Περιμένουμε να δούμε ποια εξέλιξη θα έχει αυτή η υπόθεση της τέλεσης 133 εικονικών γάμων κι εάν οι έρευνες φτάσουν σε πραγματικό βάθος ή εάν θα αρκεστούν στο επίπεδο των νύφων και των γαμπρών και μερικών αλλοδαπών, που φέρονται να είχαν κάποιο ρόλο στο διεθνές κύκλωμα. Δεν υπάρχει ούτε και ένας που πιστεύει πως αυτή η διεθνής κομπίνα, που είχε ως επίκεντρο τη χώρα μας και είναι η μεγαλύτερη του είδους της που διερευνήθηκε ποτέ από την Αστυνομία, δεν είχε άτομα εκ των έσω.

Από όπου και να πιάσεις την υπόθεση βοά και παραπέμπει σε αυτό που γνωρίζαμε όλοι εδώ και πολλά χρόνια. Πως κάποιοι, συνήθως δικηγόροι, με σκοπό το εύκολο χρήμα εκμεταλλεύονται τα παραθυράκια που προσφέρει ο νόμος και λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για τη νομιμοποίηση της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας. Αυτό γίνεται άλλοτε για να τελεστούν εικονικοί γάμοι, άλλοτε για να καθυστερήσει η εξέταση της αίτησης αλλοδαπών που ζητούν πολιτικό άσυλο και άλλοτε για να εξασφαλιστούν άδειες παραμονής στη βάση ψευδών στοιχείων. Αυτοί, ωστόσο, που αποτελούν τα σημαντικότερα γρανάζια των εγκληματικών δικτύων, σχεδόν πάντα μένουν στο απυρόβλητο.

Κι όλα αυτά σε μια χώρα που πασκίζει εδώ και πολλά χρόνια για να βρει τους μηχανισμούς προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, που εξελίσσεται σ’ ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης ιστορίας της. Σε αυτή την χώρα, λοιπόν, από το 2017 μέχρι το 2020, για να επιστρέψουμε στην μεγάλη υπόθεση των εικονικών γάμων, δεκάδες αλλοδαποί νομιμοποιήθηκαν καταθέτοντας έγγραφα, που όλα δείχνουν πως είναι πλαστά, στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Όπως λέχθηκε στο Δικαστήριο Λάρνακας κατά την ανανέωση του διατάγματος κράτησης των 13 που συνελήφθησαν στην Κύπρο, παραλήφθηκαν πέραν των 240 φακέλων από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

«Σε μια πρώτη αξιολόγηση φαίνεται πως οι νύφες και οι αλλοδαποί γαμπροί, κατέθεταν στον Λειτουργό Μετανάστευσης πλαστά ενοικιαστήρια έγγραφα και ασφαλιστήρια έγγραφα για να πείσουν ότι διέμεναν μαζί στη Δημοκρατία. Επιπλέον, κατέθεταν συμφωνίες εργασίας με διάφορους εργοδότες, οι οποίες είναι πλαστές, αφού σε σχετικές ερωτήσεις που έγιναν στις νύφες αυτές απάντησαν πως ουδέποτε εργάστηκαν ή διέμεναν στη Δημοκρατία», αναφέρθηκε στο Δικαστήριο. Οι ανακριτές της υπόθεσης έκαναν και έρευνα στον Έφορο Εταιρειών και διαπίστωσαν πως οι συμβάσεις ήταν πλαστές και πως κάποιες από τις εταιρείες ήταν, μάλιστα, ανύπαρκτες.

Πλαστά έγγραφα, ανύπαρκτες εταιρείες, ζευγάρια που δεν έμειναν ποτέ μαζί, 107 γάμοι σε ένα Δημαρχείο, άτομο σε δικηγορικό που φέρεται να μεσολάβησε για 70 εικονικούς γάμους στο Δημαρχείο Αραδίππου… Όλα αυτά όχι μόνο δεν τα εντόπισε έγκαιρα η χώρα που λέει πως παίρνει μέτρα για την παράνομη μετανάστευση, αλλά άρχισε να τα διερευνά όταν το διαπίστωσαν οι Αρχές της Πορτογαλίας τον Νοέμβριο του 2020. Η υπόθεση παραπέμφθηκε ενώπιον Κακουργιοδικείου τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου με 14 κατηγορούμενους, οι 12 εκ των οποίων νύφες και γαμπροί. Μόλις δύο από τους κατηγορούμενους, (σ.σ. 2 Ινδοί) φέρονται ως μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, με τον φερόμενο εγκέφαλο, έναν 44χρονο Πακιστανό να παραμένει ασύλληπτος. Από τους συλληφθέντες ουδείς είναι Κύπριος, αν και ένας από αυτούς που φέρονται να εμπλέκονται καταζητείται. Αυτά, 39 ολόκληρους μήνες, μετά την πληροφορία που μας έδωσε η Πορτογαλία.