Ο Νίκος Τινής γράφει για το τι επιδιώκει η Τουρκία και θεωρεί ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί με εφαρμογή εγγυημένης ανεξαρτησίας και με δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά προβλήματα των λαών.

Καθώς η Τουρκία μόνιμα και διαχρονικά γνωστοποιεί τους στόχους της, αναμένοντας την κατάλληλη ώρα πραγματοποίησης τους, όσο παράλογες κι αν φαίνονται οι κατά καιρούς σουλτανικές εξαγγελίες και απαιτήσεις δεν πρέπει να τις προσπερνούμε.

Κρανς Μοντανά – Ο Τσαβούσογλου δήλωσε, η άποψη «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» δεν αποτελούσε θέση εκκίνηση των συνομιλιών. Η Συνθήκη Εγγυήσεως είναι θέμα ταμπού στους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους. Οι Τουρκοκύπριοι (για τους Ελληνοκυπρίους δεν είναι;) είχαν ζωτικής σημασίας ανησυχίες για την ασφάλεια. Γι’ αυτό ήταν πολύ δύσκολο για τη Τουρκία και για τη δική της ασφάλεια να αλλάξει θέση. Αυτό που θα μπορούσε να αποδεχθεί ήταν μια νέα εφαρμογή της Συνθήκης του 1960, με τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη και με δικαίωμα μονομερούς δράσης, αν η από κοινού από όλα τα μέρη δράση δεν ήταν δυνατή. Ως νέα Συνθήκη, θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοια για τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. Μηδενικά στρατεύματα ήταν κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Όλοι οι πόλεμοι εναντίον της μνήμης είναι χαμένοι. Ας μην αφήσουμε τη μνήμη να στοιχειώνει τη σκέψη. Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα αντέξει η συμμαχία Ερντογάν – Πούτιν, προς το παρόν είναι πρωταγωνιστές της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η προσπάθεια του Ερντογάν για ομοροποίηση χωρών του Ισλάμ θα δημιουργήσει ένα δυνατό τόξο με τον φονταμενταλισμό και επεκτατισμό που τον διακρίνει, θα καταστήσει την Τουρκία μια ισχυρή δύναμη και αναζητώντας έναν ζωτικό χώρο, θα στραφεί εναντίον της χριστιανικής Δύσης και των αδύναμων χωρών όπως η Κύπρος. Ούτε και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο θα εμποδίσει μια πολιτική (θρησκευτική) για να εξαπλωθεί. Δυστυχώς, η ΕΕ ασχολείται ρητορικά για το ποιος, στο τέλος, θα φταίει ηθικά, αφήνοντας την Τουρκία να αποκτήσει στο μέλλον όπλα πυρηνικά. Ερντογάν: «Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι στην Μεσόγειο αλλά ιδιοκτήτες», ίσως και να ζητήσει μελλοντικά από την Κ.Δ. τα χρωστούμενα στη Μια Μηλιά.

Στη θεωρία, η Τουρκία έχει συμφωνήσει με όλους στη περιοχή, εκτός της Κύπρου. Στην πράξη, μόνο ένας έχει συμφωνήσει με το ψευδοκράτος. Κάποτε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε μίλησε για ευθυγράμμιση των άστρων. Τώρα, η Τουρκία, το Ισλάμ, θα προσπαθήσει να ευθυγραμμίσει τα μισοφέγγαρα (ημισέλινους). Είναι χάσιμο χρόνου εάν νομίζουμε ότι θα βρούμε λύση με συνομιλίες. Η αδιαλλαξία της Τουρκίας είναι δεδομένη, ιδίως από το Κραν Μοντανά το 2017. Το Κυπριακό, όπως και το Παλαιστινιακό, δεν θα λυθούν με εφαρμογή εγγυημένης ανεξαρτησίας και με δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά προβλήματα των λαών, πρώτα πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σε μια διεθνή διάσκεψη, για μια ενιαία αρχή και όχι επιμέρους συμφωνίες με κοινότητες ή και φατρίες. Όλοι θέλουμε Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη. Η Κύπρος και η Παλαιστίνη δεν χρειάζονται ένοπλες ομάδες ή συμφέροντα ξένων. Θέλουμε να επικρατήσει η θρησκευτική ανοχή, ανεκτικότητα και οι αρχές του ΟΗΕ και της ΕΕ.

ΥΓ. Η Τουρκία προετοιμάζεται για πόλεμο. Λιμάνια, πολεμικά αεροδρόμια, ναύσταθμοι στην Κύπρο, εναντίον ποιων στρέφονται, μήπως εναντίον της Κ.Δ.; Όχι. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα αλλά δεν συμπεριφέρεται σαν τέτοια.