Για χρόνια οι πολίτες αυτού του τόπου ταλαιπωρούνταν στα δημόσια νοσηλευτήρια αναμένοντας για ώρες σε ουρές, χαμένοι σε δαιδαλώδεις διαδικασίες, γραμμένοι σε λίστες για απλές ή σοβαρές επεμβάσεις. Άνθρωποι πέθαιναν χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις, ασθενείς κατάγγελλαν τις συνθήκες αλλά το αποτέλεσμα παρέμενε το ίδιο. 

Κι έπειτα έγινε το ΓεΣΥ, ιδρύθηκε ο ΟΚΥπΥ για να διοικεί τα νοσηλευτήρια που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ κι ο κόσμος πίστεψε πως τα πράγματα θα άλλαζαν. Ένας νέος οργανισμός, με νέους ανθρώπους να έχουν ενταχθεί στο σύστημα θα έδινε νέα πνοή και θα κατάφερνε να οργανώσει καλύτερα τα πράγματα ώστε να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία με νέες δομές και καλή οργάνωση. 

Τρία χρόνια μετά, είμαστε περίπου στο ίδιο σημείο με άλλους διαχειριστές του χάους. Εκεί που απέναντι στον πολίτη ήταν το υπουργείο Υγείας, τώρα είναι ο ΟΚΥπΥ ο οποίος εξελίσσεται σε ένα ακόμα υδροκέφαλο οργανισμό. Είναι λες κι αλλού ζουν οι πολίτες κι αλλού ο εν λόγω Οργανισμός. Όπως γινόταν πιο πριν με τους λειτουργούς του υπουργείου Υγείας. 

Μόνιμα σε θέση άμυνας, μέλημα του είναι να υπερασπίσει το έργο του κι όχι να προσπαθήσει να δει που χωλαίνει το πράγμα. Κάθε φορά που προκύπτει μια καταγγελία εμφανίζεται θιγμένος βάζοντας εαυτόν στη θέση του θύματος που δέχεται άδικα πολεμική. «Καθημερινά γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, επιτελούν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, ακούραστα, με αυταπάρνηση, αδιάκοπα…». «Οι εξελίξεις στη δημοσιότητα που παρακολουθούνται με λύπη, στοιχειώνουν το μεγάλο έργο που γίνεται στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού από τους ανθρώπους του…».

«Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και το προσωπικό των νοσηλευτηρίων είναι άρτια καταρτισμένο και εκπαιδευμένο κι έχει τις γνώσεις για να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει από τα πιο εύκολα μέχρι και τα πιο δύσκολα περιστατικά…». «Οι άνθρωποι στα 9 νοσοκομεία, 38 κέντρα υγείας, στο ογκολογικό και σε κάθε μονάδα του ΟΚΥπΥ σε όλη τη χώρα αγκαλιάζουν με αγάπη τον ασθενή. Σε καμία περίπτωση οι ασθενείς δεν μένουν μόνοι και αβοήθητοι, χωρίς προστασία και φροντίδα. Είναι λυπηρό να γίνονται τοποθετήσεις που μηδενίζουν το έργο αυτών των ανθρώπων…». «Όλα τα ΤΑΕΠ των Νοσηλευτηρίων του Οργανισμού είναι στελεχωμένα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό…». 

Καλά όλα αυτά, αλλά εκτός από την οχύρωση και την πεποίθηση πως επιτελείται ένα τιτάνιο έργο με αυταπάρνηση, ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να πάψει να είναι σε θέση άμυνας και να αφουγκραστεί τα προβλήματα.