Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις για τον Κούρδο Κενάν Αγιάς, που εκδόθηκε από την Κύπρο στη Γερμανία και αναμένει, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Αμβούργου, να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία εναντίον του. Αυτό τοποθετείται, μάλλον, για τον Σεπτέμβρη και θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να καταδικαστεί ή να αφεθεί ελεύθερος ο Κούρδος αγωνιστής, αναγνωρισμένος ως πολιτικός πρόσφυγας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είχε ανακοινωθεί από τη δικηγόρο του στη Γερμανία, Antoniavonder Behrens, ο Κενάν κρατείται σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και οποιαδήποτε επικοινωνία του, παρακολουθείται από το αντιτρομοκρατικό σκέλος της γερμανικής αστυνομίας.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναφερθεί σε διαβεβαιώσεις από τη Γερμανία σχετικά με τους όρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, δηλαδή τη μη διαδοχική έκδοσή του στην Τουρκία και την επιστροφή του στην Κύπρο για έκτιση της ποινής. Μα αυτές οι διαβεβαιώσεις ήταν μόνο προφορικές και τίποτα δεν μπορεί να μας καθησυχάσει σχετικά με το μέλλον του Κενάν, πέραν του αγώνα που δίνουν οι δικηγόροι του σε Λευκωσία και Αμβούργο, Ευστάθιος Ευσταθίου και Antoniavonder Behrens. Ενός αγώνα στον οποίο συμμετέχουν οι Κούρδοι της Κύπρου και της Ευρώπης, αλλά και Κύπριοι που δεν ανέχονται αυτή την αδικία.

Αλλά ο Αγιάς είναι ακόμα πολιτικός πρόσφυγας και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ευθύνη απέναντί του. Ευθύνη για την αντιμετώπισή του από τις γερμανικές Αρχές, ευθύνη για την επιστροφή του στην Κύπρο όταν τελειώσει η ιστορία στα γερμανικά δικαστήρια. Άρα περιμένουμε διαβεβαιώσεις για τη ζωή και την αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου που δεν πείραξε ποτέ κανέναν. Διαβεβαιώσεις για έναν αγωνιστή που πέρασε 12 χρόνια σε τουρκικές φυλακές, γύρισε όλη την Ευρώπη, βρήκε άσυλο στην Κύπρο και συνελήφθη (άκουσον, άκουσον) στο αεροδρόμιο της Λάρνακας επειδή έτσι ήθελε η Τουρκία και η Γερμανία. Διαβεβαιώσεις γιατί μια δημοκρατία όπως η κυπριακή, τουρκοκρατούμενη και υπό τη διαρκή τουρκική απειλή, δεν μπορεί να γίνεται συνένοχη στη γενοκτονική πολιτική της Άγκυρας και των συμμάχων της.

Περιμένουμε επίσης απαντήσεις από την ίδια την Προεδρία για το αν άλλαξε η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στους Κούρδους που βρίσκουν καταφύγιο και δεύτερη πατρίδα εδώ. Περιμένουμε απαντήσεις για τη στάση των κυπριακών Αρχών, για το αν θεωρούμε επισήμως τρομοκράτες αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται όλη τους τη ζωή για να είναι ελεύθεροι. Απαντήσεις για το αν μας δεσμεύει η λίστα της ΕΕ σχετικά με τις λεγόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις και δη το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), απαντήσεις για το αν μας ενδιαφέρει η τύχη του Οτσαλάν και τόσων Κούρδων που βασανίζονται στις τουρκικές φυλακές. Απαντήσεις για το αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι υπουργοί του απαιτούν από τους υφιστάμενούς τους να κάνουν τη ζωή δύσκολη για τις μερικές εκατοντάδες Κούρδους και τις Κούρδισσες που όχι μόνο δεν ενοχλούν την κυπριακή κοινωνία, αλλά αγωνίζονται και για τη δική μας ελευθερία. Θα τους θυσιάσουμε κι αυτούς στον βωμό της λεγόμενης «καλής θέλησης»; Για να μας συμπαθήσει ο φασίστας της Άγκυρας που δεν θα ησυχάσει αν δεν ολοκληρώσει την εκστρατεία εθνοκάθαρσης τόσο των Κούρδων όσο και των Κυπρίων;