Να υπάρχει κάποιος άραγε που να ένιωσε έκπληξη όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του αρχηγού της Wagner; Εξαιρετικά απίθανο. Το τέλος του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης ήταν προδιαγεγραμμένο από τη στιγμή που τόλμησε να τα βάλει με το μεγάλο αφεντικό. Οι περισσότεροι προέβλεπαν πτώση από κάποιο παράθυρο, όπως έγινε και με άλλους Ρώσους που διαφώνησαν με το καθεστώς. Τελικά ήταν πτώση από αεροπλάνο.

H ανταρσία της 23ης Ιουνίου αν και ανεπιτυχής έπληξε σε μεγάλο βαθμό το Κρεμλίνο, τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν τόλμησε να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία του Ρώσου προέδρου. Αν και τότε διακήρυξε πως δεν είχε σκοπό να τον ανατρέψει αλλά ήθελε να βγάλει στην επιφάνεια λάθη που γίνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, η κίνηση αυτή αφενός είχε στο στόχαστρο τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αφετέρου ανέδειξε χτυπητές αδυναμίες στην ρωσική εξουσία.

Αυτό ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε εύκολα να το καταπιεί ο «τσάρος». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, προβάλλει τον εαυτό του ως τον απόλυτο θεματοφύλακα της νομιμότητας στη Ρωσία, συνεπώς οι 36 ώρες που διήρκεσε η ανταρσία έχουν αφήσει πολλούς Ρώσους πολίτες με την απορία «αν ο αυτοκράτορας είναι γυμνός ή, έστω, γιατί θέλει τόσο πολύ χρόνο για να ντυθεί».

Αρκετές ώρες μετά το θάνατο Πριγκόζιν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα ειλικρινά του συλλυπητήρια και αναφέρθηκε στον αρχηγό της Wagner ως ένα ταλαντούχο επιχειρηματία που όμως έκανε λάθη. Η μετρημένη αναφορά του Ρώσου προέδρου δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, κανένας δεν περιμένει πως θα υπάρξει επίσημη παραδοχή.

Παρόλα αυτά, η εξολόθρευση του Γεβγκένι Πριγκόζιν στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη ρωσική ελίτ και κυρίως σε όλους που έχουν κάνει παρόμοιες σκέψεις με τον μακαρίτη. Ότι προφανώς καμιά αμφισβήτηση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, καμιά διαφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν χωρεί μέσα στο κάδρο και καμία προδοσία δεν συγχωρείται. Το διάστημα που μεσολάβησε από την ανταρσία μέχρι το ξεκαθάρισμα ίσως να ήταν ένα προοίμιο για μια περίτεχνη εκδίκηση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι επίδοξοι μνηστήρες της εξουσίας θα καταθέσουν τα όπλα. Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 25 χρόνια και με αρκετούς να εποφθαλμιούν τη θέση του, έστω και αν δεν το ομολογούν δημοσίως, το παιχνίδι διαδοχής, λογικά πρέπει να έχει ξεκινήσει. Ο θάνατος του Γεγβκένι Πριγκόζιν ενδεχομένως δείχνει και πως θα εξελιχθεί. Το ρωσικό Game of Thrones έχει αρχίσει και θα είναι εξίσου συναρπαστικό με την τηλεοπτική σειρά.