Σε μία συγκυρία κατά την οποία η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, οι τιμές στην Κίνα μειώθηκαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις.

Τα αίτια του κινέζικου αποπληθωρισμού

  • Η προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού μέσω της πολιτικής zero-COVID, που «στοίχειωσε» ολόκληρες κινέζικες πόλεις για εβδομάδες, είχε παράπλευρες αρνητικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.
  • Η επιβράδυνση του τομέα ακινήτων, με πολλά κατασκευαστικά έργα να έχουν μείνει ημιτελή και μεγάλους εργολάβους να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
  • Η επιβάρυνση του τραπεζικού τομέα, λόγω επισφαλών στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
  • Η ανεργία των νέων 16 έως 24 ετών, που κατέγραψε ρεκόρ.
  • Η πτώση των εξαγωγών κατά 15% σε ετήσια βάση.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι -παραδοσιακά φειδωλοί στις δημόσιες εκτιμήσεις τους- χαρακτήρισαν την πτώση των τιμών από έτος σε έτος ως παροδική. Δήλωσαν, μάλιστα, ότι ο αρνητικός πληθωρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε «φαινόμενα βάσης» (base effects), τα οποία σταδιακά θα εξασθενήσουν και ότι έτσι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σταδιακά θα ανακάμψει.

Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε ότι τα δεδομένα ενός και μόνο μήνα δεν συνιστούν τάση αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί για τη δυναμική της κινεζικής Οικονομίας. Με δεδομένο το οικονομικό μοντέλο της χώρας, εφεξής πολλά θα εξαρτηθούν από τις δράσεις της κινεζικής κυβέρνησης για διέξοδο από την κρίση μέσω προγραμμάτων δημοσιονομικής επέκτασης και νομισματικής χαλάρωσης.

Επιπτώσεις του Αποπληθωρισμού

Το περιβάλλον αποπληθωρισμού, καθώς οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών υποχωρούν και η αγορά τους γίνεται φθηνότερη, οι καταναλωτές αρχικά το βλέπουν με θετικό μάτι. Ωστόσο, αυτός έχει σοβαρές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, όπως δείχνει και το επίκαιρο παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οποία έχει διολισθήσει σε ένα «αποπληθωριστικό σπιράλ».

  • Οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν τα έσοδα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, κάτι που τις οδηγεί σε λιγότερες επενδύσεις και προσλήψεις (υψηλότερη ανεργία).
  • Εάν οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν, ενδέχεται να αναβάλουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες. Η επακόλουθη επιβράδυνση της ζήτησης θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις αποπληθωριστικές πιέσεις της οικονομίας.
  • Σε περιόδους αποπληθωρισμού, η σχετική αγοραστική δύναμη του χρήματος αυξάνεται. Κατά συνέπεια, η εξυπηρέτηση του χρέους που έχει συναφθεί με σταθερά επιτόκια που επικρατούσαν σε καθεστώς υψηλού Πληθωρισμού γίνεται πιο ακριβή.

Όντας η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική οικονομία στον κόσμο, η Κίνα και τα προβλήματα της έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο. Οι Κεφαλαιαγορές, αξιολογώντας την κατάσταση, έχουν «αφαιρέσει» πάνω από το ήμισυ της αποτίμησης του ETF iShares MSCI China, το οποίο «παρακολουθεί»ένα καλάθι μετοχών από την Κίνα.

* Κατέχει τις ανώτατες πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.