην Αττική, στον Σαϊτά. Άνθρωποι που δεν πληρώνονται από το κράτος για τις υπηρεσίες τους, άνθρωποι που στέκονται εθελοντικά και χωρίς κονδύλια δίπλα στους επίλεκτους των υπηρεσιών.

Κατά τον κ. Κυριακίδη, είναι τραγελαφικό το ότι δεν στηρίζεται μια τέτοια ομάδα, όταν το κόστος για κάθε πυρκαγιά φθάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Γίνονται προσπάθειες μέσω του Επιτρόπου Εθελοντισμού, αλλά η πλειάδα εθελοντικών ομάδων που ζητούν εκπαίδευση και κρατική χορηγία, εμποδίζει την προστασία του Τμήματος.

Είναι δε σαφές ότι το «ΕΤΕΑ» μπορεί και απελευθερώσει –σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης– τα χέρια των πιο αρμοδίων.

Ενδεικτικά, οι εθελοντές μπορούν να παρατηρούν τις αναζωπυρώσεις και μέλη της Πυροσβεστικής ή του Τμήματος Δασών να μεταβαίνουν σε άλλα περιστατικά.

Αν δεν γίνεται κατανοητή η ωριμότητα και η σοβαρότητα που το ΕΤΕΑ αντιμετωπίζει τα πράγματα, είναι αναγκαίο να καταγραφεί ότι οι ίδιοι απαίτησαν πρωτόκολλα για τους εθελοντές. Έτσι, το 2008, εγκρίθηκε από το Υπουργικό η ασφαλιστική κάλυψη διασωστών εθελοντών, ενώ υπάρχει το αίτημα –από το ΕΤΕΑ– για τη δημιουργία ad hoc επιτροπής που θα μελετά κάθε περίπτωση, μέσω κατάθεσης του υπευθύνου αξιωματικού.

Τα μέλη του «ΕΤΕΑ», παρόλες τις αντιξοότητες, είναι πάντα εκεί, όποτε τους χρειαστεί ο τόπος και οι άνθρωποι. Δεν πρόκειται για χόμπι, αλλά για μια αναγκαία υπηρεσία για το καλό της πατρίδας. Το κράτος έπρεπε να είναι δίπλα τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες

Το «ΕΤΕΑ», χρωστά ιδιαίτερες ευχαριστίες, σε ιδιαίτερους Ανθρώπους, που βρέθηκαν στον δρόμο του, πίστεψαν και στήριξαν το έργο του με όλες τους τις δυνάμεις.

  • Μάκης Οικονομίδης, Πρόεδρος Παγκυπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.
  • κ.κ Ησαΐας, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής.
  • Κώστας Φυτηρής,  Διοικητής ΚΣΕΔ.
  • Μάρκος Τράγκολας, Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  • Τάκης Τσιντίδης και Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Διευθυντές Τμήματος Δασών.
  • Ανδρέας Φραντζής, Διευθυντής Πολιτικής Άμυνας και
  • Χρυσήλιος Χρυσηλίου Επαρχιακός Διευθυντής Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας.
  • Γιαννής Γιαννάκη, Επίτροπος Εθελοντισμού.
  • Κύπρος Μιχαηλίδης, Διευθυντής Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Άνθρωποι που κέρδισαν και τον σεβασμό και την εκτίμηση και την φιλία των μελών του Εθελοντικού Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών.