Άντε τώρα να στέλνει μηνύματα για την επέτειο του δημοψηφίσματος και ο Ερσίν Τατάρ, που προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι πιο ακραίος, αδιάλλακτος, ξεροκέφαλος ακόμα κι από τον Ραούφ Ντενκτάς. Επικαλείται και συνέντευξη του τότε Επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν («Καθημερινή») ότι «ξεγελάστηκε από τους Ελληνοκύπριους»…

Ποιος; Ο Τατάρ! Που στην αμέσως επόμενη φράση του επαναλαμβάνει ότι «δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχτούν την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το νησί και την επιβολή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας που στόχο έχει τον αφανισμό του «κράτους και της κυριαρχίας» τους» (ΚΥΠΕ, 23/4/24). Όπως και τότε, έτσι και σήμερα. Αλλά, φταίνε οι Ελληνοκύπριοι, διότι ο Φερχόιγκεν είπε ότι «όλοι πίστευαν πως το πρόβλημα ήταν η Τουρκία. Κανένας δεν πίστευε ότι θα είχαν πρόβλημα οι Ελληνοκύπριοι». Και 20 χρόνια μετά, κάνουν όλοι πως δεν καταλαβαίνουν γιατί είχαν πρόβλημα οι Ελληνοκύπριοι. Ούτε την ώρα που απέναντί τους είναι ένας Τατάρ, ένας Ερτουγρούλογλου κι ένας ισλαμοφασίστας να τους καθοδηγεί.

Αλλά εδώ, κάνει πως δεν καταλαβαίνει η κουστωδία του ελληνοκυπριακού ναιναικιστάν, και θα το καταλάβει ο Φερχόιγκεν που αποδίδει το Όχι στον Τάσσο; Αφού το ίδιο κάνουν και οι Ελληνοκύπριοι. Οι οποίοι, μάλιστα, αποδίδουν τα σημερινά αδιέξοδα στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, λες και δεν μεσολάβησε τίποτε στα 20 χρόνια.

Θα είχαμε, λοιπόν, μια ελπίδα εάν, έστω και σήμερα, μπορούσαν όλοι να καταλάβουν ότι με το σχέδιο Ανάν, μόνο η Τουρκία ήταν ικανοποιημένη, διότι πετύχαινε το στόχο της να νομιμοποιηθεί ως εσαεί κηδεμόνας της Κύπρου. Το σχέδιο δεν καταργούσε τη διχοτόμηση, τη νομιμοποιούσε. Για ποια επανένωση συνεχίζουν να μιλούν σήμερα; Μόνιμο διαχωρισμό θα είχαμε αποδεχτεί από τότε, με περιορισμούς στη διακίνηση, στην εγκατάσταση, στην απόκτηση περιουσίας, στη διακίνηση κεφαλαίων και προϊόντων και πολλά άλλα διχοτομικά στοιχεία.

Νομίζετε είναι σήμερα που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι δύο κράτη; Επειδή είπαν οι Ε/κ «όχι» στο Ανάν; Μα, αφού το Ανάν τους διασφάλιζε απόλυτα αυτό που πάντα ήθελαν. Δύο κράτη, δύο λαοί που θα ζουν δίπλα – δίπλα. Μόνο οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν διασφαλισμένοι. Και γι΄ αυτό είπαν «όχι», κι ας νομίζει ο Φερχόιγκεν ότι τον ξεγέλασαν.

Όσα ζητούσε η τουρκική πλευρά τα αποκτούσε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Διαγραφόταν αυτομάτως η εισβολή και η κατοχή και το παράνομο καθεστώς γινόταν αυτομάτως νόμιμο κρατίδιο. Και αυτομάτως, επίσης, εξαφανιζόταν η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ελληνοκύπριοι αποκτούσαν κι αυτοί ένα συνιστών κρατίδιο. Αναμένοντας και την εφαρμογή μεταβατικών διατάξεων περί αποχώρησης στρατευμάτων, επιστροφής εδαφών κ.λπ. τα οποία ουδείς εγγυάτο ότι θα εφαρμοστούν και ότι δεν θα έβρισκε η Τουρκία μια δικαιολογία για να μπούμε ξανά στο αδιέξοδο και να της μείνουν τα κέρδη.

Κανένας δεν είχε την εντιμότητα να προσφέρει λίγη κάλυψη στην ανασφάλεια που αισθάνονταν οι Ελληνοκύπριοι. Για παράδειγμα, τα εδάφη που θα επιστρέφονταν στους Ελληνοκύπριους μετά από κάποια χρόνια, υπήρξε πρόταση από την πλευρά μας να τεθούν στον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης για να νιώσουν οι Ελληνοκύπριοι ότι δεν θα κάνει πίσω η Άγκυρα όταν έρθει η ώρα να τα παραδώσει. Απορρίφθηκε. Γιατί απορρίφθηκε μια τόσο εποικοδομητική πρόταση αφού είχαν πρόθεση να εφαρμόσουν τη συμφωνία;

Τι να πει κανείς για την οικονομία και το βάρος (ακόμα και των αποζημιώσεων) που θα επωμίζονταν οι Ελληνοκύπριοι. Τι να πει για το ότι ενώ θα διαλυόταν η Εθνική Φρουρά, ο κατοχικός στρατός έστω και περιορισμένος θα παρέμενε εδώ, μαζί με όλους τους έποικους. Τι να πει για το ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα επεκτείνονταν και στο ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος. Τι να πει που προνοούσε ακόμα και την απόσυρση από το ΕΔΑΔ όλων των προσφυγών Ελληνοκυπρίων κατά της Τουρκίας.

Χοντρά – χοντρά τα λέμε, ένεκα η επέτειος, και επειδή συνεχίζουν οι ασεβείς καλοθελητές να μας λένε πως έκαναν λάθος οι Ελληνοκύπριοι το 2004. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, που τους κράτησε σε αυτή τη γη χιλιάδες χρόνια, ήταν που λειτούργησε. Και γι΄ αυτό είναι ακόμα εδώ!

*Στη φωτογραφία, η παραλίγο σημαία μας.