Τη δραματική έκκληση του προσφυγικού κόσμου προς το κράτος μετέφερε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης, Ανδρέας Καουρής, σημειώνοντας τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι μέσα στους συνοικισμούς.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ανδρέας Καουρής ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι 20αριδες και 30αριδες του 1974, σήμερα πλησιάζουν το 70ο και το 80ο έτος της ηλικίας τους. Τα προβλήματα μέσα στους συνοικισμούς είναι τεράστια «και οφείλει το κράτος να ξανακοιτάξει τους πρόσφυγες στα μάτια» και να τους στηρίξει.

Ο δήμαρχος Λύσης αναφέρθηκε στην αυριανή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της «Ημέρας Μνήμης Λύσης» η οποία φιλοξενείται και φέτος από το δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού. Απευθυνόμενος στους Λυσιώτες πρόσφυγες τόνισε πως είναι σημαντική η παρουσία όλων στην αυριανή εκδήλωση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Λύσης» που θα πραγματοποιηθεί αύριο 7 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει τα εξής:

Στις 6.00 μ.μ. πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη Δρομολαξιά, πρωτοστατούντος  του  πανιεροτάτου μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου. Θα ψάλλει η Βυζαντινή χορωδία του Δήμου Λύσης «Γιάγκος  Σουρουλλάς» και θα μεταφερθεί για προσκύνημα η διασωθείσα Άγια Εικόνα της Παναγίας  Λύσης.

Ακολουθεί στις 8.30 μ.μ. καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Γήπεδο του Δήμου Δρομολαξιάς –  Μενεού. Κεντρικός ομιλητής ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας. Στον εορτασμό θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τους τέσσερεις  αδελφοποιημένους  Δήμους της Ελλάδας, Λήμνου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αβδήρων  και Κιλκίς.