Με αφορμή την ανάγκη για «επικαιροποίηση» των λογαριασμών των πελατών τους, κάθε έτος οι τράπεζες απαιτούν την προσέλευση των καταθετών στα κατά τόπους υποκαταστήματά τους για να προσκομίσουν και να ξαναδείξουν τις ταυτότητές τους, μαζί με ένα λογαριασμό νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος για να αποδείξουν την διεύθυνση της κατοικίας τους, και να δώσουν δείγμα υπογραφής. Επιπλέον, αν τυχόν οι πελάτες αυτοί έχουν ταξινομηθεί ως «ΠΕΠ» (Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα), ή ως στενοί συγγενείς κάποιου «ΠΕΠ», τότε θα πρέπει να προσκομίσουν και τις φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους! Κι’ αυτό, κάθε έτος! Εκτός από μια τουλάχιστον τράπεζα που, εξ όσων γνωρίζω, αρκείται σε βεβαίωση των στοιχείων των πελατών με ηλεκτρονικό μήνυμα. 

Ήμαρτον! Από πού κι’ ως πού πρέπει να γνωρίζουν οι Τράπεζες, οι οποίες βεβαίως ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών; Μάλιστα, αν τυχόν οι δύσμοιροι πελάτες δεν συμμορφωθούν εγκαίρως, είτε λόγω σοβαρού κωλύματος ή, έστω, λόγω αμέλειας, τότε οι Τράπεζες «τσαπ(!)» παγώνουν/μπλοκάρουν αυθαίρετα τους λογαριασμούς των πελατών αυτών, χωρίς να ενδιαφέρονται αν οι άνθρωποι αυτοί χρωστούν ή έχουν να προβούν σε πληρωμές και έμειναν άφραγκοι.

Μόνο οι Τράπεζες, από όλους τους ιδιώτες, έχουν αυτό το δραστικότατο προνόμιο κατά το δοκούν. Όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες, χρειάζονται δικαστικό διάταγμα, μετά από ολόκληρη δικαστική διαδικασία, για να μπορέσουν να παγώσουν τους λογαριασμούς των αντιδίκων οφειλετών τους. Και τί κάνουν οι Τράπεζες με τα στοιχεία που συλλέγουν; Και, με ποιό δικαίωμα και με ποιά προσόντα προσπαθούν οι ανειδίκευτοι τραπεζικοί υπάλληλοι να ανακαλύψουν στοιχεία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την στιγμή που για το θέμα αυτό υπάρχει η «ΜΟΚΑΣ», που είναι ολόκληρη εξειδικευμένη κρατική υπηρεσία; Ή, απλώς, φακελώνουν τον κοσμάκη; 

Εδώ που τα λέμε, το φακέλωμα των πολιτών, νόμιμο ή παράνομο, δεν είναι άγνωστο στην Κύπρο. Πρώτα, ακούσθηκε πως φακέλωνε παρανόμως τους πολίτες αυτού του τόπου η Μυστική Υπηρεσία, γνωστή ως «ΚΥΠ», για τα πολιτικά φρονήματά τους, πράγμα που, άν πράγματι συνέβαινε, ελπίζω να μην συνεχίζεται. Μετά, φακέλωνε και φακελώνει νομίμως τους πολίτες ο Έφορος φορολογίας για τον φόρο εισοδήματος και τον Φ.Π.Α. Παράλληλα, φακελώνουν παρανόμως τους πολίτες τα πολιτικά κόμματα, για να γνωρίζουν ποιοί είναι οι οπαδοί τους και, μεταξύ άλλων, να τους προωθούν σε δημόσιες θέσεις. Τώρα, μας φακελώνουν και οι Τράπεζες, επικαλούμενες Οδηγίες από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου! Και φακελώνουν όχι μόνο τα άτομα, αλλά και τις Εταιρείες, καθώς και τα Σωματεία και Ιδρύματα.

Και καλά, όταν πρόκειται για άτομα-καταθέτες, ταλαιπωρείται ένα άτομο κάθε φορά για σκοπούς επικαιροποίησης του λογαριασμού του. Όταν όμως πρόκειται, για παράδειγμα, για Σωματείο, που στο Διοικητικό του Συμβούλιο βρίσκονται πέντε με δέκα ή περισσότερα άτομα, τότε ταλαιπωρούνται όλα αυτά τα άτομα, ανεξάρτητα από το είδος του κάθε Σωματείου (πολιτιστικό, φιλανθρωπικό, αγαθοεργό, αθλητικό  κ.τ.λ.) και ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός Σωματείου, ακόμη και ενός μικρού, που το κατατεθειμένο ποσό στον συγκεκριμένο λογαριασμό του δεν υπερβαίνει τα 200 ευρώ! 

Συγκεκριμένα, ζητείται από κάθε Σωματείο, όπως προσκομίσει στην τράπεζα το Πιστοποιητικό Εγγραφής του Σωματείου, το Πιστοποιητικό των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με τα Πρακτικά του Συμβουλίου, όταν τούτο καταρτίσθηκε σε σώμα, και όλα αυτά πιστοποιημένα και σφραγισμένα από τον Έφορο Σωματείων, δηλαδή τον Έπαρχο, λες και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχεία αυτά απευθείας από τον Έπαρχο, ο οποίος έχει καταχωρημένα όλα αυτά τα στοιχεία στο Αρχείο του. Επιπρόσθετα, απαιτούν την προσκόμιση των λογαριασμών του Σωματείου του προηγούμενου έτους! Ακολούθως, ζητούν από το καθένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου να υπογράψει ένα «Resolution» (όπως το αποκαλούν οι ίδιες οι Τράπεζες στα αγγλικά!), να προσκομίσει την ταυτότητά του για να την φωτοτυπήσουν, καθώς και ένα λογαριασμό νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος, και να δώσουν δείγμα υπογραφής. Σκέτη γραφειοκρατία, που καταλήγει σε αφάνταστη ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και αχρείαστα έξοδα των μελών, καθώς και σε ψηλό διοικητικό κόστος των Σωματείων, τα οποία, σημειωτέων, αποτελούν Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ).  

Αν δεν ικανοποιηθούν οι ανωτέρω απαιτήσεις της τράπεζας, η τράπεζα παγοποιεί/μπλοκάρει αυθαίρετα τον λογαριασμό του «ανυπάκουου» Σωματείου!! Χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι, εκτός από τα μεγάλα αθλητικά και φιλανθρωπικά Σωματεία, που έχουν μεγάλα χρηματικά κεφάλαια και προσωπικό, τα υπόλοιπα Σωματεία είναι μετρίου ή τα περισσότερα από αυτά μικρού μεγέθους με μικρά χρηματικά κεφάλαια, που δεν τους δίνουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό για να ασχολείται με όλες τις ανωτέρω βασανιστικές διατυπώσεις, οι οποίες μάλιστα είναι επιπρόσθετες εκείνων που απαιτούνται κάθε έτος από τον Έφορο Σωματείων. Άλλο βάσανο με τις απαιτήσεις του Εφόρου. Από τις τράπεζες στον Έφορο κι’ από τον Έφορο στις Τράπεζες δημιουργείται ένας ατέλειωτος φαύλος κύκλος. Και όποιος αντέξει! 

Έλεος πλέον! Τράπεζες είναι αυτές ή ανακριτές εγκληματιών; Απλοί εθελοντές είμαστε και προσφέρουμε χρήματα, κόπο και χρόνο, από τον λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε από τις δουλειές μας και τις οικογένειές μας, για τους νόμιμους σκοπούς των Σωματείων μας. Όχι για να τον σπαταλούμε με τις πολύπλοκες διατυπώσεις του Εφόρου και ιδίως των Τραπεζών. Και τα λεφτά που μπλοκάρουν οι Τράπεζες από εμάς ή από τα Σωματεία μας είναι δικά μας λεφτά ή των Σωματείων μας. Με ποιό δικαίωμα τα μπλοκάρουν; Ακόμη κι’ αν υπάρχει νόμος που, όπως ισχυρίζονται, τους δίνει τέτοιο δικαίωμα, πού πάει το Σύνταγμά μας; 

Πόσο θα αντέξουμε αυτή την τυραννική γραφειοκρατία των Τραπεζών; Αφήστε που, στην ουσία, οι Τράπεζες φαίνεται πως κυνηγούν μόνο μύγες και αφήνουν ανενόχλητους τους ελέφαντες! Πού είναι επιτέλους ο Επίτροπος Εθελοντισμού, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Κεντρική Τράπεζα, για να τερματίσουν τέτοιες παράλογες και ενοχλητικές μεθόδους και πρακτικές; 

Τουλάχιστον, ως πρώτο βήμα, ας απαγορευθεί στις τράπεζες να παγώνουν τους λογαριασμούς των πελατών χωρίς δικαστικό διάταγμα.

*Δικηγόρος, πρώην Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.