Η αλλαγή στον «περί ελεγκτών νόμο» και ο περιορισμός της θητείας των εξωτερικών ελεγκτικών οίκων έχουν φέρει ανακατατάξεις και στις εμπορικές τράπεζες. Μετά την Τράπεζα Κύπρου, σειρά παίρνει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία συνεργαζόταν με τον ίδιο Οίκο για πάνω από δέκα χρόνια.
 
Η KPMG θα αναγκαστεί, με βάση τη νομοθεσία, να παραδώσει την σκυτάλη σε έναν από τους άλλους τρεις μεγάλους ελεγκτικούς οίκους. Σε δύο βδομάδες εκτιμάται ότι θα υπάρξει η τελεσίδικη απόφαση από πλευράς τράπεζας, η οποία μελετά τις προσφορές που έχει ενώπιον της. Ο νέος ελεγκτικός οίκος θα αρχίσει τον έλεγχο από 1/1/2021. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής, οι συνολικές αμοιβές για τον έλεγχο ετήσιων λογαριασμών της τράπεζας το 2018 ανήλθε στο 1,6 εκατ.
 
Υπενθυμίζεται ότι και η Τράπεζα Κύπρου άλλαξε φέτος τον ελεγκτικό οίκο που συνεργαζόταν. Ενώ είχε την ΕΥ για πολλά χρόνια, από το 2019 διορίστηκε η PwC.
 
Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος πέρασε και στην κυπριακή νομοθεσία, απαιτείται η αλλαγή του εξωτερικού ελεγκτή ανά 9 χρόνια. Μάλιστα, θα πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον τέσσερα έτη από την ημερομηνία κατά την οποία το πρόσωπο αυτό ασκούσε ελεγκτική εργασία στο εν λόγω τραπεζικό ίδρυμα για να μπορεί να υποβάλει ξανά προσφορά. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η ανεξαρτησία του ελεγκτή από την ελεγχόμενη οντότητα και δεν εξαρτάται επί μακρόν ο πελάτης από τον ελεγκτή και ο ελεγκτής από τον πελάτη.
 
Ο περιορισμός αυτός δεν ίσχυε προηγουμένως, γι’ αυτό και οι πλείστες τράπεζες και μεγάλες δημόσιες εταιρείες διατηρούσαν επί δεκαετίες τους ίδιους εξωτερικούς ελεγκτές.