Συχνά λέμε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι, όλων των επιπέδων, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν πιο ευέλικτα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Ναι.

Ο υπουργός Εργασίας πιθανό να διατηρεί τις πιο πάνω ιδιότητες. Δεν προέρχεται όμως απλά από τον ιδιωτικό τομέα, διετέλεσε για δεκαετίες εργοδότης και, αν κρίνουμε από την στάση του το τελευταίο διάστημα, μάλλον έχει συνηθίσει με το «αποφασίζω και διατάσσω».

Μετά την παροιμιώδη δήλωση του ότι δεν φεύγει από το υπουργείο αν δεν περάσει τη νέα στρατηγική απασχόλησης από τρίτες χώρες, προφανώς πρέπει να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν ευκαιρήσει από τα εγκαίνια.

Διότι ο κ. Κούσιος δεν είπε «φωνάξετε όσο θέλετε, θα πάρω την εισήγηση στο Υπουργικό». Είπε «δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψω το υπουργείο χωρίς να υιοθετηθεί νέα στρατηγική απασχόλησης και αυτό το μήνυμα θέλω να είναι ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση»! Ούτε σε διατεταγμένη αποστολή να ήταν!

Να δεχτούμε, κ. υπουργέ, ότι μάθατε ως εργοδότης να πράττετε κατά το δοκούν και όποιος θέλει ας φωνάζει. Σήμερα όμως, είστε ακόμα υπουργός και ό,τι κι αν περιέχει η πρότασή σας για τους εργάτες από τρίτες χώρες, οφείλετε να αντιληφθείτε πως αν μη τι άλλο δεν μπορείτε, ό,τι κι αν υποσχεθήκατε στους εργοδοτικούς συνδέσμους, να περάσετε μόνος σας τη νέα στρατηγική. Πρέπει να την εγκρίνει το Υπουργικό. Αν μη τι άλλο σεβαστείτε τον Πρόεδρο και τους υπουργούς, που έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διαβάσουν το πόνημά σας και να τοποθετηθούν αναλόγως (εξαιρέθηκαν από αυτή τη διαδικασία οι εγκρίσεις διαβατηρίων, που αποφασίζονταν αδιάβαστες και με το κιλό, ή με… σκονάκια μιλημένων). Δεν μπορείτε να τους δεσμεύετε τόσο απροκάλυπτα.

Εκτός και αν το παιγνίδι είναι ευρύτερα στημένο (σιγά μην παραξενευτούμε) και έχετε ήδη συμφωνήσει μεταξύ σας να περάσει η νέα στρατηγική αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο, όπως την παρήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών. Παραμερίζοντας τις συντεχνίες και ανατινάσσοντας τους θεσμούς της συνεννόησης.

Και επειδή λέτε και ξαναλέτε πως δεν γίνεται να αφήσετε την αγορά χωρίς εργατικά χέρια, θα πρέπει κάποιος να θυμίσει ότι υπάρχει ήδη στρατηγική απασχόλησης από τρίτες χώρες και μια χαρά βρίσκουν φθηνά χέρια οι επαγγελματίες που τα ζητούν, ακόμα και όταν φέρνουν ένσταση, βάσει της στρατηγικής, οι συντεχνίες.

Θα χαθεί ο κόσμος αν εφαρμοστεί για μερικές εβδομάδες ακόμα η σημερινή στρατηγική, μέχρι να γίνει πραγματικός διάλογος με την επόμενη Κυβέρνηση, που στο κάτω-κάτω μπορεί να έχει άλλες θέσεις για τις πραγματικές ανάγκες στην αγορά εργασίας και για τους τρόπους να καλυφθούν;

Δεν θα χαθεί ο κόσμος, κ. υπουργέ. Θα χαθεί απλώς η ευκαιρία να προκαλέσετε τετελεσμένα εις βάρος των εργαζομένων και των εργασιακών θεσμίων.