Διπλές εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο, με περισσότερο προσωπικό να εργάζεται υπερωρίες και συνεπώς με μεγαλύτερο κόστος για το κράτος.

Το συνολικό κόστος των ευρωεκλογών και των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου υπολογίζεται πως θα κοστίσει γύρω στα €7 εκατ. Το ίδιο ποσό είχε δαπανηθεί και στους δύο γύρους των περσινών προεδρικών εκλογών. Πάντως, το 50% των δαπανών θα καλύψει τις υπερωρίες του προσωπικού από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς θα κληθούν να καταμετρήσουν έξι διαφορετικά είδη ψηφοδελτίων, τα οποία θα φέρουν ξεχωριστό χρώμα.

Στις φετινές διπλές εκλογές το κόστος για την εργοδότηση των δημόσιων υπαλλήλων θα ανέλθει στα €3.5 εκατ. Στις προεδρικές εκλογές του 2023 το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα παγκύπρια ήταν €3.1 εκατ. Επίσης, ποσό €80.520 δαπανήθηκε για την εργοδότηση ανέργων. Εάν συγκρίνει κανείς τις φετινές δαπάνες για τις υπερωρίες των κυβερνητικών, σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2021, είναι  τριπλάσιες. Τότε το κόστος ήταν €1.3 εκατ. και για τους ανέργους €80.520.

Συνολικές δαπάνες

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, το ποσό των € 7 εκατ. θα δαπανηθεί ως εξής:

– Ποσό €4.5 εκατ. θα κοστίσει η υπερωριακή απασχόληση των δημοσίων υπαλλήλων και των αστυνομικών. Από αυτά, ποσό €3.5 εκατ. αφορά την υπερωριακή απασχόληση των κυβερνητικών υπαλλήλων οι οποίοι θα εργαστούν για την προετοιμασία τω εκλογών αλλά και για την στελέχωση των εκλογικών κέντρων.

– Ποσό €1 εκατ. θα δαπανηθεί για τις υπερωρίες που θα λάβουν οι αστυνομικοί που θα αστυνομεύουν τα εκλογικά κέντρα και θα διεξάγουν περιπολίες σε όλες τις πόλεις και τις κοινότητες.

– €500 χιλ. θα κοστίσει η εκτύπωση των ψηφοδελτίων και των άλλων εκλογικών εντύπων στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο.

– Ποσό €600 χιλ. θα δαπανηθεί για τις δημοσιεύσεις των εκλογικών γνωστοποιήσεων στις εφημερίδες.

– Η εκστρατεία ενθάρρυνσης για εγγραφή των νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και οι δράσεις που λήφθηκαν για μείωση της αποχής από τις κάλπες στοίχισαν €300 χιλ.

– Η λειτουργία των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό θα κοστίσει €350 χιλ.

– Θα δαπανηθεί και ποσό €250 χιλ. από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής για τη μηχανογράφηση του εκλογικού καταλόγους, για τα προγράμματα επεξεργασίας εκλογικών αποτελεσμάτων, την οπτικοποίηση και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο διαδίκτυο.

– Άλλες €200 χιλ. θα δαπανηθούν για χαρτική ύλη και άλλα αναλώσιμα υλικά.

– €150 χιλ. θα κοστίσουν τα έξοδα του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών για διάφορες κατασκευαστικές εργασίες.

– €150 χιλ. προϋπολογίστηκαν για άλλα απρόβλεπτα έξοδα.