Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, με την απρεπή απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχει προσβάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά αλλά και την Ελλάδα, την οποία εκπροσωπούσε ο Πρωθυπουργός. Η προγραμματισμένη συνάντηση στο Λονδίνο, με πλούσια ατζέντα, που αφορούσε τις διμερείς σχέσεις, ακυρώθηκε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό επειδή ενοχλήθηκε για δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Πρωθυπουργός είχε αναφέρει σε σχέση με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία  «φιλοξενούνται» στο Βρετανικό Μουσείο τα εξής: «Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε στη συνέχεια: «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

ΠΕΡΑΝ, όμως, από την αντιδεοντολογική και προσβλητική συμπεριφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού, υπάρχει και μια άλλη διάσταση, η οποία προδήλως προκύπτει από τα όσα έχουν διαδραματισθεί. Η βρετανική κυβέρνηση επανέφερε στη δημόσια σφαίρα το ξεχασμένο εν πολλοίς θέμα των Γλυπτών και το ελληνικό αίτημα για επανένωσης τους. Γιατί τα Γλυπτά, τα οποία έχουν κλαπεί από τους Βρετανούς δεν έχουν καμία θέση στο Βρετανικό Μουσείο και θα πρέπει να επιστραφούν εκεί που ανήκουν.

ΣΥΝΕΠΩΣ, η απρεπής συμπεριφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού έχει θέσει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης το θέμα των Γλυπτών και επιτρέπει στην Αθήνα, αλλά και άλλους, που κατά καιρούς είχαν αναλάβει πρωτοβουλίες, να εγείρουν ξανά το ζήτημα τούτο. Η Αθήνα έχει ήδη ενημερώσει για τη βρετανική συμπεριφορά κράτη της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η βρετανική πλευρά, συμπεριφερόμενη ως αποικιακή δύναμη μιας «ξεδοντιασμένης αυτοκρατορίας», διαχρονικά ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να επιστραφεί καμία αρχαιότητα ( σ.σ. που έχουν κλέψει) επειδή τούτο θα οδηγήσει σε ένα «επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο». Δηλαδή, αυτό που θέλουν να αναφέρουν είναι πως εάν επιστρέψουν ένα κλεμμένο θα ζητήσουν κι άλλοι λαοί τις αρχαιότητες τους! Αυτή τη λογική δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε.

ΕΙΝΑΙ σαφές, λοιπόν, πως το ατόπημα του Βρετανού Πρωθυπουργού, έχει προσφέρει στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία να ανακινηθεί το θέμα και να επιστρατευθούν και Διεθνείς Οργανισμοί για μια νέα πρωτοβουλία για επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα. Ένα μεγάλο ποσοστό Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής επειδή αντιλαμβάνονται πως δεν μπορεί η χώρα τους να κρατά κλεμμένες αρχαιότητες.