Να ήταν σύμπτωση; Ίσως και να μην το μάθουμε ποτέ. Δεν φαίνεται, όμως να ήταν τυχαίο το γεγονός που την ίδια ώρα που ηγέτες από 40 χώρες συναντήθηκαν στη Γρανάδα για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στις επαφές τους βρέθηκε και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός χτύπησε με πύραυλο χωριό στο Χάρκοβο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

Καθώς, δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή, ούτε είναι δυνατόν ο πύραυλος να «έφυγε» κατά λάθος, οι υποψίες πως η Μόσχα θέλησε να στείλει με αυτό τον απάνθρωπο τρόπο ένα μήνυμα στο Κίεβο και τους συμμάχους του είναι εύλογες. Και δικαιολογημένα οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα, που σκοπό έχει να τους τρομάξει.

Έχουν περάσει είκοσι μήνες από την έναρξη της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ανθρώπινες απώλειες είναι τεράστιες και από τις δύο πλευρές. Πολλές περιοχές της χώρας έχουν ισοπεδωθεί και το κόστος ανοικοδόμησης θα είναι τεράστιο. Η οικονομία της Ρωσίας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις κυρώσεις, ενώ και το διεθνές της κύρος έχει καταβαραθρωθεί.

Παρόλα αυτά, το τέλος του πολέμου μοιάζει με μακρινό ενδεχόμενο. Οι Ουκρανοί, έχοντας όλο το δίκαιο με το μέρος τους, υποστηρίζουν πως θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να διώξουν τους εισβολείς και να ανακτήσουν όλα τα εδάφη που έχασαν. Το ερώτημα είναι αν ο στόχος αυτός είναι επιτεύξιμος λαμβάνοντας υπόψη πως ο αντίπαλός τους είναι πιο ισχυρός και πως εξαρτώνται από τη δυτική βοήθεια, η οποία μπορεί σε κάποια στιγμή να σταματήσει.

Η Ρωσία, από την άλλη, επιμένει πως θα επιτύχει όλους τους πολεμικούς στόχους της και έχει προειδοποιήσει τη Δύση να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της. Ωστόσο, ούτε και το δικό της έργο είναι εύκολο. Θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει τον έλεγχο στις περιοχές που έχει καταλάβει και για να το πετύχει πρέπει διαθέσει ακόμη περισσότερους οικονομικούς πόρους, ακόμη πιο πολλούς στρατιώτες. Αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, είναι δύσκολο να απαντηθεί, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν είναι.

Η Ρωσία δεν μπορεί να τα παρατήσει, δεν μπορεί να χάσει, λόγω των αρνητικών συνεπειών για το ρωσικό καθεστώς. Ούτε και η ουκρανική ηγεσία μπορεί να τα παρατήσει, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε το πολιτικό της τέλος. Όλα δείχνουν πως πόλεμος θα παραταθεί για αρκετό καιρό ακόμη, ίσως και για χρόνια. Ένα ενδεχόμενο που όλοι απεύχονται, αλλά που όμως γίνεται όλο και πιο πιθανό.