Μάχη με το χρόνο δίνει η MLS Πληροφορική για να παραμείνει όρθια. Η μη πληρωμή των τοκομεριδίων, ύψους 53.000 ευρώ που αφορούν στο ομόλογο ΜΛΣ01 (4 εκατ. ευρώ) εντός της χθεσινής προθεσμίας, ανοίγει έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας που ετοιμάζονται να κινηθούν επιθετικά.

Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και για τα τοκομερίδια ύψους 72.000 ευρώ του ομολόγου ΜΛΣ03 (6,3 εκατ. ευρώ) που θα πρέπει να πληρωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τις κινήσεις της καταθέτοντας αίτημα προς τη ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή (σύμβουλος έκδοσης των δύο ομολόγων και εκπρόσωπος των ομολογιούχων), ζητώντας τη μετάθεση κατά τρεις μήνες της αποπληρωμής των κουπονιών, αλλά και αυτά να πληρώνονται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η MLS μέχρι σήμερα αντιπαρέβαλε το επιχείρημα ότι ήταν απόλυτα συνεπής στην πληρωμή των τοκομεριδίων προς τους δικαιούχους για να αμβλύνει τις αντιδράσεις από την επί ένα χρόνο αδυναμία να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που ήλθαν στην επιφάνεια ιδιαίτερα το τελευταίο χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως το Σεπτέμβριο του 2019 μετά την δημοσιοποίηση οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας που πρακτικά φανέρωσαν την εμπορική αποτυχία της MAIC, “ναυαρχίδας” των προϊόντων της, ξεκίνησε η κατάρρευση της μετοχής και των ομολόγων της εταιρείας.

Ακολούθησαν τα ευρήματα θεματικού ελέγχου της ΕΛΤΕ (στα “Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία”) των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2018, που δημιούργησαν  βάσιμες αμφιβολίες ως προς την ορθή κατάρτιση τους και εν συνεχεία η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολογιών στο Χρηματιστήριο (από τις 13/5/20), ενώ η εταιρεία δεν αξιολογείται πλέον από την ICAP (επί του παρόντος λαμβάνει πιστοληπτική διαβάθμιση NR-Not Rated).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετικό όρο (τουλάχιστον στο τρίτο ΚΟΔ), η MLS υποχρεούται να διατηρεί πιστοληπτική διαβάθμιση, η οποία δεν θα πρέπει να κατέρχεται του βαθμού E, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ICAP Group.

Όπως επίσης έχει αναφερθεί, ευρεία αναδιατύπωση του ισολογισμού της εταιρείας δύναται να παραβιάσει συγκεκριμένες ρήτρες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση εμφάνισης αρνητικού EBITDA ή εάν ο καθαρός δανεισμός ξεπεράσει τις 4,5 φορές τα EBITDA που συνιστούν αιτίες καταγγελίας.

Η μη πληρωμή των “κουπονιών” προς τους ομολογιούχους έρχεται να προστεθεί στις αιτίες που ήδη αιτιολογούν λόγους καταγγελίας των ομολόγων της MLS.

Το non-rating της εταιρείας από την ICAP αποτελεί έναν από τους λόγους παραβίασης των όρων, ενώ η MLS αναφερόμενη στο ζήτημα των άυλων στοιχείων γνωστοποίησε πως η απομείωση που υπολογίζει η Deloitte ανέρχεται στα 8,15 εκατ. ευρώ.

Μετά τη παράδοση του πορίσματος της Deloitte στην Επ. Κεφαλαιαγοράς την περασμένη Πέμπτη, στοιχεία του πορίσματος που δημοσιοποίησε η “Καθημερινή” δείχνουν ότι για το 2018 η αναμόρφωση των οικονομικών στοιχείων οδηγεί σε ζημιές 4,3 εκατ. ευρώ, από κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν και στις προς αναμόρφωση λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας, στο οποίο πρέπει να συναινέσει ο ορκωτός λογιστής

Βεβαίως, το ενδεχόμενο πλέον ενός technical default θα πρέπει να θεωρείται πως ενισχύεται ακόμη περισσότερο, με την εταιρεία να κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με αιτήματα κατασχέσεων, αγωγών και μηνύσεων. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δικηγορικά γραφεία θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό ομολογιούχων-επενδυτών με στόχο να συσταθούν επιτροπές πιστωτών, κάτι που αποτελεί κοινή πρακτική διεθνώς, όπως διαπιστώνεται και στη Folli-Follie.

Συνελεύσεις ομολογιούχων

Επί του παρόντος, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις των ομολογιούχων για να φανεί εάν θα επιτευχθεί απαρτία ικανή να οδηγήσει σε καταγγελία των ομολογιακών δανείων. Η επίτευξη αυτή της απαρτίας δεν επιτεύχθηκε στις συνελεύσεις που προηγήθηκαν το καλοκαίρι.

Στις 19 Οκτωβρίου συγκαλείται η πρώτη από αυτές τις συνελεύσεις, όπου και πρακτικά θα συζητηθεί το αίτημα της MLS να μετατεθεί η πληρωμή των κουπονιών, κάτι θα αξιολογηθεί ως λόγος καταγγελίας των όρων του προγράμματος (γεγονός καταγγελίας για υπερημερία).

Σε περίπτωση που τελικώς δεν επιτευχθεί απαρτία (και μετά τις επαναληπτικές συνελεύσεις) ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων αναφέρει πως “σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας και πλειοψηφίας για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των ως άνω θεμάτων, εξουσιοδότηση του Εκπροσώπου των Ομολογιούχων για ανεύρεση και ορισμό νομικού συμβούλου για εισήγηση περαιτέρω νομικών ενεργειών”. Σε αυτό, όμως, αντιδρούν ομολογιούχοι και δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στο θέμα, κάνοντας λόγο για “σύγκρουση συμφερόντων”.

Επί της ουσίας, οι ομολογιούχοι καλούνται να συναινέσουν ή μη στη μετάθεση πληρωμής των κουπονιών, να δώσουν δηλαδή ρευστότητα κάποιων μηνών στην εταιρεία.

Η MLS που βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα ρευστότητας επιχειρεί να εξασφαλίσει την όποια ρευστότητα για να σταθεί όρια, να φανεί όσο το δυνατόν συνεπής στις πληρωμές της και, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίσει εγγυητικές ώστε να διεκδικήσει διαγωνισμούς που θα την αιμοδοτήσουν κεφαλαιακά.

Ο κυριότερος εξ αυτών είναι του Υπ. Παιδείας για την προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (tablet) που αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ο χρόνος, όμως πιέζει πλέον ασφυκτικά και μένει να φανεί εάν αυτές οι κινήσεις υψηλού ρίσκου θα αποδώσουν.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Πηγή: Capital.gr