ΠΕΡΑΝ των 85.000 Αρμενίων έχουν εγκαταλείψει το Καραμπάχ, μετά την επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Υπολογίζεται ότι από την επιδρομή αυτή του Μπακού έχουν σκοτωθεί 200 Αρμένιοι, μέσα σε 24 ώρες και αριθμός προσώπων αγνοούνται. Το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακοινώσει ότι οι κάτοικοι είναι ασφαλείς, κάτι βεβαίως που δεν φαίνεται να ισχύει. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας καταγγέλλει πως έχει αρχίσει «εθνοκάθαρση». Αυτό το τελευταίο φαίνεται και από το γεγονός ότι ο αρμενικός πληθυσμός κάτω από το βάρος των επιθέσεων, των καταστροφών και της ανασφάλειας που επικρατεί, φεύγει από την περιοχή. 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι τραγική. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς φαγητό ή στέγη.  Οι εικόνες από τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι Αρμένιοι κάνουν τον γύρο του κόσμου. Το ζητούμενο για μια ακόμη φορά είναι πώς αντιδρά σε αυτές τις βιαιότητες η διεθνής κοινότητα. Οι όποιες προτροπές αφήνουν, ως φαίνεται,  αδιάφορο το Μπακού. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, που γινόμαστε μάρτυρες, ο επιτιθέμενος να μην δείχνει διάθεση συνεργασίας.

ΤΑ εγκλήματα του καθεστώτος του Μπακού δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλί. Ούτε να τηρούνται ίσες αποστάσεις μεταξύ θύματος και θύτη. Αυτό το βιώνουμε διαχρονικά εμείς στην Κύπρο με την ανοχή που επιδεικνύεται από τη διεθνή κοινότητα έναντι της κατοχικής Τουρκίας.

ΣΤΗΝ εξίσωση, των όσων διαδραματίζονται στο Καραμπάχ είναι και η κατοχική Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάν Αλίεφ,  ανέφερε πως «αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Τουρκία να βλέπει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν να ολοκληρώνονται με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σεβασμό στα δικαιώματα των αμάχων». Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να απουσιάζει στην τελετή θεμελίωσης του αγωγού φυσικού αερίου Igdir- Ναχιτσεβάν, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ναχιτσεβάν από την τουρκική μεθοριακή επαρχία Igdir. Είναι μια εξέλιξη, η οποία τον αφορά!

ΕΙΝΑΙ προφανές πως διαδραματίζεται ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, στο οποίο η Άγκυρα αναζητεί πρωταγωνιστικό ρόλο.  Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή,  Ερκίν Εντζάν, που μίλησε στο αθηναϊκό Βήμα, η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, «προσπαθεί να εδραιωθεί ως play maker στην περιοχή. Mια στρατηγική αντιδυτική, με τις ρίζες της στο “νεο-οθωμανικό” ιδεολογικό πλαίσιο, που ευνοείται από τα διαδεδομένα εθνικιστικά αισθήματα κι αντανακλαστικά στη χώρα», απαιτώντας, παράλληλα, σύμφωνα με τον τούρκο αναλυτή, «και στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία».