Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο οδηγούνται τις επόμενες μέρες τα νομοσχέδια που αφορούν την Τηλεργασία, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τη Γονική Άδεια, έτσι ώστε να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως να οδηγηθούν στη Βουλή προς ψήφιση, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία σημείωσε πως για το θέμα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού εκκρεμούν ακόμα κάποιες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε δηλώσεις της, μετά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη ΣΕΚ στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα και από επαγγελματικές ασθένειες, η αρμόδια Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που αφορά στον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν στα εργασιακά ζητήματα, είπε ότι μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τεθεί όλα σε τροχιά υλοποίησης.

Ανέφερε ότι πρόσφατα έγινε συνάντηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για τα θέματα τα οποία είχαν αναδείξει ως πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα τα θέματα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, τα θέματα της Γονικής Άδειας, της Τηλεργασίας και της νομοθεσίας που αφορά τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

 «Είχαμε αναλάβει», εξήγησε, «ότι θα προχωρούσαμε στην υλοποίηση τους, αλλά και τη συγγραφή των νομοσχεδίων, τα οποία είναι απαραίτητα έτσι ώστε να υλοποιηθούν. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους -και πρέπει να τους ευχαριστήσω για τη συνδρομή τους και τη θετική αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων- και με τη δική τους βοήθεια, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα τελικό στάδιο και ο στόχος μας είναι τις επόμενες μέρες να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, έτσι ώστε να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο να εγκριθούν και ακολούθως να πάνε στη Βουλή».

Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα της Τηλεργασίας, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, ανέφερε ότι «όντως οδεύει στη Νομική Υπηρεσία, για τον απαιτούμενο νομοτεχνικό έλεγχο», σημειώνοντας ότι «έχει εξαχθεί ένας συγκροτημένος, συντονισμένος κοινωνικός διάλογος, στη βάση των παραμέτρων που συνθέτουν το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της τηλεργασίας και εφαρμογής της τηλεργασίας στην πράξη».

Όπως είπε έχουν αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις πρόνοιες, που εμπεριέχονται στην ευρωπαϊκή συμφωνία πλαίσιο, την οποία έχουν συνυπογράψει ως κοινωνικοί εταίροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί ότι διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του θεσμού της τηλεργασίας με προάρχων θέμα το δικαίωμα στην αποσύνδεση, έτσι ώστε να είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι οι πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων είτε εφαρμόζονται στο χώρο εργασίας, είτε στο σπίτι, ισχύουν με τον ίδιο τρόπο σε ό,τι αφορά στα μισθολογικά και σε ό,τι αφορά στα οποιαδήποτε άλλα ωφελήματα.

Εξάλλου, είπε ότι την ίδια στιγμή κλείνει το θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, για να συμπληρώσει ότι βρίσκονται  πάρα πολύ κοντά στο να κλείσει το θέμα που αφορά στη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η ΣΕΚ «δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμιά παρέμβαση σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την ίδια την Υπουργό Εργασίας στην τελευταία συνάντηση στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος».

Επανέλαβε εκ νέου ότι η θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού λειτουργεί υποστηρικτικά και για τους εργαζόμενους και για την κοινωνία και για τις σωστές επιχειρήσεις, αίροντας όπως είπε, τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε επιχειρήσεις.

Σχετικά με τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού, είπε ότι βρίσκονται πολύ κοντά, για να σημειώσει ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να υστερεί σε αυτό τον τομέα, σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ. Μάτσας είπε πως το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σημειώνοντας πως «είναι αναγκαία η διαχείριση, που αφορά στην αναλογιστική αναπροσαρμογή στο 12%, με τρόπο που θα μπορεί να αίρεται αυτό το στοιχείο με ένα τρόπο που θα συμφωνηθεί στο διάλογο, ο οποίος θα προηγηθεί ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους».

«Όλα αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε, «μπαίνουν σε πρώτη γραμμή διεκδίκησης ενόψει και την εργατικής Πρωτομαγιάς την ερχόμενη Κυριακή».

Μηδενικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας 

Το μήνυμα ότι με συλλογική προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας, ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν στα σπίτια τους από την εργασία τους υγιείς και αρτιμελείς, στάλθηκε από το βήμα της θεσμοθετημένης εκδήλωσης της ΣΕΚ.

Κατά την τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Ζέτας Αιμιλιανίδου, και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και Υγεία, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για συλλογική δράση με απώτερο στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος των εργαζομένων σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, που να είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα, με τους  εμπλεκόμενους  φορείς να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωσή του.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, ενώ οι εκπρόσωποι των των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων άναψαν λαμπάδα με την ευχή πως η συνεχής και αδιάλειπτη δράση τους θα φέρει σύντομα αποτελέσματα για μηδενικά ατυχήματα.

Σε χαιρετισμό της, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στη συνεχή προσήλωση του Υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας – υγείας στους χώρους εργασίας, ενώ υπογράμμισε πως η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους σε θέματα απασχόλησης και εργασιακών σχέσεων «είναι άψογη και επιφέρει σημαντικότατα οφέλη στους εργαζόμενους και στην κοινωνία ευρύτερα».

Είπε, εξάλλου, ότι στόχος είναι μέσα από την προαγωγή κουλτούρας ασφάλειας και υγείας να τεθεί επιτέλους φρένο στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Ο κ. Μάτσας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα της ΣΕΚ προσδίδει τεράστια σημασία στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας, για να σημειώσει πως ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων συλλογικά είναι η συνεχής προσπάθεια για εδραίωση συνθηκών ασφάλειας και υγείας, μέσα από την επαναδραστηριοποίηση των Επιτροπών Ασφαλείας, που μπορούν, όπως υπέδειξε, να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην καθημερινή πρόληψη και στην αποφυγή δυσάρεστων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων.

Μνημείο Μεταλλορύχων

Στο μεταξύ, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως η ΣΕΚ θέλοντας να στείλει μήνυμα παραλληλισμού του ιστορικού παρελθόντος με την εξελικτική πορεία των εργασιακών σχέσεων και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος σε ό,τι αφορά την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων θα τελέσει τα εγκαίνια ενός μνημείου προς τιμή των Μεταλλωρύχων, στον Αμίαντο.

Ανέφερε ότι τα εγκαίνια θε τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,την προσεχή Κυριακή, στις 10:30, στην είσοδο του Βοτανικού Πάρκου στον Αμίαντο.

Με την ευκαιρία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι το παρελθόν, η δράση και ο ρόλος της ΣΕΚ, αλλά και του συνόλου του συνδικαλιστικού Κινήματος, «είναι φάρος και οδηγός», έτσι ώστε να θέτουμε τα απαιτούμενα βήματα και προϋποθέσεις για τις επόμενες διεκδικήσεις.    

Σύμφωνα με στοιχεία που δίδει στη δημοσιότητα η ΣΕΚ, σχεδόν 30.000 άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους στην εργασία στην ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, αν δεν ληφθούν μέτρα, για να γίνουν ασφαλέστεροι οι χώροι εργασίας, προειδοποιούν τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα.

Εξάλλου, άλλοι 27.041 θάνατοι στο χώρο εργασίας θα πρέπει να αναμένονται μεταξύ 2020 και 2029, σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία», με στόχο την περαιτέρω προβολή του θέματος της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε διεθνές επίπεδο.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2022 έχει τίτλο «Οικοδομώντας Θετική Κουλτούρα Ασφάλειας και Υγείας – Ας δράσουμε όλοι μαζί».

Στόχος της ΔΟΕ. είναι να ευαισθητοποιήσει τους εμπλεκόμενους και να αναδείξει το θέμα της συμμετοχής και του κοινωνικού διαλόγου για τη δημιουργία θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας.