Είναι ενθουσιασμένο το πολιτικό μας σύστημα, κυβέρνηση και κόμματα, μετά που τα είπαν μεγαλοφώνως, στεντόρεια, στο κοινοβούλιο κατά την κορυφαία πολιτειακή πράξη των κρατικών προϋπολογισμών.

Τρεις μέρες τα έλεγαν οι βουλευτές μας, τρεις μέρες αγωνιούσαν για τις συνθήκες του λαού, σίγουροι πως εξαρτάται ο λαός απόλυτα από την ευτυχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και από τη σταθερότητα της οικονομίας μας. Σίγουροι, χωρίς καμία αμφιβολία!

Άλλωστε, αυτό επαναλαμβάνουν από το 2013. Ή και από το 2009, που έβλεπαν την κρίση να έρχεται κι έτριβαν τα μάτια τους περιμένοντας να μας προσπεράσει. Έκλεισαν δεκαετία, πάντως, που ανακάλυψαν την χρηματοπιστωτική ευδαιμονία. Κι έμαθαν πια να επαναλαμβάνουν με στόμφο τις φράσεις κλισέ, που τους δείχνουν όλους (πλην ΑΚΕΛ, που λέει άλλα), πόσο υπεύθυνοι είναι. «Δεν μπορούμε να βάλουμε σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Δεν θα κάνουμε τίποτε που μπορεί να βάλει σε περιπέτειες το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας». Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε.

Τι ευτυχισμένοι που έκλεισαν το κεφάλαιο προχτές! Η κυβέρνηση που είδε τον προϋπολογισμό της να εγκρίνεται πανηγυρικά. Τα κόμματα, που μπόρεσαν να αναπτύξουν τις έγνοιες τους για το λαό. Προτού αναχωρήσουν για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και το νέο έτος με ήσυχη συνείδηση. Έκαναν όλοι το καθήκον τους. Γνοιάστηκαν τους πολίτες, προστάτευσαν την χώρα.

Η τελευταία πράξη που το αποδεικνύει αυτό είναι το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Τι σπουδαία ανακάλυψη για να ησυχάσει η πολιτική συνείδηση! Προστατεύουν τους ευάλωτους δανειολήπτες, λένε, με αυτό το σχέδιο, που χρειάστηκαν και χρόνια για να το αποφασίσουν. Ποιους προστατεύουν να μην χάσουν τα σπίτια τους; Αυτούς που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να τους παραχωρούν σπίτια. Όσους παίρνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Αναπηρίας, Επίδομα Συνταξιούχου με Χαμηλά Εισοδήματα, Σύνταξη Ανικανότητας…

Καλά κάνουν και τους προστατεύουν. Αλλά, έλυσαν έτσι το πρόβλημα με τα δάνεια και τις υποθήκες; Έλυσαν το πρόβλημα με τους χιλιάδες άλλους πολίτες που έχουν τα σπίτια τους πακεταρισμένα στα χέρια των ξένων επενδυτικών ταμείων; Αποτάθηκαν για το σχέδιο μέχρι τώρα γύρω στα 300 άτομα. Όλοι οι άλλοι, θεωρούνται από το ευαίσθητο κυπριακό σύστημα «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στο έλεος τραπεζών και γερακιών, και βαφτίζονται «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Μόνο και μόνο για να συνεχίσουν οι Άρχοντες του τόπου να ΜΗΝ κάνουν τίποτε, να λένε παχιά λόγια και να παριστάνουν τους σοβαρούς πολιτικούς.

Είναι αυτοί οι χιλιάδες πολίτες που θυσιάστηκαν για να υπάρχει χρηματοπιστωτικό σύστημα και οικονομική σταθερότητα. Θυσιάστηκαν, ναι. Όταν τους έκοβαν μισθούς. Όταν τους άρπαζαν καταθέσεις. Όταν οι ίδιες οι τράπεζες τους έδιναν δάνεια χωρίς κανένα έλεγχο. Όταν έστειλαν το βιοτικό τους επίπεδο είκοσι χρόνια πίσω. Κι έφτασαν σήμερα στο σημείο να μην βγάζουν το μήνα. Να μην μπορούν ούτε ενοίκιο να πληρώσουν. Ρίξτε μια ματιά στις αγγελίες διαμερισμάτων. Ειδικά στη Λεμεσό. Δύο υπνοδωματίων διαμερίσματα δεν υπάρχουν κάτω από €1.500 και €2.000. Τρελαθήκαμε; Μήπως είναι καλύτερα στη Λευκωσία; Διαμερίσματα τρύπες προς €700 όταν ο κατώτατος μισθός είναι €940 ακαθάριστος και θα γίνει €1.000. Πώς να επιβιώσεις; Με τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα, τα τρόφιμα στα ύψη! Να θες τρία κιλά αρνί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να φεύγει το πενηντάρικο. Κι άντε να πληρώσεις ενοίκιο ή δόση για να έχεις μια στέγη.

Έχουμε φτάσει (ίσως και έχουμε ξεπεράσει) σε κόστος ζωής άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι μισθοί έμειναν στην εποχή που περηφανευόμαστε για το χαμηλό κόστος της δικής μας ζωής. Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία έχουν κατώτατο μισθό πάνω από €1.500, σύμφωνα με την Eurostat. Η Γαλλία έχει €1.747 τον μήνα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, στην Ευρώπη οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 22,17% (μέσος όρος). Στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 7,11%. Αλλά, ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκα στα ύψη και επηρεάζει την αγοραστική αξία των μισθών και αυξάνει το κόστος ζωής, δεν επηρεάζει λιγότερο την Κύπρο από τη Γαλλία.

Εδώ, όπως είπε κι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχουμε προϋπολογισμό, που «αποτυπώνει την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση μας για υγιή, βιώσιμη και ασφαλή δημοσιονομική διαχείριση, μακριά από πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας». Συγχαρητήρια και στον Πρόεδρο. Η σταθερότητα να σωθεί, οι πολίτες αντέχουν κι άλλο!