Διάβασα το μεσημέρι την υπόθεση του 82χρονου τον οποίο έστειλαν στη φυλακή δυόμισι χρόνια επειδή πυροβόλησε με κυνηγετικό τον κλέφτη που βρήκε στην αυλή του να του κλέβει καλώδια (τον είχαν διαρρήξει ακόμη τέσσερις φορές το προηγούμενο διάστημα) και συγκλονίστηκα. Περίμενα τις επόμενες ώρες με ψυχραιμία. Έλεγα, δεν μπορεί, κάποιος αξιωματούχος θα διαθέτει κοινή λογική. Και ολίγην ευαισθησία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας; Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας; Ο υπουργός Δικαιοσύνης; Ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήλπιζα να παρέμβει. Όχι για να διατάξουν να αφεθεί ελεύθερος ο ηλικιωμένος, τον οποίο έστειλαν φυλακή στηριζόμενο στο μπαστούνι του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Να καυτηριάσουν όμως τον παραλογισμό. Να δρομολογήσουν με όποιον τρόπο την αναστολή της απόφασης.

Φευ. Πού τέτοια ευαισθησία και τέτοια τόλμη από τους πολιτικούς και τους θεσμούς; Μέχρι που αναγκαστήκαμε στο Philenews να αποτεθούμε στον τέως πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστο Κληρίδη για να εκφράσει τη γνώμη του. Ευτυχώς, τον ακούσαμε και κάναμε τον σταυρό μας, μονολογώντας ότι δεν χάσαμε το μυαλό μας.

Λάβρος, λοιπόν, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε το προφανές: «Χάσαμε το μέτρο. Η καταδικαστική ποινή προκαλεί αποτροπιασμό για το θεσμό της Δικαιοσύνης»! Και εξήγησε: «Θεωρώ ότι η ποινή είναι δυσανάλογη, λαμβανομένου υπόψη των όσων έχουν αναφερθεί και είδαν το φως της δημοσιότητας. Την ηλικία, τα προβλήματα υγείας του κατηγορούμενου αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεπράχθη το αδίκημα».

Ποιο ήταν το φοβερό έγκλημα του ηλικιωμένου ανθρώπου, που από θύμα κλοπής για πέμπτη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, μετατράπηκε σε θύτη; Τα περιέγραψαν επακριβώς οι δικηγόροι του και το δικαστήριο δεν τα αμφισβήτησε.

 «Όσον αφορά τις περιστάσεις διάπραξης των αδικημάτων από τον κατηγορούμενο, αυτές είναι ιδιάζουσες και διαφέρουν από τις υπόλοιπες υποθέσεις του είδους τους. Ο κατηγορούμενος στην παρούσα περίπτωση ενήργησε ενστικτωδώς και υπό κράτος φόβου, εντός δευτερολέπτων, λόγω του ότι θεώρησε τον παραπονούμενο ως απειλή, λανθασμένα, όμως, διευκρινίστηκε. Φεύγοντας από το υποστατικό του, κατευθύνθηκε προς το σημείο, όπου υπάρχουν τα καλώδια ρεύματος, όταν διαπίστωσε τη διακοπή. Πήρε μαζί του το κυνηγετικό του και ένα φυσίγγιο στο χέρι για προστασία, αφού τον είχαν ήδη διαρρήξει άλλες τέσσερις φορές και δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι θα έβρισκε μπροστά του. Ο παραπονούμενος γύρισε προς το μέρος του και ο κατηγορούμενος βλέποντας τον να κρατά κάτι στο χέρι του, το θεώρησε ως απειλή».

Ο επίδοξος κλέφτης είχε τραυματιστεί στην πλάτη και στους γλουτούς. Ωστόσο, διευκρινίστηκε από την Κατηγορούσα Αρχή, ότι το θύμα έχει αναρρώσει και δεν υπάρχουν μόνιμες βλάβες ή κατάλοιπα από τον τραυματισμό του, ενώ συμφώνησε με τα γεγονότα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την υπεράσπιση.

Εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Το Κακουργιοδικείο, παρά το ότι έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες την άμεση παραδοχή και συνεργασία του κατηγορούμενου με τις Αρχές, την έμπρακτη μεταμέλειά, το λευκό ποινικό μητρώο, την ηλικία, τις προσωπικές περιστάσεις και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τον έστειλε για δυόμισι χρόνια στη φυλακή!

Επιπροσθέτως, το δικαστήριο ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος είναι ένα άτομο αξιαγάπητο, το οποίο έχει βοηθήσει αρκετά άτομα στο χωριό του, πάντοτε με αγάπη και προθυμία και χαίρει εκτίμησης. Δίνουμε τη δέουσα βαρύτητα στο καλό χαρακτήρα και την προηγούμενη διαγωγή του. Συμμετείχε ενεργά στην ΕΟΚΑ, καθώς έχει υψηλό το αίσθημα υπεράσπισης της πατρίδας του».

Αλήθεια, αν δεν λάμβανε όλα αυτά υπόψη, πόσα χρόνια θα του έριχνε; Καμιά 20αριά; Ή μήπως δια βίου; Όλα τα προαναφερθέντα τα διέγραψε με μια μονοκονδυλιά. Επειδή, λέει, θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα αν δεν τον έστελνε φυλακή. Σε ποιον βρε αθεόφοβοι; Στην κοινωνία; Έχει κάποιον που δεν κατανοεί γιατί και πώς λειτούργησε ο 82χρονος; Με υπερβολικό τρόπο, ναι. Το αναγνώρισε. Δεν είχε τραγικό αποτέλεσμα ευτυχώς. Και είναι 82 ετών!

Αλήθεια, αν αύριο μπαίνοντας σπίτι μου βρω έναν τύπο (επεμβασία τον χαρακτηρίσατε, τι ευγενικός όρος) να αρπάζει ό,τι βρει και του γυρίσω μια καρέκλα στο κεφάλι, θα με στείλετε φυλακή; Για να σας συμβεί εσάς να δούμε πώς θα αντιδράσετε…

Επειδή τη ρήση «Η δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι. Δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους», προφανώς, φροντίζουν να την επαληθεύουν συνεχώς, οφείλουμε να στραφούμε προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ορθώς, ο κ. Κληρίδης υπέδειξε χθες ότι η περίπτωση του 82χρονου εμπίπτει σε αυτές που συνταγματικά ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα να επέμβει και με τη συμβολή του Γενικού Εισαγγελέα να παραχωρήσει προεδρική χάρη, απαλλαγή ή αναστολή της άμεσης φυλάκισης. Ιδού η Ρόδος…

ΥΓ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Το πιο πάνω άρθρο γράφτηκε χθες το βράδυ. Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Κίνησε τις διαδικασίες για να δοθεί χάρη στον 82χρονο. Επικροτούμε την ενέργεια. Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες που το Προεδρικό αντιδρά σε παρόμοιες υποθέσεις. Προηγήθηκε η περίπτωση της δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοΐζου ώστε να μην ασκηθεί έφεση εκ μέρους του ΡΙΚ στη δικαίωση της από το δικαστήριο και η περίπτωση του άστεγου φοιτητή. Παραμένει θλιβερό, όμως, να χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να παρεμβαίνει ο Πρόεδρος για να επιλυθούν ανθρωπιστικά θέματα. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι οι θεσμοί να αφυπνισθούν!