Για δεύτερη φορά βρέθηκαν χθες έξω από το Προεδρικό οι 46 υποψήφιοι για πρόσληψη στην Αστυνομία που κόπηκαν στις ψυχομετρικές εξετάσεις, ζητώντας ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους που προσλήφθηκαν.

Οι επηρεαζόμενοι μέσω του δικηγόρου τους Γιώργου Καραπατάκη, έχοντας στο χέρι γνωμάτευση του νομικού Ανδρέα Σ. Αγγελίδη, ζητούν όπως επανεξεταστεί το θέμα και επιτραπεί στους 46 να παρακαθίσουν μόνο στο τεστ προσωπικότητας. Σε υπόμνημά τους που επέδωσαν στο διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Ανδρέα Ιωσήφ, ζητούν την παρέμβασή του Προέδρου Αναστασιάδη, για να αρθεί η ανισότητα εις βάρος τους, όπως αναφέρουν. 

Ο κ. Καραπατάκης δήλωσε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου, υπέβαλε πρόταση αναφορικά με την άρση της αδικίας που υπόκεινται οι 46 υποψήφιοι αστυνομικοί. Η πρόταση υποβλήθηκε στη βάση γνωμάτευσης του νομικού Αντρέα Σ. Αγγελίδη η οποία, ζητήθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, στην οποία εντοπίζεται παραβίαση του Συντάγματος και άνιση μεταχείριση. Η θεραπεία είναι όπως αυτά τα άτομα που κόπηκαν στις δεύτερες ψυχομετρικές εξετάσεις, να τύχουν ίσης μεταχείρισης όπως τους πρώτους. Δηλαδή, να υποβληθούν μόνο στο τεστ προσωπικότητας, να περάσουν αυτή τη διαδικασία και να τελειώσει η υπόθεση. Κι αυτό γιατί οι βλαπτικές και αρνητικές συνέπειες της άνισης μεταχείρισης επήλθαν στο πρόσωπο όσων κόπηκαν στις δεύτερες ψυχομετρικές εξετάσεις, ενώ αυτοί που πέρασαν δεν έχουν καμία βλαπτική συνέπεια.

Ο κ. Καραπατάκης υπενθύμισε πως κατά την προηγούμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος, ζήτησε από τον ίδιο να του αποστείλει αποσπάσματα από την ακυρωτική απόφαση, όπως και συγκεκριμένες λύσεις για επίλυση του ζητήματος. Οι 46 υποψήφιοι ζητούν την κατάργηση των ψυχομετρικών εξετάσεων αφού όπως υποστηρίζουν, αποδείχτηκαν αναξιόπιστες. Ως προς τούτο σημειώνεται ότι δεν γίνεται στην πρώτη εξέταση πέρσι να επιτυγχάνουν και στη δεύτερη να μην επιτυγχάνουν. 

Όπως σημείωσε, μετά τη συνεδρία της επιτροπής Νομικών στις 20 Μαΐου όπου όλες οι πλευρές διαπίστωσαν ότι οι 46 έτυχαν άδικης μεταχείρισης, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί νομική λύση, άφησε ανοικτό το θέμα να αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία ώστε να συζητηθεί εκ νέου για να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορεί να βρεθεί λύση μέσα στα πλαίσια της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και του σχετικού νόμου. Στο μεταξύ, ενόσω παραμένει η εκκρεμότητα αυτή, επηρεάζεται και η νέα προκήρυξη κενών θέσεων. Το Αρχηγείο Αστυνομίας είναι έτοιμο να προχωρήσει με τη νέα προκήρυξη, ωστόσο θα περιμένει να δει ποια κατάληξη θα έχει το θέμα των 46.