Το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Τύχωνα έβγαλε και το σχοινί και το παλούκι εισπράττοντας ενοίκια €4,6 εκατ. από παράνομα κέντρα, τα οποία κτίστηκαν σε κρατική γη στη ζώνη προστασίας της παραλίας.

Τα πιο πάνω καταγράφονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει και τα ακόλουθα:

«Πέντε κέντρα αναψυχής τα οποία κατασκευάστηκαν, χωρίς πολεοδομική άδεια/άδεια οικοδομής, στο πλαίσιο του Πολεοδομικού Έργου «Δημιουργία Πάρκου στην Αμαθούντα/Παραλιακός Πεζόδρομος Αγίου Τύχωνα» ανεγέρθηκαν σε κρατική γη και εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας σε χώρους που παράνομα ενοικιάστηκαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο (ΚΣ) σε ιδιώτες, αφού το ΚΣ δεν διέθετε δικαίωμα χρήσης της κρατικής γης».

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει επίσης, πως από μη ελεγμένα στοιχεία των ετών 2008 – 2022 διαπιστώθηκε πως το Κοινοτικό Συμβούλιο εισέπραξε ενοίκια από τους χώρους με τα παράνομα ανεγερθέντα κέντρα αναψυχής, συνολικού ύψους περίπου €4,6 εκατ.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε καταγγελία για πιθανή υπεξαίρεση χρημάτων αν και η υπόθεση δεν έχει ξεκαθαρίσει. Συγκεκριμένα αναφέρεται, πως μετά από καταγγελία που λήφθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία για πιθανή υπεξαίρεση μετρητών στο ΚΣ Αγίου Τύχωνα, λειτουργοί της Υπηρεσίας προέβησαν, στις 14.9.2022, σε επιτόπιο αιφνιδιαστικό έλεγχο του ταμείου, για επαλήθευση των μετρητών που βρίσκονταν υπό τη φύλαξη των εισπρακτόρων και υπαλλήλου σε υπεύθυνη θέση στο ΚΣ. Από τον έλεγχο δεν κατέστη εφικτή η εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος για το πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο ή/και έλλειμμα στα ταμεία του ΚΣ, καθότι, τα ταμεία δεν ήταν πλήρως ενημερωμένα και ο υπάλληλος κατά του οποίου στρεφόταν η καταγγελία, απουσίαζε με άδεια και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατή η καταμέτρηση των χρημάτων που διατηρούσε στην κατοχή του.

Διαπιστώθηκε όμως, σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας αλλά και των Δημοσιονομικών και Λογιστικών Οδηγιών, καθώς και ότι, μεγάλα ποσά εισπράξεων κατατίθεντο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΚΣ ετεροχρονισμένα. Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε η Ελεγκτική Υπηρεσία, για την εν λόγω υπόθεση, διεξάγεται έρευνα από ιδιωτικό ελεγκτικό γραφείο η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.