Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά, όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες για τα δωμάτια προσευχής, που είχαν  προγραμματιστεί να κατασκευαστούν στις αίθουσες  που ανήκουν στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα. Τότε, το περασμένο καλοκαίρι, με τη δημοσιοποίηση των σχεδιασμών και την έναρξη εργασιών υπήρξαν αντιδράσεις και όλα είχαν σταματήσει. Το θέμα, σήμερα, είναι ότι επανέρχονται και φαίνεται πως θα προχωρήσουν.

ΑΛΛΩΣΤΕ οι «αθώες» εξηγήσεις των «αρμοδίων» φαίνεται να στοχεύουν να καθησυχάσουν όσους αντιδρούν, ιδιαίτερα να κατευθύνουν τα δημοσιεύματα. Η προσπάθεια αυτή ξεκινά από το 2019 και μεθοδεύεται βαθμηδόν. Τον περασμένο Ιούλιο έγιναν τα πρώτα βήματα. Είχε αναφερθεί τότε, πως θα μετέτρεπαν σε μικρό τζαμί δυο δωμάτια που κτίσθηκαν για τους πλανοδιοπώλες κατά την διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, «αλλά έμειναν άδεια επειδή αυτοί αρνήθηκαν να μετακομίσουν».

ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ο ισχυρισμός ότι το κτίριο ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και όχι στην Εκκλησία. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Το περασμένο καλοκαίρι, ο λεγόμενος δήμαρχος του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, Χαμίτ Μπακιρτζί, δήλωσε πως «θα το χρησιμοποιεί η μουσουλμανική κοινότητα που επισκέπτεται την περιοχή… Κοιτάξτε σήμερα το Ισραήλ, εκκλησίες και τζαμιά βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο, δεν καταλαβαίνω γιατί νιώθει κανείς ντροπή γι’ αυτό. Το μέρος εκείνο δεν είναι τζαμί. Είναι ένα δωμάτιο. Ούτε προσευχή θα γίνεται, ούτε λειτουργία». 

Ο,ΤΙ και να αναφέρουν από τουρκικής πλευράς, δεν μπορούν να πείσουν. Όπως είχε αναφέρει η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά, «η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα δεν είναι μόνο ένας ιερός τόπος λατρείας για τους Ελληνοκύπριους και τον χριστιανικό κόσμο, αλλά και μια από τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου». Για να προσθέσει: «Αναρωτιέμαι, τι θα έλεγαν αυτοί που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα μεταξύ των κοινοτήτων με αυτό τον τρόπο, αν υπήρχε κάποιος που προσπαθούσε να χτίσει εκκλησία στο Τέμενος Χάλα Σουλτάν

ΔΕΝ κάνει, λοιπόν, πίσω η τουρκική πλευρά. Δεν επηρεάζεται από αντιδράσεις και προχωρά στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Και οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούν τη συνέχιση των μεθοδεύσεων του κατακτητή για βεβήλωση θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων. Κι αυτό γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία γίνονται έργα αναστύλωσης μνημείων τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές. Θα αντιδράσουν τα Ηνωμένα Έθνη, η ΟΥΝΕΣΚΟ, η Ε.Ε. για τα όσα μεθοδεύονται στον Απόστολο Ανδρέα;