Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ για το θέμα της απεργίας των εργαζόμενων στο Δήμο Πάφου την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του Δήμου να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς επίσης και για τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν  στο Δήμο Πάφου και παραβιάζουν όρους απασχόλησης του προσωπικού, σύμφωνα με τις συντεχνίες.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχοντας ακολουθηθεί οι διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, από τις 11 Ιουλίου ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία που προνοούσε την υπογραφή από το Δήμο Πάφου της Παγκύπριας Συλλογικής  Σύμβασης των Δήμων  για τα έτη   2015-2016 και 2017-2018 και από τον Δήμο Πάφου. Ταυτόχρονα προέβλεπε έναρξη εντατικού διαλόγου για βελτίωση, εκσυγχρονισμό και ομοιομορφία  προνοιών της Παγκύπριας Συλλογικής Σύμβασης στους Δήμους.
 
« Δυστυχώς όμως ο Δήμος Πάφου δεν υπέγραψε τη Σύμβαση ως όφειλε με βάση τη συμφωνία και γι’ αυτό το  Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του  Υπουργείου Εργασίας απέστειλε επιστολή  στο Δήμαρχο για την τελική του τοποθέτηση  μέχρι τις  30 Αυγούστου στην οποία ο Δήμος και πάλι δεν απάντησε», τονίζουν οι τρεις συντεχνίες των εργαζομένων. « Ταυτόχρονα στο Δήμο Πάφου εξελίσσονται σοβαρά εργασιακά ζητήματα τα οποία παραβιάζουν καθορισμένους όρους απασχόλησης του προσωπικούκαι τα οποία παρόλο που έχουν τεθεί επανειλημμένα από το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον Δήμο Πάφου». 
 
Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαβούλευσης μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν στο τόπο μας, αλλά διαπιστώνει ότι ο Δήμος Πάφου αρνείται να σεβαστεί την ανάγκη για λειτουργία ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων στο Δήμο, καταγγέλλουν οι συντεχνίες. Ως εκ τούτου, αναφέρεται, και μη έχοντας άλλη επιλογή η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων έχει αποφασίσει ομόφωνα την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας την Τρίτη 24 τρέχοντος, δίνοντας την προβλεπόμενη από τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων 10ήμερη προειδοποίηση προκειμένου να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματα τους.
 
Το προσωπικό του Δήμου Πάφου και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που το εκπροσωπούν, απολογούνται προς τους δημότες για τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την στάση εργασίας, αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή, καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, μετά το ΑΚΕΛ ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΔΗΚΟ. Η Δημοτική Ομάδα του κόμματος στον Δήμο Πάφου ανακοίνωσε ότι στηρίζει το αίτημα των υπαλλήλων του Δήμου Πάφου  σχετικά με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης από τον Δήμαρχο Πάφου. Στηρίζει επίσης την απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων που  προέκυψε μετά  την ασυμφωνία του Δημάρχου ως προς τη δέσμευσή του για την υπογραφή της.
 
« Η ύπαρξη ή όχι παράνομων προσαυξήσεων, θα πρέπει πρωτίστως να αποδειχτεί και ακολούθως, αφού ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, να ακολουθηθούν όλα τα ενδεδειγμένα και νόμιμα μέτρα για απαλοιφή αυτής της ανομίας και  εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», επισημαίνει το ΔΗΚΟ. « Σε κάθε περίπτωση οι παράνομες προσαυξήσεις ουδόλως σχετίζονται με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. 
 
Τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσωπικού, όσο και τα μέλη της, κάλεσαν πολλές φορές το Δήμαρχο να εγκύψει στο θέμα και όπως προχωρήσει στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, με τις όποιες τροποποιήσεις επετεύχθησαν στις κατά καιρούς συναντήσεις της ΜΕΠ, και προειδοποιούσαν για ενδεχόμενη εργασιακή αναταραχή. Καμία εισήγηση δεν εισακούστηκε και οδεύουμε προς εργατοϋπαλληλική ρήξη».
 
Το ΔΗΚΟ Πάφου κάνει επίσης λόγο για « ανάρμοστες συμπεριφορές» απέναντι σε υπαλλήλους, οι οποίες με βάση τις σχετικές επιστολές και καταγγελίες υπαλλήλων προς το πρόσωπο του Δημάρχου, οι οποίες όπως αναφέρει είναι εκτός του μέτρου και δεν έχουν χώρο στο Δήμο Πάφου.
 
« Συγχρόνως διαπιστώνουμε ότι οι εκδικητικές μετακινήσεις υπαλλήλων, αφού σχεδόν όλες ήταν προϊόν αντιπαράθεσης, χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τους δημοτικούς κανονισμούς, δεν φαίνεται να έγιναν προς όφελος της δημοτικής υπηρεσίας», αναφέρεται.
 
«Αντιθέτως οδηγούν στο ξήλωμα και στην μη εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής υπηρεσίας.   Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η αυστηρότητα στις τάξεις του Δήμου είναι αδιαπραγμάτευτη. Ομοίως και η αύξηση της παραγωγικότητας. Εντούτοις η επιβολή τους διαμέσου του εκφοβισμού, των προσβολών και των εκδικητικών μετακινήσεων μας βρίσκει κάθετα εναντίον. Είναι καιρός ο Δήμαρχος να περάσει από το Εγώ στη διαβούλευση, στη συζήτηση και στο διάλογο με το δημοτικό συμβούλιο».