Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία του 82χρονου παππού Χρύσανθου αφού με σημερινή απόφασή του, το δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα, απέρριψε το αίτημα για ποινή με αναστολή και επικύρωσε την πρωτοδίκη απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού και την άμεση ποινή φυλάκισης δυόμισι χρόνων που του επιβλήθηκε.

Η τύχη του 82χρονου πλέον πέφτει στα χέρια του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα οι οποίοι καλούνται να αποφανθούν εάν θα ενεργοποιήσουν τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται για απονομή χάριτος, βασιζόμενοι στο άρθρο 53.4 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμά του για προεδρική χάρη για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και κάλεσε το Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να ανάψουν το πράσινο φως, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποφυλάκισης του ηλικιωμένου.

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη καθώς οι δύο δικαστές (Πικής και Παπαδόπουλος) συμφώνησαν με την καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου και απέρριψαν το αίτημα για αναστολή της ποινής. Ο Πρόεδρος του Εφετείου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους στη δική του απόφαση, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δικαιολογείτο η ποινή με αναστολή λόγω της ιδιαιτερότητάς της και της φύσης των γεγονότων. Ο 82χρονος καταδικάστηκε στις 6 Μαρτίου 2024, αφού κρίθηκε ένοχος μετά από παραδοχή ότι πυροβόλησε τον επίδοξο κλέφτη που εισήλθε εντός της περιουσίας του.

Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα, ο ηλικιωμένος χρειάστηκε να νοσηλευτεί τρεις φορές στο Γενικό Νοσοκομείου Λεμεσού, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Στα διαγράμματα της έφεσης που καταχώρησε η δικηγόρος του 82χρονου, Μαρία Νεοφύτου, υποστήριξε ότι το πρωτόδικο δικαστήριο εσφαλμένα δεν προσέδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή φυλάκισης των 2 ½ ετών που επιβλήθηκε στον ηλικιωμένο. Υπογράμμισε ακόμη ότι στην περίπτωση του 82χρονου θα έπρεπε να ασκηθεί η διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου, υπέρ της αναστολής.