ΤΟ σύστημα φωτοεπισήμανσης έχει μειώσει θανάτους στους δρόμους. Στα δυο χρόνια λειτουργίας του συστήματος τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Μείωση των θανάτων στους δρόμους κατά 18% το 2022 και μείωση πέρσι κατά τρεις νεκρούς. Δηλαδή  από 37 που ήταν το 2022 μειώθηκαν στους 34 το 2023, αριθμός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», που είναι και ο πιο χαμηλός από τον καιρό που τηρούνται στατιστικά στοιχεία.

ΑΥΤΑ τα στατιστικά προφανώς και δεν πρέπει να εφησυχάζουν κανένα. Γιατί και οι 34 νεκροί είναι παρά πολλοί. Και ο στόχος πάντα θα πρέπει οι αριθμοί των νεκρών να φθάσουν στο ελάχιστον. Αυτή θα πρέπει να είναι επιδίωξη.

ΤΗΝ ίδια ώρα, μέσα από την λειτουργία του συστήματος, προκύπτει και μια άλλη διάσταση, που δεν μπορεί παρά να σημειωθεί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος, τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας των καμερών (άρχισε η λειτουργία τους 1/1/2022 με τέσσερις κινητές και τέσσερις σταθερές) έχουν καταγραφεί 357.870 παραβάσεις και έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 279.751 εξώδικα. Σημειώνεται ότι στην Πάφο οι κάμερες λειτούργησαν την περασμένη Δευτέρα, άρα οι καταγγελίες που έγιναν είναι μόνο από κινητές κάμερες, όπως και στη Λάρνακα, αφού μόλις τον περασμένο μήνα τοποθετήθηκαν σε σταθερά σημεία.

ΣΤΟ διά ταύτα. Το σύστημα φωτοεπισήμανσης προφανώς και έχει βοηθήσει, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα δυστυχήματα. Την ίδια ώρα, με βάση τις καταγγελίες, θεωρούμε πως ο μεγάλος αριθμός επιβεβαιώνει πως μια μερίδα οδηγών δεν συμμορφώνεται με τον κώδικα οδικής συμπεριφοράς. Οι κάμερες προφανώς και λειτουργούν αποτρεπτικά, πλην όμως αυτό δεν είναι για όλους. Άλλωστε, δεν σημαίνει τίποτε όταν μειώνεις ταχύτητα γνωρίζοντας ότι υπάρχει σταθερή ή κινητή κάμερα στον συγκεκριμένο δρόμο και στη συνέχεια να αναπτύσσεις ταχύτητα.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ των κανόνων οδικής συμπεριφοράς είναι η μια διάσταση και είναι ζήτημα, που αφορά τους οδηγούς. Το πώς θα συμπεριφέρονται στους δρόμους και πόσο εφαρμόζουν τους νόμους είναι θέμα που αφορά τον καθένα χωριστά. Αυτό συνδέεται με την οδική συνείδηση, που δεν αποκτάται αυτόματα αλλά περνά μέσα από εκπαίδευση και συνεχή ενημέρωση. Τούτο προφανώς είναι ευθύνη τους κράτους και των αρμοδίων υπηρεσιών να διαμορφώνουν προγράμματα και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, εκστρατείες. Αυτή είναι η άλλη διάσταση εξίσου σημαντική.

ΤΟ ζήτημα τούτο, της οδικής συμπεριφοράς, προφανώς και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με στατιστικές και ανάλυση αριθμών. Το ζήτημα τούτο αντιμετωπίζεται με δράσεις και συλλογικότητα.