Ο Μάριος Χριστοφίδης εισηγείται όπως ξεκινήσει άμεσα πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, προκειμένου να υπάρξει μια για σοβαρή κινητικότητα γύρω από το λιμνάζον εθνικός μας πρόβλημα.

Οι Ελληνοκύπριοι Ευρωπαίοι και Μεσανατολιτες με τη γενική συμπεριφορά τους και τις επισκέψεις στο βορρά έχουν αποδεχτεί στη πράξη τη διχοτόμηση της Κύπρου με το όνομα «στάτους κβο» αν και στη θεωρία δεν την αποδέχονται. Το λεγόμενο στάτους κβο, δυστυχώς, δεν είναι στατικό, αλλά στο απώτερο μέλλον πολύ επικίνδυνο, είτε με την αύξηση του πληθυσμού στο βορρά οι Τούρκοι να θέλουν έξτρα έδαφος με επέκταση στον νότο είτε με τη προσάρτηση με σκληρό σύνορο με Τουρκία με γνωστούς κινδύνους. Άρα, επείγει η λύση αλλά το να αναμένεται από τον Γκουτέρες ή την Ολγκίν ή την ΕΕ να βοηθήσουν και η ε/κ πλευρά να μην πράττει απολύτως τίποτα, δεν οδηγεί πουθενά.

Απαιτείται άμεσα πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σοβαρή κινητικότητα στο λιμνάζον Κυπριακό. Την ίδια περίοδο, η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, εγγυήτριες της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, να επέμβουν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις των στη Συνθήκη Εγγυήσεων. Είναι καιρός η ε/κ πλευρά να αναλάβει με τόλμη την πρωτοβουλία με συγκεκριμένη πρόταση προς την Τουρκία για έναρξη συνομιλιών και να μην αναμένει τα πάντα από τρίτους ως η πολιτική του περασμένου μισού αιώνα.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν ο Πρόεδρος να αναθέσει σε συνταγματολόγους να ετοιμάσουν τροποποίηση του κυπριακού Συντάγματος για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακή με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ, καθώς και Σύνταγμα για τις Ομόσπονδες Πολιτείες. Μαζί με τα Συντάγματα να υπάρξει και εισήγηση για συνέχιση της Συνθήκης Συμμαχίας και κατάργηση της Εθνικής Φρουράς και δημιουργία Ακτοφυλακής Ε/κ και Τ/κ, με αντάλλαγμα την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και στη Συνθήκη Εγγυήσεων αντικατάσταση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης με πλειοψηφία του δικαιώματος και με μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Τα Συντάγματα και οι εισηγήσεις να γίνουν πρόταση-πακέτο προς την τουρκική πλευρά για έναρξη συνομιλιών μέσω του Γκουτέρες και αντίγραφο της πρότασης στη κ. Ολγκίν και στις εγγυήτριες Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τολμηρά βήματα, αλλά, υπό τας περιστάσεις, αναγκαιότατα, για να μην μας μείνει η διχοτόμηση αλά Ιρλανδία. Εάν η Άγκυρα αρνηθεί τότε θα είναι ξεκάθαρη στο μέλλον η προσάρτηση της κατεχόμενης περιοχής, μέσω δημοψηφίσματος των Τουρκοκύπριων, από την Τουρκία. Με την άρνηση της Τουρκίας θα πρέπει να προστατευτεί η ελεύθερη Κύπρος γινομένη αμυντικά επαρκής με τη βοήθεια της Ελλάδας και χωρών της ΕΕ όπως αυτές βοηθούν σήμερα την Ουκρανία για την ακριβώς ίδια περίπτωση. Επίσης, η Ελλάδα ως εγγυήτρια να στείλει στη Κύπρο στρατό και μαχητικά αεροπλάνα όπως τα ίδια διαθέτουν οι άλλες δυο εγγυήτριες στο νότο και βορρά. Με ελληνικό στρατό και σμήνος αεροπλάνων αυτά θα είναι διαπραγματευτικό χαρτί της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνομιλίες.

Εάν, όμως, τελικά η Τουρκία αποδεχτεί την πρόταση υπάρχει πολύ μεγάλη προοπτική λύσης του κυπριακού οπόταν δεν θα χρειαστεί στρατικοποίηση της Κύπρου. Νοούμενου, βέβαια, ότι η ανωτέρω πρωτοβουλία προς την Τουρκία θα τύχει της στήριξης του Εθνικού Συμβούλιου και θα προχωρήσει μετά από συνεννόηση με την Ελλάδα.

Ιδού μια διέξοδος από το συνεχιζόμενο αδιέξοδο για σοβαρή μελέτη και προβληματισμό και για να μην μπει το Κυπριακό, μαζί με τα άλλα άλυτα προβλήματα, στα ράφια του ΟΗΕ. Αρχή του Acta Non Verba και τέλος Verba Non Acta!