Στην τρίτη του έκδοση το KunstRaumGoethe του Ινστιτούτου Γκαίτε παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Found and Lost», με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Φουνγκ- Τιέν Φαν (Γερμανία) και Μαρίνας Ξενοφώντος (Κύπρος). Μέσα από τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις και τα υλικά που επιλέγουν, οι δύο καλλιτέχνες καταπιάνονται με την αναζήτηση, την εύρεση και την απώλεια τόσο με την απτή όσο και την άυλη έννοια.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Λορέντσο Γκραφ, αποτελείται από υφιστάμενα και νέα γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα βίντεο. Θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 9 Απριλίου στις 6μ.μ. και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 4 Ιουνίου, ενώ θα συνοδεύεται από δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

«Τι τρώω, τι φορώ, τι αθλήματα κάνω, ποια τοποθεσία αναρτώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή ποια vintage αντικείμενα επανεκτιμώ: μια δημιουργικά και με ακρίβεια συντεθειμένη καταναλωτική συμπεριφορά στήνει και αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο βρήκα τον δρόμο προς τον εαυτό μου. Η έκθεση Found and Lost με έργα των Phung-Tien Phan και Μαρίνας Ξενοφώντος καταπιάνεται με αυτό το φαινόμενο» σημειώνει ο επιμελητής.  

 

Οι διαδικασίες της αυτο-ανακάλυψης και της αυτο-παρουσίασης, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων τους. Τα έργα τους προκαλούν συναισθήματα ανεμελιάς και ταυτόχρονα αυτο-ειρωνικής απελπισίας, όσο πιο προσεκτικά παρατηρεί κανείς τα πολλά επίπεδα νοήματος, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση του χιούμορ.  

Το KunstRaumGoethe είναι μια σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου που εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Σε αυτά τα πλαίσια το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει εκθέσεις με καλλιτέχνες και επιμελητές σύγχρονης τέχνης που σχετίζονται με τη Γερμανία και την Κύπρο. Για την τρίτη του έκδοση ο επιμελητής Lorenzo Graf από τη Γερμανία ετοίμασε την πρόταση της έκθεσης κατόπιν ερευνητικού ταξιδιού στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2021. 

 

Την έκθεση θα συνοδεύσει μια σειρά από δημιουργικές συναντήσεις σε επιμέλεια της μουσειοπαιδαγωγού Βάλιας Ματσεντίδου, στις οποίες επισκέπτες διαφόρων ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα έργα μέσα από ποικίλες βιωματικές προσεγγίσεις. Το εργαστήρι «…Και μετά σίγουρα θα βρούμε τον δρόμο μας» προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες (6-12 χρονών) σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης και ανακαλύψεων, ενώ στο «Ας χαθούμε/ Lets get lost» οι ενήλικες επισκέπτες  καλούνται να πειραματιστούν και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τις έννοιες του «βρίσκω» και «χάνω» μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στα ελληνικά και στα αγγλικά από την Βάλια Ματσεντίδου και στα τούρκικα από την Νουρτάνε Καραγκίλ.

  • Λευκωσία, Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου (22674606). Εγκαίνια: 9 Απριλίου 6μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 4 Ιουνίου  Τετ&Παρ, 14:00-19:00, Πέμ 15:00-20:00, Σάβ 11:30-14:00 (ομαδικές επισκέψεις εκτός ωρών λειτουργίας κατόπιν ραντεβού), Ελεύθερη είσοδος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (6-12 χρονών): 30.04.& 14.05.2022 (ελληνικά), 7.5.2022 (τουρκικά), 4.6.2022 (αγγλικά) στις 10:00

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ (άνω των 18 χρονών): 19.4.2022 (ελληνικά), 10.5.2022 (τουρκικά), 24.5.2022 (αγγλικά) στις 18:00

* Στην κύρια φωτογραφία: Phung-Tien Phan, «Girl at Heart», 2020, Copyright: Phung-Tien Phan & Drei Cologne