Οι καιροί έχουν γυρίσματα. Κάποτε το σύνθημα «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» δονούσε την ατμόσφαιρα, αλλά μάλλον αυτή η εποχή φαντάζει χαμένη στο μακρινό παρελθόν.

Γιατί πλέον στην Κύπρο βιώνουμε μια στροφή 180 μοιρών προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού και μάλιστα με σχετική άνεση. Με κάθε τρόπο επιδεικνύεται η ευθυγράμμιση με τα θέλω των ΗΠΑ, με τις τελευταίες να δείχνουν κι αυτές ότι υπολογίζουν την μικρή σε ισχύ μεν, τεράστια σε στρατηγική θέση δε, Κύπρο. Αναμενόμενο για τους θιασώτες της Real Politic, αλλά ακόμα και γι΄ αυτούς πρωτόγνωρο θα λέγαμε.

Η δυτική στροφή δεν είναι κάτι που εκπλήσσει, λοιπόν. Αυτό που εκπλήσσει είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδεικνύεται αυτή η στάση από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι ακόμα και ο υποψήφιος της κυπριακής αριστεράς Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωνε προεκλογικά ότι ανήκουμε στη Δύση. Ούτε, όμως, και τότε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο νέος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα εκδήλωνε τέτοια θετικότητα απέναντι στις ΗΠΑ.

Όταν επιβλήθηκαν οι αμερικανοβρετανικές κυρώσεις του Απριλίου του ’23, έστω κι αν δεν υπάρχει εθνική νομοθεσία που να υποχρεώνει υιοθέτησή τους από  την Κύπρο, σε κυβερνητικό επίπεδο αρχίσαμε να επιδεικνύουμε υπερβολικό ζήλο για ευθυγράμμιση στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Κλείναμε σωρηδόν ρωσικούς λογαριασμούς κι όσους συνδέονταν μ΄ αυτούς.

Δεχθήκαμε παθητικά τα απανωτά κτυπήματα των διεθνών δημοσιογραφικών δικτύων (Cyprus Confidential) και των βολικών προς τα αμερικανικά συμφέροντα δημοσιευμάτων.  Δεν τα υπομείναμε απλώς, αλλά ακόμα κι εκεί που δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο, η κυβέρνηση έσπευδε να ξεκαθαρίσει ότι τίποτα δεν υποτιμάται και ότι θα ληφθούν μέτρα.

Ανοίξαμε παρτίδες με το FBI για να μάθουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες παράκαμψης των κυρώσεων μέσω Κύπρου. Κι όχι μόνο. Η κυβέρνηση μας πρόσφερε ουσιαστική βοήθεια στους Αμερικανούς. Στις τελευταίες κυρώσεις του OFAC (25/3) κατά ρωσικών συμφερόντων, η αμερικανική κυβέρνηση μας παρουσίασε ως στενούς συνεργάτες (παρεμπιπτόντως η κυπριακή εταιρεία Tokentrust εμφανίζεται να εδρεύει σε λάθος διεύθυνση). Μέχρι και η Αμερικανίδα πρέσβειρα έσπευσε να μας ευχαριστήσει.

Τώρα μαθαίνουμε ότι θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας με τους Αμερικανούς προκειμένου να καταπολεμήσουμε το ξέπλυμα και την παράκαμψη των κυρώσεων της Δύσης, κι ότι αυτή η συνεργασία ήταν προϊόν παράκλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν λέμε, κι από πλευράς ΗΠΑ φανερώνεται -θεωρητικά πάντα- εκτίμηση γι΄ αυτή τη στάση. Δεν μιλάμε μόνο για την άρση του εμπάργκο. Η εφημερίδα Stars and Stripes που καταπιάνεται με ζητήματα Άμυνας και εδρεύει στο αρμόδιο Υπουργείο των ΗΠΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο εκφραζόταν θετικά για το νησί μας με αφορμή τις κοινές ασκήσεις ΟΥΚ και Navy Seals.

Τη «γραμμή» αυτή ακολούθησαν κι άλλα ΜΜΕ. Το Νεοϋορκέζικο και ιδιαίτερα δημοφιλές Business Insider πρόσφατα (15/3) έκανε μνεία στο νέο σύμμαχο των ΗΠΑ, την Κύπρο, το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο». Διακριτές και οι αναφορές στον Τούρκο εισβολέα, γραμμένες με τρόπο που θα προκαλούσαν ρίγη συγκίνησης σε έναν αφελή Ελληνοκύπριο αναγνώστη. Μάλιστα, το ρεπορτάζ επεφύλασσε εντυπωσιακό κλείσιμο, ρίχνοντας αυλαία με τις δηλώσεις του Αμερικανού διοικητή των Navy Seals, ο οποίος τόνισε πως «η διαλειτουργικότητα και η συντροφικότητα που εκδηλώνονται εδώ, υπερβαίνουν τη συμβατική στρατιωτική συνεργασία. Αυτές οι εκπαιδεύσεις δεν ενισχύουν μόνο τις μάχιμες ικανότητές μας, αλλά εξασφαλίζουν ότι η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου παραμένει ακλόνητη».

Κάποιοι βέβαια διερωτώνται για το αύριο. Βλέπουν ρωσικούς κολοσσούς να εγκαταλείπουν το νησί μας, τον κλάδο παροχής διοικητικών υπηρεσιών να χάνει πελατολόγιο και μοιραία αναρωτιούνται τι επιφυλάσσει για την Κύπρο αυτή η νέα εποχή. Κυρίως, αυτό που τους απασχολεί είναι αν τα Αμερικανικά ερωτοπαίγνια θα καταλήξουν σε μια σχέση αμοιβαιότητας ή σε έναν αγοραίο έρωτα.