ΣΤΙΣ 9 Μαΐου 1950, ο  Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα.  Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, αποτελεί την αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ε.Ε., που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μάιου.  

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια ιστορική ημέρα, η οποία αποτελεί  σημείο αναφοράς για το μεγάλο εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος με αρχές και αξίες. Αλλά και πολλά και διαφορετικά ενίοτε και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Τούτο σε κάποιο βαθμό θεωρείται αναμενόμενο και φυσιλογικό.

Η Ε.Ε. είναι το κοινό μας σπίτι. Παρά τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις απογοητεύσεις, τις στρεβλώσεις, αναμφισβήτητα ήταν και παραμένει το κοινό μας σπίτι. Οι πολιτικές λιτότητας, που επιβλήθηκαν έχουν προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, πλήττοντας τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ζωντανός Οργανισμός, που αλλάζει συνεχώς. Ένας Οργανισμός, που αναπροσαρμόζεται αναλόγως των εξελίξεων και των δεδομένων, που διαμορφώνονται.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ  Ένωση, έχει καταφέρει συλλογικά να πετύχει πολλά, τα οποία βιώνουμε και έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής. Μέσα από συμβιβασμούς και με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έχουν επιτευχθεί πολλά. Είναι, όμως, προφανές πως πολλά άλλα μπορούν να γίνουν. Κυρίως προς την κατεύθυνση αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, της ευημερίας των λαών. Ως προς την εναρμόνιση των πολιτικών με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ επίλυσης προβλημάτων, κυρίως κοινωνικών, οικονομικών δυστυχώς τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό. Ως αποτέλεσμα αυτής της τάσης αυξάνεται, δυστυχώς, η ακροδεξιά. Για να αλλάξει αυτή η τάση θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν πολιτικές, που θα ικανοποιούν τους πολίτες. Θα τους δίνουν ανάσες σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και ακρίβειας.

ΤΟ μέλλον μας είναι ευρωπαϊκό. Είναι ελεύθερο και ειρηνικό. Με σεβασμό  στα ανθρώπινα δικαιώματα, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί μονόδρομο για όλους τους λαούς.  Η Ε.Ε. έχει τις δυνατότητες για να προωθήσει πολιτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Έχει τις δυνατότητες για να είναι μια παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική δύναμη. Αυτό χρειάζεται μια ενιαία πολιτική σε βασικά ζητήματα. 

ΣΗΜΕΡΑ είναι μια ακόμη επέτειος. Αυτή της αντιφασιστικής νίκης των λαών. Το τέλος του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι  νεκροί στη διάρκειά του πολέμου έφτασαν τα 50 εκατομμύρια. Τελείωσε ο  πόλεμος, ηττήθηκε ο ναζισμός.