Το προεδρολογικό σκηνικό όσον αφορά τους τρεις κύριους υποψήφιους, όπως είχε αρχίσει να διαμορφωνόταν μετά τις βουλευτικές εκλογές, έβαλε πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι κινήσεις που ακολούθησαν ως συνεπακόλουθο αυτής της κατάστασης πραγμάτων από τα κομματικά στρατόπεδα, είχαν ως στόχο κυρίως την μεταφορά της πίεσης προς αντίπαλες κατευθύνσεις. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαφαινόμενη υποψηφιότητα τότε Νίκου Χριστοδουλίδη από την μια, προκάλεσε νευρικότητα και βιαστικές κινήσεις από πλευράς Πινδάρου, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να σπεύδει να προλάβει, να διαμορφώσει, όπως πίστευε ο ίδιος το σκηνικό στο κυβερνών στρατόπεδο της Δεξιάς.

Η αντιπολίτευση, έχοντας πλέον να διαχειριστεί τα δεδομένα της νέας εκλογικής ήττας μετά τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και τα όσα ακολούθησαν με τις διεργασίες για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής, ανέδειξε ως μονόδρομο την συνεργασία κομμάτων για να αλλαγή στη διακυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των διεργασιών που ακολούθησε όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία και αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν μπορούσαν κυρίως να συμφωνήσουν στο άτομο το οποίο ηγείτο αυτής της προσπάθειας.

Από ένα σημείο και μετά, για μια μερίδα στελεχών και μελών του ΔΗΚΟ, η προοπτική συνεργασίας με την διαφαινόμενη υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη φάνταξε ως ιδανικότερη. Παρά την αρχική επιφυλακτική στάση από πλευράς ηγεσίας και μιας άλλης μερίδας στελεχών, η προοπτική αυτή λειτουργούσε με τρόπο που έβαζε πίεση, η οποία στο πέρασμα του χρόνου γινόταν όλο και μεγαλύτερη για το ΔΗΚΟ. Ως εκ τούτου οι δρόμοι για ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ χώρισαν πριν καν συναντηθούν στις αρχές της άνοιξης. Ένα ολόκληρο χρόνο δηλαδή πριν από τις εκλογές. Τότε που και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπό τη σκιά της έντονης εσωστρέφειας ξεκινούσε ο προεκλογικός αγώνας για τον υποψήφιο της Πινδάρου, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να μπαίνει πρώτος στην κούρσα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Το πρώιμο εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής, όπως αναμενόταν, πυροδότησε πρόωρα την ένταση και ανέβασε νωρίς τους τόνους. Οδήγησε όμως και σε μια διαρκή και μακρά εκστρατεία και έκθεση των υποψηφίων, με τα σημάδια κόπωσης και για τους ίδιους και για τους πολίτες να έχουν εμφανιστεί. Η μακράς διάρκειας προεκλογική και η προσπάθεια κορύφωσης της όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν αρχίσει να δημιουργούν σκηνικό τελικής ευθείας για τις κάλπες πέντε και πλέον μήνες πριν από το άνοιγμα των καλπών…

>> Αβέρωφ: Τα παίζει όλα για όλα…

Στην Πινδάρου κορύφωσαν ήδη την προεκλογική με μεγάλες επαρχιακές συγκεντρώσεις. Η συγκέντρωση της Λευκωσίας την περασμένη Τρίτη στο ξενοδοχείο Hilton είχε περίπου 4,5 χιλιάδες κόσμο, όπως αναφέρουν από το επιτελείο των υποστηρικτών και φίλων τη υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Είχαν προηγηθεί οι συγκεντρώσεις σε Αμμόχωστο, Λάρνακα και Πάφο. Ακολουθεί η Λεμεσός που αναμένεται και αυτή να έχει μαζικότητα. Η προσπάθεια του επιτελείου Αβέρωφ Νεοφύτου είναι εμφανής. Δημιουργία κλίματος δυναμικής και συσπείρωσης του κόμματος. Πηγές από το επιτελείο του υποψηφίου επιμένουν ότι η προσπάθεια αυτή έχει αρχίσει να φέρνει αποτέλεσμα. Οι κινήσεις της πρόωρης κορύφωσης της προεκλογικής δείχνουν και μία αγωνία ανατροπής των δεδομένων που είχαν και έχουν ακόμα ενώπιον τους στο στρατόπεδο του Αβέρωφ Νεοφύτου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της προεκλογικής όταν:

>> το συνέδριο του κόμματος με το όλο επικοινωνιακό σκηνικό με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και έντονη επίκληση του συναγερμικού πατριωτισμού έχει πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο

>> Η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων διακυβέρνησης του Αβέρωφ Νεοφύτου η οποία έγινε από τις 4ης Ιουλίου.

>> Οι μεγάλες συγκεντρώσεις οι οποίες έχουν αρχίσει από το τέλος καλοκαιριού και ολοκληρώνονται πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

>> Τα debates έχουν ήδη ξεκινήσει στην κρατική τηλεόραση και αναμένεται το επόμενο διάστημα και από τα ιδιωτικά κανάλια.

Στο τραπέζι από την περασμένη Τρίτη μπήκε και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Ένα ζήτημα το οποίο μεν αποτελεί αποτέλεσμα των συμπερασμάτων του ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου του κόμματος, δεν είχε δε συγκεκριμενοποιηθεί. Η ιδέα τελικά για Αντιπρόεδρο ή Β. Προέδρου, έπιασε κάποιους στο συναγερμικό στρατόπεδο εξ απροόπτου αφού δεν είχε συζητηθεί προηγουμένως και από την άλλη δεν έφερε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα επικοινωνιακά. 

>> Μαυρογιάννης: 4 Οκτωβρίου το πρόγραμμα

Μετά τις παλινδρομήσεις του ΑΚΕΛ γύρω από το όνομα του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πήρε τελικά τη στήριξη που ζητούσε, για να κατέλθει υποψήφιος. 

Στις 4 Οκτωβρίου, στην πλατεία Ελευθερίας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ξεδιπλώσει για πρώτη φορά ολοκληρωμένα το πλαίσιο των θέσεων διακυβέρνησης του, στην πρώτη ουσιαστικά μεγάλη προεκλογική εκδήλωση του επιτελείου του. Μια ημερομηνία κομβικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία της προεκλογικής με τον ίδιο, το επιτελείο του αλλά και την Εζεκία Παπαϊωάννου να καλούνται να ανεβάσουν ρυθμούς για το τελικό στάδιο της προεκλογικής. Οι πηγές και από το περιβάλλον του υποψηφίου μιλούν για αγαστή συνεργασία μεταξύ επιτελείου και Εζεκίας Παπαϊωάννου, παρόλο που η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω αφήνει την εντύπωση ότι κάπου υπάρχουν κάποια κενά στην επικοινωνία. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την προσπάθεια να βρεθούν οι ισορροπίες μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου από την μια να διατηρηθεί το πνεύμα μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας που απευθύνεται προς την ευρύτερη κοινωνία και από την άλλη με την οργανωτική δουλειά που πρέπει να γίνει από τους μηχανισμούς του ΑΚΕΛ για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Διότι με χαμηλή τη συσπείρωση του κόμματος της Αριστεράς, οι προοπτικές επιτυχίας της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη μειώνονται δραματικά.

Στο επιτελείο του υποψηφίου προετοιμάζονται αυτή την εβδομάδα και για το πρώτο τηλεοπτικό debate του φθινοπώρου για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στο οποίο θα είναι μαζί με τον Αχιλλέα Δημητριάδη και τον Κώστα Χριστοφίδη. Το μεγάλο στοίχημα και για τον ίδιο τον υποψήφιο και για το επιτελείο του αλλά και για την Εζεκία Παπαϊωάννου είναι να γίνει όσο το δυνατό πιο γνωστός προς την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Παρόλο που ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν για χρόνια διαπραγματευτής και είχε μια μακρά διπλωματική καριέρα φαίνεται ότι πολύ κόσμος δεν τον γνωρίζει.

Από τις επαφές που έχει προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα, ξεχωρίζει η συνάντηση με τους Οικολόγους.

>> Χριστοδουλίδης: Παίρνει το λεωφορείο και παρουσιάζει πρόγραμμα

Κινήθηκε με τους δικούς του ρυθμούς μέχρι στιγμής και καταφέρνει μένει χωρίς μεγάλο κόστος από τα πυρά που δέχεται. Πέρασε σχεδόν αλώβητος το θέμα του copy- paste στην ομιλία της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του και δεν φαίνεται να τον έχει επηρεάσει η κριτική που δέχθηκε για την μη συμμετοχή του σε debates τον Σεπτέμβριο. Την Πέμπτη ανακοίνωσε την έναρξη της παρουσίασης των προγραμματικών του θέσεων στην ενότητα «Εκπαίδευση, Αθλητισμός και Πολιτισμός» και από την Παρασκευή βρίσκεται στην πρώτη περιοδεία του με λεωφορείο σε κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας- Αμμοχώστου για να τις γνωστοποιήσει στους πολίτες. Σε μία διαδικασία, η οποία όπως αναφέρει και στην ανακοίνωση του επιτελείου του, θα είναι ανοικτή, με τη δυνατότητα αναδιαμόρφωσης κάποια θέσεων. Την ίδια ώρα, ετοιμάζει και μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και πάλι στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις θέσεις του, αλλά προφανώς και για να επιχειρήσει να δώσει μία έμμεση απάντηση στις συγκεντρώσεις άλλων υποψηφίων. 

Παράλληλα με τα πιο πάνω, ο υποψήφιος ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες για ταξίδια στο εξωτερικό, όπου θα έχει διπλωματικές επαφές, αναδεικνύοντας τις καλές σχέσεις που διατηρεί από τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσα στους σταθμούς του θα είναι και η Ελλάδα, όπως πληροφορούμαστε, αν και δεν είναι γνωστό για το ποια μέλη της Κυβέρνησης θα συναντήσει.

Το ζητούμενο βέβαια για τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την ομάδα του είναι η διαχείριση που θα έχουν να κάνουν τους επόμενους και τελευταίους μήνες της προεκλογικής. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται, είναι η προσπάθεια εδραίωσης του θετικού κλίματος που υπάρχει για την υποψηφιότητα του, ούτως ώστε να μην υπάρχει περιθώριο ανατροπής των δεδομένων.

ΑΠΟΨΗ

Το διακύβευμα της τελικής ευθείας

Είμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής; Είναι και αυτό ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί ουσιαστικά πέντε ολόκληρους μήνες πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Στην πλέον μακρά προεκλογική εκστρατεία από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό το οποίο διαπιστώνεται ξεκάθαρα πλέον είναι ο αυτοεγλωβισμός των πλείστων πολιτικών δυνάμεων σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία στην οποία οδηγήθηκαν είτε λόγω κακών εκτιμήσεων του σκηνικού, είτε λόγω αδυναμιών και μη εναλλακτικών επιλογών. Επί της ουσίας, το πολιτικό σκηνικό δεν διαμορφώθηκε με βάση τις επιλογές και αποφάσεις των κομμάτων και των υποψηφίων, αλλά οι εξελίξεις είναι που διαμόρφωσαν ένα πολιτικό σκηνικό, το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις φάνηκε ότι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν, αντιδρώντας νευρικά και αγχωτικά. Αυτό είναι που θα πρέπει να αποτελεί το αντικείμενο προβληματισμού και αυτοκριτικής μέχρι το τέλος αυτής της προεκλογικής εκστρατείας και ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος.