Η Λένια Γεωργιάδου αποστέλλει ανοικτή επιστολή στον υπουργό Εργασίας και τη διευθυντική ομάδα του Υπουργείου, σχετικά με το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και το SIS net.

Έφερα στις αρχές του Απρίλη, οικιακή βοηθό και έπρεπε μέχρι τέλος Μάιου να πληρώσω τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για τον Απρίλη, αφού πρώτα την εγγράψω στο Εργάνη, ένα σύστημα μπλεγμένο και καθόλου φιλικό για τον χρήστη.

Έπρεπε πρώτα να εγγραφώ ως εργοδότης και το σύστημα ζητούσε ημερομηνία εργοδότησης . Έβαλα την ημερομηνία που ήλθε στην Κύπρο η οικιακή βοηθός ,όπως μου την έδωσε ο ατζέντης. Το σύστημα δεν τη δεχόταν. Μετά από προσπάθεια μιας μέρας στα τηλεφωνά 22878142 και 22409707 και αφού άκουσα 20 φορές την αυτόματη απάντηση «το άτομο που έχετε καλέσει δεν μπορεί να σας εξυπηρετήσει αυτή τη στιγμή…», επιτέλους πήρα απάντηση. Με πληροφόρησαν ότι έπρεπε να βάλω ημερομηνία της πρώτης φοράς που εργοδότησα οικιακή βοηθό, τον Νοέμβριο 2010! Πώς να το γνώριζα και που να θυμηθώ την ημερομηνία;

Στη συνέχεια προσπάθησα να εγγράψω την πρόσληψη. Παρ’ όλο που διάβασα τις οδηγίες για τον χρήστη, είχα κάποιο πρόβλημα. Άρχισα πάλι τα τηλέφωνα στους δυο αριθμούς που παραπέμπει η ιστοσελίδα του Εργάνη (22878142 και 22409707). Για τρεις μέρες (30 και 31 Μαΐου, 1η Ιουνίου) προσπαθούσα και καμιά απάντηση, εκτός από το …σπαστικό «το άτομο που έχετε καλέσει δεν μπορεί να σας εξυπηρετήσει αυτή τη στιγμή…». Μπορεί κάποιος να δει τις αναπάντητες κλήσεις. Την 1η Ιουνίου έστειλα email και την Τρίτη 6 Ιουνίου με πήρε μια κοπέλα (έχω το όνομα) να μου πει ότι κάτι έτυχε στις δυο κοπέλες που απαντούν τα τηλεφωνά και απουσίαζαν εκείνες τις μέρες συγχρόνως! Δεν γίνεται σε μια σημαντική υπηρεσία να μην αντικαταστήσουν με τουλάχιστον ένα άτομο, τις δυο που απουσίαζαν συγχρόνως.

Μετά έπρεπε να κάνω εγγραφή στο SIS net και να πληρώσω. Άλλο μαρτύριο εκεί. Μεταξύ των άλλων, η σελίδα με τον οδηγό χρήστη για εγγραφή δεν εμφανιζόταν, έβγαινε μήνυμα ότι υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας και φυσικά δεν την άνοιγα. Επικοινώνησα στο 22401600 και ο νεαρός που απάντησε μου έδωσε τρία τηλεφωνά για να με βοηθήσουν 22878137, 22409757 και 22409722. Και εδώ η ίδια κατάσταση. Καμιά απάντηση. Όλα τα τηλεφωνά σε διακοπές και η αυτόματη απάντηση «το άτομο που έχετε καλέσει…».

Στις 22 Αυγούστου είχα πάλι πρόβλημα με το SIS net. Κτύπησα επανειλημμένα στα τέσσερα τηλέφωνα που καταγράφονται για επικοινωνία. Για ώρες δεν απαντούσε κανένα. Κλειστό το μαγαζί! Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί ένας πολίτης τρεις μέρες να κάνει 20 προσπάθειες και να μην εξυπηρετείται. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης.

Αν υπάρχουν τόσα ερωτήματα προς επίλυση, που να απασχολούν όλες τις γραμμές συνεχώς, τότε και ο αριθμός των προσώπων που εξυπηρετούν είναι μικρός και το σύστημα που δημιουργεί τόσα ερωτήματα, είναι προβληματικό και καθόλου φιλικό στον χρήστη. Αν το προσωπικό δεν ανταποκρίνεται, δεν απαντά για άλλους λόγους, πάλι χρειάζεται λύση.

Ένα κριτήριο εξυπηρέτησης είναι και οι αναπάντητες κλήσεις, όχι μόνο το «η κλήση σας καταγράφεται…». Δέστε τις αναπάντητες κλήσεις. Ακούει κανείς για να προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση και την εξυπηρέτηση για τους φορολογούμενους πολίτες; Η ανάγκη για χρήση τεχνολογίας και η ιδέα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πολύ καλή, αλλά να εξυπηρετεί τους πολίτες γρήγορα και αποτελεσματικά, όχι να τους ταλαιπωρεί, να τους βασανίζει για ώρες, χωρίς αποτέλεσμα, ιδιαίτερα την τρίτη ηλικία που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.