Στη δεξίωση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ευκαιρία των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και των 70 χρόνων μοναρχίας της, παρέστη το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ίδια δεξίωση παρέστησαν ο Κόμης του Wessex, πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του, κόμισσα του Wessex Σόφι. Και δεν του έφτανε απλώς να παραστεί, έπρεπε να χαιρετίσει αυτή τη μεσαιωνικού τύπου δεξίωση.

Φυσικά, αναφέρθηκε στους «ιστορικούς δεσμούς φιλίας» μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στους «στενούς δεσμούς» των λαών των δύο χωρών και τη «διμερή συνεργασία» σε διάφορους τομείς. Εξέφρασε «περηφάνια» για τη διασπορά που διαμένει στο ΗΒ, επισημαίνοντας πως πολλοί Κύπριοι έχουν λάβει τιμές από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς. Είπε κι άλλα, για τους τουρίστες και τους φοιτητές, μα και για τη συμφωνία για ανάπτυξη των εδαφών στις βρετανικές βάσεις.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών —ένας Θεός ξέρει πώς αναπτύσσεται— εννοώντας και την Κοινοπολιτεία. Το πρωί της Τρίτης, ο Πρόεδρος υποδέχτηκε στο Προεδρικό τον κόμη και την κόμισσα του Γουέσεξ. Φωτογραφήθηκαν κάτω από τον θυρεό της αγγλικής αποικιοκρατίας και συζήτησαν για την «κοινή φιλοδοξία» για περαιτέρω ενίσχυση των… εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Για να προλάβουμε τις βαρετές αντιδράσεις, η συζήτηση για την Αγγλία και τη βασίλισσά της δεν διεξάγεται για το παρελθόν ούτε έχει να κάνει μόνο με την ΕΟΚΑ και τα εγκλήματα της τότε κραταιάς Βρετανικής Αυτοκρατορίας, με τη συναίνεση της Ελισάβετ για τους απαγχονισμούς και τα ολοκαυτώματα. Είναι ζήτημα του παρόντος και του μέλλοντος η συνέχιση της αποικιοκρατίας είτε μέσω της Κοινοπολιτείας είτε μέσω άλλων συμβολικών και άλλων δεδομένων: Του θυρεού, του αρμοστή, των βάσεων. Είναι ζήτημα του παρόντος και του μέλλοντος το πόσοι λαοί υποφέρουν από την αγγλική μοναρχία, τις βρετανικές «υπερπόντιες κτήσεις», τις βάσεις και άλλα αυτοκρατορικά –θυμηθείτε το αρχιπέλαγος Τσάγος και τη μάχη του Μαυρικίου στη Χάγη. Κι αν οι επίδοξοι λόρδοι της κυπριακής πραγματικότητας προτιμούν ακόμα να συναγελάζονται με τους κόμητες και τις κόμισσες, ας κάνουν ένα βήμα μπροστά οι επόμενοι, για να τελειώνουμε με τον σκοταδισμό που κυοφορούν οι «στενοί δεσμοί» με το υπό διάλυση Ηνωμένο Βασίλειο.