Μετά τα χρυσά διαβατήρια ήρθαν και οι χρυσοί εικονικοί γάμοι ως κερασάκι στην τούρτα της χώρας της ατιμωρησίας, έτσι για να μην ξεχνάμε πού ζούμε. Τουλάχιστον, όμως, αυτή την φορά κάναμε τους Ευρωπαίους να γελάσουν. Διότι μόνο σαν ανέκδοτο μπορείς να μεταφέρεις το γεγονός πως εισάγαμε νύφες και γαμπρούς και εξάγαμε ζευγάρια… made in Cyprus στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει το ότι γαμπροί και μάρτυρες στους εικονικούς γάμους, φέρονται να αντάλλαζαν ρόλους, αλλά αυτός που τους τελούσε δεν καταλάβαινε πως συνέβαινε κάτι περίεργο. Εκατοντάδες πλαστά έγγραφα δε κατατέθηκαν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και διαβιβάστηκαν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, χωρίς να πάρει κανένας είδηση. Μια χώρα σε… αιώνιο μήνα του μέλιτος.

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού η επιχείρηση ήταν υπό τον συντονισμό της Europol με τη συμμετοχή της κυπριακής Αστυνομίας, καθώς και των Αρχών της Λετονίας και της Πορτογαλίας, που μας έστελναν νύφες και γαμπρούς. Αυτοί παντρεύονταν με υπηκόους τρίτων χωρών κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν και τη Μπαγκλαντές, έπαιρναν άδεια παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη συνέχεια οι πλείστοι ταξίδευαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τα άλλα παίρνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Αυτό που αφήνει για ακόμη μια φορά εκτεθειμένη τη χώρα μας είναι πως αυτό συνέβαινε για χρόνια χωρίς να το καταλάβουμε, ώσπου μια μέρα τον Νοέμβριο του 2020 ήρθε σχετική πληροφορία από την Πορτογαλία! Κάποιοι πιστεύουν πως οι 133 εικονικοί γάμοι, για τους οποίους φαίνεται να εντόπισε στοιχεία η ανακριτική ομάδα της Κύπρου έπειτα από πολύμηνες έρευνες, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ας ελπίσουμε πως δεν θα περιμένουμε να εντοπίσει στοιχεία και για άλλους εικονικούς γάμους κάποια άλλη χώρα, για να επεκτείνουμε τις έρευνες.

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τον Δήμο Αραδίππου που φέρεται να τέλεσε τους 107 από τους 133 εικονικούς γάμους. Ο συγκεκριμένος Δήμος βάλλεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία για τις διαδικασίες που ακολουθεί για τους πολιτικούς γάμους και δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται για εικονικούς. Το ΑΚΕΛ Αραδίππου ζήτησε απαντήσεις από τον δήμαρχο, Ευάγγελο Ευαγγελίδη, αποδίδοντάς του πολιτικές και διοικητικές ευθύνες. Ωστόσο, οι ευθύνες βαραίνουν ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει μέλη από όλα τα κόμματα, το οποίο όφειλε να εγκρίνει ασφαλιστικές δικλείδες εδώ και πολλά χρόνια και ν’ απομακρύνει όσους ενδεχομένως κάνουν πλημμελείς ελέγχους.

Στην απάντησή του, ο Δήμος τα ρίχνει εμμέσως στις κρατικές υπηρεσίες, τις οποίες, όπως υποστηρίζει, προειδοποίησε πολλές φορές από το 2018 ζητώντας τη λήψη μέτρων. Σημειώνει ακόμη πως έχει διεκπεραιώσει κάθε πράξη «σύμφωνα με τον περί Γάμου Νόμο του 2003 (104(I)/2003) και έχει πρωτοστατήσει όσο κανένας άλλος Δήμος στην ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού, κυρίως από τις χώρες Ισραήλ και Λίβανο, διεκπεραιώνοντας χιλιάδες γάμους ετησίως» και πως έχει «αρνηθεί να τελέσει γάμους». Το ερώτημα που παραμένει βέβαια είναι για ποιο λόγο επιλέγεται ο συγκεκριμένος Δήμος και όχι κάποιος άλλος.

Όσα μέτρα και να λάβει, ωστόσο, ένας Δήμος εάν οι Αρχές δεν οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης δικηγόρους και άλλους ενδιάμεσους, οι οποίοι πλουτίζουν εδώ και χρόνια δεν πρόκειται να σταματήσει το φαινόμενο.