Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από την Άγκυρα του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί συνέχεια των προκλήσεων της κατοχικής δύναμης και εντάσσεται στους σχεδιασμούς της για εδραίωση της παρουσίας της στη θαλάσσια περιοχή μας. Είναι σαφές πως ενώπιον μας μια είναι μια η νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση, ως συνέχεια της εισβολής της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την εγκατάσταση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» νοτίως στης Κύπρου. 
Η ΝΕΑ αυτή εξέλιξη έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις προηγούμενες κινήσεις: Οι Τούρκοι έχουν εισβάλει σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία  στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENΙ. Τούτο σημαίνει πως επηρεάζονται κι άλλα συμφέροντα πέραν από την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται συναφώς, ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» είχε προηγουμένως διενεργήσει γεωτρήσεις στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας. Από τις αρχές Μαΐου το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται στην περιοχή δυτικά της Κύπρου και έχει διενεργήσει γεωτρήσεις. 
ΟΛΑ αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια της κατοχικής Τουρκία να επιβάλλει νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η Τουρκία προελαύνει στη θάλασσα, όπως και στο έδαφος.
ΟΙ εξελίξεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και αποτελεσματικά. Είναι σαφές πως η παρουσία του «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7 (όπως και του «Πορθητή» δυτικά) ενισχύουν το κλίμα έντασης  και δημιουργούν τετελεσμένα. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν τρόποι αποτροπής στην ακραία νέα αυτή ενέργεια του καθεστώτος Ερντογάν. Είναι σαφές πως προς αυτή την κατεύθυνση, εξ όσων γνωρίζουμε, έγιναν και γίνονται ενέργειες από τη Λευκωσία. Το ζητούμενο είναι να αποδώσουν το μέγιστο και αποτελεσματικά. Μέχρι στιγμής, η απόδοση των κινήσεων δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να σταματήσουν τις πειρατικές ενέργειες οι Τούρκοι. 
ΕΙΝΑΙ εκτίμησή μας πως για να αποτραπεί η νέα αυτή τουρκική πρόκληση, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, με την κάθοδο και εγκατάσταση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7, θα πρέπει να έχει κόστος η Άγκυρα. Κοντολογίς, θα πρέπει να υιοθετηθούν τέτοια μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, που να την οδηγήσουν στην αναθεώρηση των σχεδιασμών της. Σημειώναμε και στο παρελθόν πως αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιώντας πρωτίστως το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Εκεί είναι το πεδίο στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει πολιτικό και διπλωματικό πλεονέκτημα έναντι της κατοχικής Τουρκίας. Κι αυτό είναι αλήθεια, είναι μια πραγματικότητα. Δεν είχαμε, όμως, το αναμενόμενο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να επανέλθουμε και να επιμείνουμε μέχρι να αποδώσει, γιατί δεν έχουμε και πολλές άλλες επιλογές. Να επαναλάβουμε, όμως, την ανησυχία μας πως εάν δεν ληφθούν οι αποφάσεις, τότε η Τουρκία θα αποθρασυνθεί.
 
ΜΠΟΡΟΥΝ να ληφθούν, όμως, μέτρα τα οποία να αγγίζουν και το κατοχικό καθεστώς. Να έχει κόστος το κατοχικό καθεστώς. Επεξεργασμένα μέτρα υπάρχουν αυτό που αναμένεται είναι η πολιτική απόφαση για εφαρμογή τους.