ΜΕ συντεταγμένες θα αναφέρεται η Κύπρος στο ΝΑΤΟ! Κι αυτό γιατί το απαίτησε η κατοχική Τουρκία. Το απαίτησε η Άγκυρα, που δεν δέχεται την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι αυτό και αξίωσε από τους Νατοϊκούς να απαλειφθεί η όποια αναφορά στους χάρτες του Οργανισμού. Πρόκειται για έναν παραλογισμό, που έχει σχέση με τις στρατηγικές επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας και οι οποίες, δυστυχώς όπως φαίνεται, ικανοποιούνται από διεθνείς δυνάμεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί.

ΜΕ βάση τον «συμβιβασμό»,  που παρουσίασαν οι Αμερικανοί στους εταίρους τους στη Συμμαχία, δίνεται η δυνατότητα διπλής ονομασίας των Στενών από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ( «τουρκικά» ή Στενά χωρίς προσδιορισμό).  Ένας «συμβιβασμός»,  που παρά τις σχετικές αναφορές της Συνθήκης του Μοντρέ, σπεύδει να εναρμονιστεί με τα τουρκικά «θέλω». Σε σχέση με την χώρα μας,  περιοχές που περιγράφονται στους νέους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ θα αποδίδονται με γεωγραφικές συντεταγμένες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα γίνεται αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, που τόσο ενοχλεί την κατοχική πλευρά.  Ικανοποιήθηκε η κατοχική Τουρκία, που βλέπει προφανώς να ικανοποιείται το αφήγημα της περί εκλιπούσας Κυπριακής  Δημοκρατίας.

Η ΚΥΠΡΟΣ δεν είναι μέλος της Συμμαχίας. Μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Μπορεί ακόμη να μην είναι τόσο «γενναιόδωρη» στα διάφορα αιτήματα. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες και το μέγεθος της χώρας μας. Ωστόσο,  θα πρέπει να αντιδρούμε στο οτιδήποτε επηρεάζει τα δικά μας συμφέροντα και διά κάποιων ενεργειών επιχειρείται να υποβαθμιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Να σημειώσουμε πως το «συμβιβαστικό» κείμενο συνέταξαν και παρουσίασαν στους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ οι Αμερικανοί. Για να επιτευχθεί τούτο, έστειλαν και αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Οι Αμερικανοί, που δεν χάνουν την ευκαιρία να αναδείξουν τη συνεργασία με την Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζουν και «στρατηγικό εταίρο», πρέπει να εξηγήσουν πως δεν υπάρχει το κράτος μας στους επιχειρισιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ.

ΕΙΝΑΙ, τελικώς, η Κύπρος μια… συντεταγμένη; Καμία αναφορά σε όνομα της χώρας, του κράτους, επειδή έτσι απαιτεί η κατοχική δύναμη, το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να ενοχλείται ποσώς από τον Ερντογάν, που ειρήσθω εν παρόδω είναι φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όταν πρόκειται για την Τουρκία, όμως, αυτό είναι λεπτομέρεια.