Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, η κοινωνία έχουν την ευθύνη, την υποχρέωση να στηρίξουν συλλογικά τα παιδιά, που έχουν δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα από την παρατεταμένη πανδημία του κορωνοϊού. Αυτή η γενιά, όπως και κάθε γενιά, αντιμετωπίζει προβλήματα. Βιώνει ιδιάζουσες καταστάσεις, δυσκολίες, ανυπέρβλητα και μη προβλήματα. Αυτό βιώνουν και τα παιδιά σήμερα με την πανδημία. Τι μπορεί να κάνει η Πολιτεία; Καταρχάς, να μη θυματοποιούνται τα παιδιά. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να τους προσφέρουμε εργαλεία και δυνατότητες να προχωρήσουν μπροστά. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η παιδεία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ψυχολογική Στήριξη των Πολιτών, καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά,

«οφείλουμε να κάνουμε τη μόρφωση και την εκπαίδευση απόλυτη προτεραιότητα με το να επανεκτιμήσουμε και να επανεξετάσουμε τον πραγματικό ρόλο της παιδείας που δεν έχει να κάνει μόνο με τα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις αλλά και με την επανασύνδεσή της με την καρδιά των νέων». 

ΟΙ πιο πάνω αναφορές έγιναν με αφορμή τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας «COH-FIT», η οποία μελετά τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και τα μέτρα για αναχαίτισή της στην ψυχική και σωματική υγεία. Τι διαπιστώνει η έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη; Αυξημένα συναισθήματα άγχους, μοναξιάς και θυμού στον κυπριακό πληθυσμό. Σημειώνεται συναφώς ότι οι νεότερες ηλικιακά ομάδες ανέπτυξαν πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα αφού καταδεικνύεται ότι οι έφηβοι αλλά και οι νεαροί ενήλικες, ανεξαρτήτως φύλου, βίωσαν στη διάρκεια του εγκλεισμού συναισθήματα μεγαλύτερης επιβάρυνσης σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες. 

ΣΥΝΕΠΩΣ, εκείνο που τίθεται ενώπιόν μας είναι η προτεραιότητα που επιτακτικά τίθεται. Θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες και δράσεις, να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για στήριξη των παιδιών. Έχει ήδη αναφερθεί πως θα πρέπει να αλλάξει η παιδεία. Το μοντέλο και οι μεθοδολογίες. Να γίνει πιο ανθρωποκεντρική. Να υπερβεί τη «συμβατικότητα», που τη διέπει σήμερα. Της επιτυχίας και των βαθμών. Δεν είναι βαθμοθήρες που θέλουμε, αλλά σκεπτόμενους ανθρώπους, που αύριο θα αποτελούν το βασικό γρανάζι της κοινωνίας. Ανθρώπους με κριτική σκέψη. 

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, που βίωσαν στον εγκλεισμό, οι περιορισμοί, που συνεχίζουν να υπάρχουν, επηρεάζουν ολόκληρο τον πληθυσμό. Όπως συναφώς έχει αναφερθεί, περισσότερο όμως τους νέους, που μένουν στο σπίτι, λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι οποίοι έχασαν ήδη αρκετό χρόνο από τη σχολική τους ζωή και δεν μπορούν να κοινωνικοποιηθούν. Η μη κοινωνικοποίηση, σε αυτές τις ηλικίες, είναι σημαντική και καθοριστική καθώς διαμορφώνει χαρακτήρες.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Επιτροπή για την Ψυχολογική Στήριξη των Πολιτών, που θα έπρεπε το κράτος να την εμπλέξει νωρίτερα, έχει ετοιμάσει τις προτάσεις της, οι οποίες κατατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας. Αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες και το επόμενο βήμα είναι να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός υλοποίησης των εισηγήσεων. Κι αυτό επιβάλλεται να γίνει αμέσως, ξεκινώντας με τα παιδιά. Γιατί αυτό αφορά στο παρόν αλλά και το μέλλον της χώρας. Να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε το σημερινό αβέβαιο μέλλον να γίνει φωτεινό και με πολλές προοπτικές, που θα διανοίγονται ενώπιόν μας.