Ο Νίκος Τινής, με αφορμή τις ανακοινώσεις περί σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, έτσι ονομάζεται η συγκέντρωση ατόμων με σκοπό να ανταλλάξουν γνώμες και να παίρνουν αποφάσεις σε συγκεκριμένα θέματα, όπως χειρισμού κρίσεων, Εθνικής Ασφάλειας, (άμυνα) κ.λ.π. Τα συμβούλια γίνονται από όργανα του κράτους, π.χ. υπουργός Εξωτερικών επικεφαλής, από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς και πρόσωπα που έχουν γνώση του αντικειμένου. Στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί και αξιόλογοι διεθνολόγοι για συλλογικές αποφάσεις. Πριν μερικά χρόνια είχα γράψει στον «Φ», «όταν εμείς δεν ιδρύουμε ΣΕΑ, γιατί ζητάμε ίδρυση περιφερειακού Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;».
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, το ΣΕΑ (αποφάσεις) πρέπει να είναι σε χρήση μόνο, για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν προσπαθήσετε να το νομοθετήσετε, θα καταλήξει σε αχρηστία όπως είναι σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο. Το ΣΕΑ δεν χωράει κόμματα και αντιδικίες, μόνο πλειοψηφικές και σωστές αποφάσεις.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, για να πετύχετε πολιτική σταθερότητα στην Κύπρο πρέπει να τολμήσετε με μια σειρά τολμηρών πολιτικών και πολιτειακών αλλαγών και διαλέγοντας τους σωστούς συμμάχους που έχουν κοινά συμφέροντα με την πατρίδα μας. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, συνεχίζονται υπόγεια, έστω, οι αναμείξεις και επεμβάσεις ξένων κυβερνήσεων. Η πεποίθηση ότι το Κυπριακό έπρεπε να τίθεται ως πρόβλημα μεταξύ Κύπρου και Αγγλίας, η τελευταία ενέπλεξε και τον τουρκικό παράγοντα.

Η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που καθιστούν την Κύπρο στρατηγικό κόμβο για τα συμφέροντα των ξένων χωρών. Ένας κόσμος που φτιαχνότανε για 14 χρόνια από το 1960, κατέρρευσε μετά από τη χουντική προδοσία και από την τουρκική εισβολή του 1974.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κάποτε σας ρώτησα, σε ξενοδοχείο της Λάρνακας, εάν τα 13 Σημεία του Μακαρίου μπορούν να δώσουν λύση στο Κυπριακό, μου απαντήσατε ότι «οι Τούρκοι δεν την δέχονται». Τότε, γιατί επαναφέρετε σε δηλώσεις σας, τις συνομιλίες του Κραν Μοντανά, τις οποίες όχι μόνο έχουν θολώσει ή δεν υπάρχουν στη σκέψη των Ελληνοκυπρίων, αλλά ήταν το επόμενο βήμα για να ζητούν οι Τούρκοι πλέον τη λύση δύο κρατών.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας , στη Κύπρο δημιουργήθηκε μια αντίπραξη έναντι των προεδρικών εκλογών, με λάβαρο τη ΔΔΟ, που είναι προσαρμογή και βόλεμα στα τουρκικά δεδομένα, που δημιούργησε η εισβολή και κατοχή, που εξαφανίστηκε το αγωνιστικό σθένος του λαού όπως και το «Δεν ξεχνώ». Φόβος και δέος είναι ένας πανίσχυρος συνδυασμός. Για την εξουσία γίνεται η πολιτική. Η αδιαφορία και η αδράνεια και η ατολμία έφερε το Σύνδρομο της Στοκχόλμης; Η Μεγάλη Ιδέα και η Ελλάδα των πέντε Θαλασσών και των δύο Ηπείρων έγινε όνειρο απατηλό. Ακόμα και σήμερα τα προβλήματα που δημιούργησε η κατοχή είναι δύσκολα να ξεπεραστούν. Στην Κύπρο, η ΜΙΤ οργιάζει και η ΚΥΠ υπνώττει.

Κύριε εξαφανίστηκε, αυξήστε το κονδύλι της πληροφόρησης και της διαφώτισης στο κυπριακό πρόβλημα και σταματήστε να δίνετε οικονομική ένεση στο κατοχικό καθεστώς. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι οι καημένοι «poor Turks». Ο ΟΗΕ παίζει το παιγνίδι της επαναπροσέγγισης μόνο.