Λεόντιος Κωστρίκης, 58, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ειδικότητα στην ιολογία, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής που καθοδήγησε και καθοδηγεί ακόμα την κυβέρνηση μέσα στη φοβερή κρίση πανδημίας που περνάμε εδώ και περίπου 1 χρόνο. Τα διαπιστευτήριά του τα έχει δώσει ο κ. καθηγητής από τα πρώτα του επιστημονικά βήματα, όντας ένας από τους 40 Fulbright Scholars που επελέγη για σπουδές με υποτροφία στις ΗΠΑ μεταξύ 250.000 υποψηφίων από 140 χώρες. Μπήκε μπροστά, μαζί με άλλους επιστήμονες, όπως έκαναν και στην Ελλάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας με άλλα επίλεκτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, μας πήρε από το χέρι, μας εξήγησε με απλά λόγια όλα τα πολύπλοκα αυτού του ιού και μας έδωσε γραμμή για να τα βγάλουμε πέρα. Η κυβέρνηση πιστώθηκε ότι εμπιστεύθηκε αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς για μας, αλλά εκείνος ξέρει καλύτερα, ο κ. Κωστρίκης παραιτήθηκε χθες, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Με πιο απλά λόγια, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, πρέπει να επιστρέψει στην έρευνα, στο εργαστήριο, στους μαθητές του.  Νομίζω ότι εκφράζω πολλούς, απευθύνοντάς του ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και παρακαλώντας τον, έστω και άτυπα, να συνεχίσει, όπου και όποτε κρίνει, να συμβουλεύει εκείνους που παίρνουν αποφάσεις. Για τη ζωή μας πρόκειται!

  Σκεύη Κουκουμά Κούτρα, 66, βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ. Με τη φράση «δεν γνωρίζουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν» συνοψίζει όχι μόνο τη …συνεισφορά του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και της Ολυμπιακής Επιτροπής για όσα έχουν καταγγελθεί ανοικτά για σεξουαλική, σωματική και λεκτική κακοποίηση στον χώρου του αθλητισμού. Δηλαδή, για να το πούμε πιο λιανά, ή νίπτουν τας χείρας τους, ή κάνουν τη πάπια, ή συνδυάζουν και τα δύο. Πάντως, η ρήση της κυρίας Κουκουμά περιγράφει άριστα τον νόμο της ομερτά που απλώνεται και στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας…

  Τζενιφερ  Άνιστον, 51, Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός του Χόλιγουντ. Σε ανάρτηση (story) στο Instagram, αναφέρθηκε σε γυναίκες που θαυμάζει και που κατέχουν υψηλά αξιώματα στις χώρες τους. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι μία από αυτές. Από τις υπόλοιπες: Άνγκελα Μέρκελ, Μισέλ Ομπάμα, Νίκολα Στέρτζον (πρωθυπουργός Σκωτίας), Γιασίντα Άρντεν (πρωθυπουργός Ν. Ζηλαδίας) και άλλες.

  Νίκος Αλέφαντος, 1939-2020, Έλληνας προπονητής ποδοσφαίρου, ιδιόρρυθμος, ευέξαπτος και υπερβολικά παθιασμένος με τη δουλειά του. Σαν σήμερα, το 1985, ο Σύλλογος Ελλήνων Προπονητών τον διέγραψε από τις τάξεις του επειδή προσέβαλε συνάδελφό του, τον Γιάννη Μαντζουράνη, λέγοντας για αυτόν ότι δεν κάνει για προπονητής και «είναι μόνο για να πουλάει λεμόνια στην Ομόνοια». Σήμερα, που έχουν αλλάξει τα ήθη ως προς το χειρότερο, τέτοιες προσβολές είναι στην ημερήσια διάταξη (σε social ή και παραδοσιακά media) και μάλιστα δίχως επιπτώσεις.

  Νικολά Σαρκοζί, 66, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας. Κάρλα Μπρούνι, 53, Ιταλογαλλίδα τραγουδίστρια και φωτομοντέλο. Οι δυο τους γνωρίστηκαν τον Νοέμβριο του 2007 σ’ ένα δείπνο κοινών φίλων. Εκείνος, μόλις είχε πάρει διαζύγιο από την 2η γυναίκα του Σεσίλια Θιγκανέρ – Αλμπένιθ (δισέγγονη του σπουδαίου Ισπανού κιθαριστή και συνθέτη Ισαάκ Αλμπένιθ), φωτομοντέλο και αυτή. Ερωτεύτηκαν αμέσως -λέει το παραμύθι- και έπειτα από ένα πολύ σύντομο ρομάντζο, σαν σήμερα το 2008, παντρευτήκαν στο Παλάτι του Ελιζέ στο Παρίσι. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Σαρκοζί έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που βρέθηκε κατηγορούμενος σε δικαστήριο για διαφθορά – διαρκής πανδημία στην πολιτική. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων, τα δύο στη φυλακή, τα άλλα δύο με αναστολή. Η Μπρούνι ήταν στο πλευρό του φορώντας μαύρα.