To Top
11:09 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Το «κούρεμα» της Ορχήστρας Νέων στη Βουλή
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Το «κούρεμα» της Ορχήστρας Νέων στη Βουλή
  14 Ιουνίου 2018, 3:09 μμ  

Το θέμα της υποβάθμισης της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου συζητήθηκε την Τετάρτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, μετά από πρόταση των βουλευτών Πανίκου Λεωνίδου, Κυριάκου Χατζηγιάννη, Γιώργου Κάρουλλα και Άννας Θεολόγου.

Ο Μίκης Κωστέας, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ) και επόπτης του Μουσικού Σχολείου Λάρνακας, ανέφερε πως η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου είναι και θα παραμείνει το στολίδι του Ιδρύματος και μίλησε θετικά για το έργο που επιτελεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιώργος Κουντούρης. Ωστόσο υποστήριξε πως λόγω οικονομικών προβλημάτων το ΔΣ πρότεινε σε βάθος χρόνου οι υπότροφοι του Εργαστηρίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου να μειωθούν από τους 83 που είναι σήμερα στους 60, να καταργηθούν τα τμήματα θεωρίας και να καταργηθούν τα Junior Ensebles, δηλαδή τα μουσικά σύνολα που αποτελούνται από παιδιά που δεν είναι στη ΣΟΝΚ.

Μιλώντας εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς αναφέρθηκε στο πολύ αξιόλογο έργο που επιτελεί η ΣΟΝΚ και εξήγησε ότι με την κρίση το 2013 αποκόπηκε μισό εκατομμύριο ευρώ από το κονδύλι για το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου από τα τρία εκατομμύρια που λάμβανε. Ανέφερε, επίσης, πως το αποθεματικό των 300.000 ευρώ της Ορχήστρας εξαντλήθηκε. Έτσι το υπουργείο οδηγήθηκε σε μια προσπάθεια ορθότερης διαχείρισης των οικονομικών του ιδρύματος. 

Γιατί έγιναν τώρα οι περικοπές

Ο Αδάμος Κατσαντώνης, πρόεδρος της επιτροπής των γονέων των παιδιών αναρωτήθηκε «γιατί αποφασίστηκε να γίνουν τώρα περικοπές αφού φαίνεται πως η κρίση βαίνει προς το τέλος». Οι περικοπές σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Α. Κατσαντώνης αφορούν το ποσό των 37.000 ευρώ. «Εμείς οι γονείς, ανέφερε, προτείναμε να πληρώνουμε κάτι περισσότερο για να ξεπεραστεί το θέμα και να μη μειωθεί ο αριθμός των υπότροφων παιδιών. Επίσης προτείναμε το περιοδικό που εκδίδει το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα να γίνει ηλεκτρονικό για να στοιχίζει λιγότερα και να εξοικονομηθούν χρήματα».
 
Ο κ. Κατσαντώνης σχολίασε επίσης το θέμα της απόφασης του Δ.Σ. του Ιδρύματος να προκηρύξει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΝΚ, Γιώργου Κουντούρη. «Αυτός που έδωσε αίγλη στην ορχήστρα όλα αυτά τα χρόνια είναι ο κ. Κουντούρης ο οποίος στοχοποιήθηκε λόγω προσωπικών εμπαθειών» ανέφερε. 
 
Για υποβάθμιση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων μίλησαν και καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν στην Ορχήστρα. «Δεν ξέρουμε αν είναι οικονομικά ή άλλα τα κίνητρα για την υποβάθμιση του Μουσικού Εργαστηρίου. Εμείς στηρίζουμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή με τον οποίο έχουμε μια άψογη συνεργασία» ανέφεραν οι καθηγητές. Απαντώντας στις επικρίσεις που αφορούσαν το θέμα της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο  αντιπρόεδρος του ΙΣΟΚ υποστήριξε πως δεν τέθηκε θέμα επάρκειας του καλλιτεχνικού διευθυντή. «Αναγνωρίζουμε την ποιότητα της δουλειάς του και του αποτελέσματος της ΣΟΝΚ και του αποδίδουμε τα εύσημα. Για να είναι σ’ αυτή τη θέση εδώ και έξι χρόνια σημαίνει ότι τυγχάνει της στήριξης του Δ.Σ. Η εργοδότησή του έγινε στην τελευταία του συνεδρία το 2012. Η θητεία του κ. Κουντούρη, λήγει μαζί με τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή συζητούμε με τους μουσικούς την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης» σχολίασε.

Γιώργος Κουντούρης: Παράνομη η προκήρυξη της θέσης μου

Στη συνεδρίαση της επιτροπής το λόγο πήρε και ο Γ. Κουντούρης, ο οποίος υποστήριξε πως είναι παράνομη η απόφαση για την προκήρυξη της θέσης του. «Ενημερώθηκα ότι η θέση μου θα προκηρυχθεί καθώς, όπως ισχυρίζεται το Δ.Σ., το συμβόλαιό μου λήγει μέχρι το τέλος του 2018. Το τριετές συμβόλαιο που έχω με το Ίδρυμα έληξε στις 31.12.2015. Σε συνεδρία που έγινε μερικούς μήνες προηγουμένως το Δ.Σ. αξιολόγησε το έργο μου και αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας. Δεν μου δόθηκε κανένα νέο συμβόλαιο και συνέχισα να δουλεύω κανονικά» σχολίασε ο κ. Κουντούρης. Μετά από ένα χρόνο, πρόσθεσε, το Δ.Σ. σε συνεδρία του αποφάσισε χωρίς καμιά διαβούλευση μαζί του, να του δοθεί συμβόλαιο τριετές με αναδρομική ισχύ και ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

«Συγκεκριμένα το Δ.Σ αποφάσισε μετά από ένα χρόνο, όπως ο όρος περί ανανέωσης αφαιρεθεί, καθιστώντας το νέο συμβόλαιο μη ανανεώσιμο. Η απόφαση αυτή παραβιάζει τα εργασιακά μου δικαιώματα. Βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας και της εθνικής νομοθεσίας το εργασιακό μου καθεστώς κατέστη αορίστου χρόνου. Έτσι δεν υπέγραψα το συμβόλαιο και η εργασία μου συνεχίστηκε κανονικά. Η απόφαση του Δ.Σ. στερείται νομικού υπόβαθρου ή άλλης τεκμηρίωσης» σχολίασε ο Γ. Κουντούρης. Υποστήριξε ακόμη πως δεν απαιτεί να τεθεί μόνιμα ως καλλιτεχνικός επικεφαλής αυτού του θεσμού. «Επιθυμώ όμως να προστατεύσω τα δικαιώματά μου και να αξιολογούμαι για την πρόοδο και τα αποτελέσματα της εργασίας μου και όχι να τυγχάνω τέτοιου χειρισμού λόγω προσωπικών εμπαθειών». 

Θετικά για το έργο της ΣΟΝΚ Νέων μίλησαν αρκετοί βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας ανάμεσα στους οποίους ο Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ, η Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ, η Άννα Θεολόγου και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου βουλευτής των Οικολόγων Συμμαχία Πολιτών. Οι βουλευτές ζήτησαν να παγοποιηθεί η προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή έως ότου το θέμα συζητηθεί ξανά σε επόμενη συνεδρία της Βουλής. Επίσης ζητήθηκε από το ΔΣ του ΙΣΟΚ στην επόμενη συνεδρία να παρουσιάσει τα πρακτικά για τις αποφάσεις που πήρε αναφορικά με το Εργαστήρι της Ορχήστρας και τη θέση του Γ. Κουντούρη.

Ακόμη ζητήθηκε από το ΔΣ να παρουσιάσει νομική γνωμάτευση για το θέμα της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να δώσουν μια συναινετική λύση στα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση. 

  Μαρία Παναγιώτου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.