Το 1988 το ΑΚΕΛ τα είχε καταφέρει. Πήρε έναν επιχειρηματία και κατάφερε να τον εκλέξει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η θητεία του δε, μνημονεύεται μέχρι σήμερα σαν μία από τις καλύτερες Προεδρίες. Χωρίς να υποτιμούμε τον άνθρωπο και τις ικανότητες του, μετά από 17 χρόνια εξουσίας ενός εθνάρχη και δύο θητείες από κάποιον που θεωρείτο λίγο έως πολύ ο φυσικός του διάδοχος, ο όποιος αέρας αλλαγής ήταν δεκτός ως μάννα εξ ουρανού. 

O εν λόγω επιχειρηματίας, αν και λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης και της οικονομικής του επιφάνειας, σαφώς εκπροσωπούσε το κεφάλαιο, οι οικογενειακές του καταβολές, αν μη τι άλλο, προέρχονταν από την αριστερά. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες του, τις οποίες δεν έκρυβε, περιείχαν και κάποιες δόσεις αριστερών αντιλήψεων. Μπορεί και όχι. Μπορεί να ήταν απλά οι εποχές τέτοιες. Αν μη τι άλλο, όμως, ίδρυσε το πανεπιστήμιο, ενδιαφέρθηκε για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είδε αλλιώς την τουριστική ανάπτυξη λανσάροντας τον αγροτουρισμό, θέτοντας, παράλληλα, μορατόριουμ σε αναπτύξεις. Αυτά το 1988, 14 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και το χάος που είχε προκαλέσει. 

Σήμερα, 2022, το κόμμα της Αριστεράς προσπαθεί να επαναλάβει το πείραμα, ψάχνοντας υποψήφιο εκ δεξιών. Παρά το σοκ που υπέστησαν οι ψηφοφόροι της το 2017 όταν ακούστηκε το όνομα του Μάικ Σπανού, το ΑΚΕΛ επιμένει να ψάχνει ξανά στο δεξιό στρατόπεδο. Γιατί, όπως είχε εξηγήσει ο τέως γενικός γραμματέας του κόμματος, «κι εγώ θα ήθελα αριστερό υποψήφιο, αλλά είναι άλλο το τι µας λέει η καρδιά µας και άλλο τι µας λέει το µυαλό µας». Και το μυαλό έλεγε, όπως επίσης εξήγησε ο κ. Κυπριανού, «με έναν αριστερό υποψήφιο, που να εκφράζει πλήρως τις θέσεις µας, θα πετυχαίναμε τον κύριό µας στόχο, που είναι να φύγει ο ΔΗΣΥ και ο Αναστασιάδης από την εξουσία;». Το ερώτημα φαίνεται παραμένει για αυτό και το ΑΚΕΛ ψάχνει υποψήφιο που θα μπορέσει να συγκεντρώσει ψήφους από τη δεξιά κι ας μην τον ψηφίσουν οι Ακελικοί. Όχι πλέον για να φύγει ο Αναστασιάδης, αφού έτσι κι αλλιώς θα φύγει, αλλά για να μην ανέλθει ξανά στην εξουσία δεξιός υποψήφιος με την στήριξη του ΔΗΣΥ. Να ανέλθει δεξιός με την στήριξη του ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ μπορεί να αποτελεί εχέγγυο για κοινωνικές αλλαγές αλλά δεν διαθέτει άτομα ικανά για την Προεδρία;  

Σε μια εποχή με μύρια κοινωνικά προβλήματα, ένα κόμμα της Αριστεράς θα έπρεπε να έχει και προτάσεις και υποψηφίους ικανούς να πείσουν πως μπορούν να φέρουν την αλλαγή.